Hoe worden baby’s gemaakt?’ en ‘Hoe is het om verliefd te zijn?’ Maar HOE dan!? helpt je om antwoord te geven op dit soort nieuwsgierige kindervragen. Met onderwerpen als lichamelijke verschillen, diversiteit, verliefdheid, vrijen, zwangerschap en verschillende familiesamenstellingen. Vol geinige weetjes, interactieve doe-tips en doordenkvragen. Dit boek verschijnt 9 mei bij Uitgeverij Snor.

Prentenboek

Het prentenboek, met illustraties van Agnes Loonstra, behandelt onderwerpen als lichamelijke verschillen, verliefdheid, seksuele diversiteit, vrijen, ja en nee zeggen, conceptie, groei in de buik, geboorte en verschillende familiesamenstellingen. De auteurs richten zich ook op (ouders van) kinderen die zich niet thuis voelen in hun eigen lichaam of binnen de hokjes van ‘jongen’ of ‘meisje. Maar HOE dan?! bevat geinige weetjes, interactieve doe-tips, doordenkvragen en een recept voor het bakken van ‘moederkoekjes’.

Humor

Auteurs Middelburg en Van der Goes, beiden moeders van kinderen in de leeftijd van 5 tot 8 jaar misten een samenleesboek voor kinderen over je lichaam, liefde en baby’s maken. Een boek dat duidelijke uitleg geeft, maar toch luchtig blijft door een goede dosis humor. “Juist het onderwerp seksualiteit vinden wij belangrijk om open en met plezier bespreekbaar te maken. Plus: een goede basis in seksuele vorming bij kinderen zal bijdragen aan meer seksuele gelijkheid en fijnere ervaringen voor toekomstige generaties”, aldus Middelburg.

 

Doelgroep

Het boek is zowel geschikt om voor te lezen aan jonge kinderen (5 tot 8 jaar) die vragen hebben over thema’s die in het boek aan bod komen, als om zelf te laten lezen door wat oudere kinderen.

Over de makers

dr. Karin Middelburg is gynaecoloog en moeder van 3 kinderen in de leeftijd tussen de 5 en 8 jaar. Philippine van der Goes is coach bij ziekte, moeder van een zoontje van 7 jaar en ervaren boekenmaker. Illustrator Agnes Loonstra werkt voor Nederlandse en internationale opdrachtgevers als Flow Magazine en Workman Publishing. Naast illustrator is Agnes muzikante.

Titel: Maar HOE dan?!
Auteur: dr. Karin Middelburg en Philippine van der Goes
Illustraties: Agnes Loonstra
Vormgeving: Esther Snel
Bindwijze: Hardcover
Aantal pagina's: 52
Prijs: 16,99 euro
ISBN: 978-946-314-115-4
Verschijnt: 9 mei 2021

80 gedachten over “Maar HOE dan!? – antwoorden op nieuwsgierige kindervragen!

 1. Ik heb vijf opgroeiende kleinkinderen die graag alles willen weten.
  Voor hen is dit een heel geschikt boek.
  Wat is er nou mooier dan het menselijk lichaam…..
  Ik volg bloglovin en loot graag mee.

 2. Fijn zo’n boek. Mijn zoon vraag mij bij veel dingen het hemd van het lijf. Hoe dan en waarom? Perfect boek voor mijn nieuwsgierige zoon

 3. Een mooi boek voor mijn kleinkinderen die zich best onzeker voelen over hun kleur en hun prachtige ,amandelvormige ogen omdat er nog altijd mensen zijn die dit vreemd vinden en daar wat van willen zeggen! Zo jammer!

 4. Ik waag graag een kansje. Zou fantastischz ijn om hiermee petekindjes Hanna (5j) en Paulien (8j) te kunnen verwennen.

 5. Onze kleuter stelt vragen over álles, dus ook over seks. De vragen komen op de gekste momenten. Heb geen tijd om me goed voor te bereiden of om de goede antwoorden klaar te hebben. Dus zou heel graag het boekje willen winnen om me voor te kunnen bereiden op deze momenten.

 6. Wat een ontzettend leuk boek. Het ziet er laagdrempelig uit door de nodig humor nodigt het extra uit om er samen met mijn twee leesmonstertjes voor te gaan zitten. Jax en Merijn zijn onzettend nieuwsgierig en willen graag weten hoe het allemaal werkt als het gaat om de bloemetjes en de bijtjes. Dit boek kan ons daar prachtig bij helpen. We doen dus heel graag mee voor deze leuke winactie!

 7. Op het schoolplein pikt mijn zoontje(5) allerlei “vieze” woordjes op. Maar hoe ga ik daar als ouder mee om? Wil het niet te serieus maken en er mag best om gelachen worden. MAAR HOE DAN!

 8. Altijd een lastig punt om aan te knopen met je kinderen. Onze zoon zit bijna in deze fase. Misschien met behulp van dit boek gaat het een stuk makkelijker. Het is in ieder geval een stuk leuker! 😉

 9. Dit is het boek voor mijn buurjongen, die zijn moeder de oren van haar hoofd vraagt.
  Het wie, wat, waar, hoe dan en waarom zijn zijn meest gebruikte woorden.

  Echt heel graag!

 10. Wat fijn om met onze Vico en Seppe de antwoorden op hun vele vragen via dit boek uitgelegd te krijgen en zo fijn om plaatjes te kunnen kijken

 11. Mijn zoontje van 5 jaar is jaloers op zijn papa. Papa mag niet met mama knuffelen en kussen. Want hij is verliefd op mama. Wij aan hem uitgelegd dat als papa en mama elkaar niet leuk hadden gevonden en niet geknuffeld hadden hij niet was geboren. Maar dat roept nu natuurlijk vragen op!! “Mama als ik dan met jou knuffel krijgen wij dan ook een kindje?” Nee is het antwoord. “Maar waarom jij en papa dan wel?” Oké het word tijd voor hulp…..

 12. Voor ik als een papa ligt het wat gevoeliger dan voor een mama om over deze onderwerpen te beginnen. Liefs sla ik deze dan ook over. Ik vind het ook lastig in te schatten wanneer ik over “de bloemetjes en de bijtjes” kan beginnen. En wat ik wel en nog beter niet tegen mijn zoon kan vertellen.

 13. Dit zou toch super leuk zijn voor mijn zoontje Puck van 7. Die houdt erg van lezen en hier leert hij meteen iets van.

 14. Mijn dochter begint met allerlei vragen te komen over dit soort dingen. Hier kunnen we volgens mij wel wat mee. Als moeder en juf ben ik erg nieuwsgierig naar het boek en doe daarom graag mee.

 15. Onze zoon is nogal verlegen, hij is nu 5 jaar en eigenlijk nog niet echt met vragen gekomen. Wil hem eigenlijk een beetje uit de tent gaan lokken. Misschien dat het met dit boekje zal lukken zonder dat hij zich daar ongemakkelijk bij gaat voelen.

 16. geweldig de kleuterverliefdheid! Het zo grappig en ook zo schattig. Onze zoon heeft één “speciaal gevoel” voor zijn vriendinnetje zoals hij zegt. En als je er naar vraagt krijgt hij zo’n geweldige snoetje van verlegenheid. Hij wil ook graag gaan trouwen met zijn vriendinnetje. Lijkt mij Leuk boekje om over zijn verliefdheid te praten.

 17. Bij ons vroeger thuis werd niet over zo’n onderwerpen gepraat. Vind het zelf ongemakkelijk om hier mee om te gaan. Maar goed, het is niet verstandig om deze onderwerpen uit de weg te gaan. Het boekje zou me kunnen helpen te motiveren om er met mijn kind wel over te praten.

 18. Dit is nu echt een boekje waar je zelf niet zo snel over na denkt om deze te kopen. Ik ga mijn kans wagen of anders 9 mei gelijk bestellen.

 19. zou het boekje héél graag willen winnen, zou zeker een aanwinst zijn voor onze boekenplank. Een goede aanvulling, naast alle prentenboekjes mogen nu langzaam de iets serieuzer boekje komen. Ze worden veel te snel groot!!

 20. We krijgen regelmatig vragen over dit soort onderwerpen en we proberen het altijd zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Soms alleen gericht antwoord op de vraag en dan hopen dat hierop volgend niet een vervolg vraag komt, maar we zullen wel eerlijk blijven op kinderniveau. Dit boek kan dan een mooie aanvulling zijn op onze uitleg of zijn vragen.

 21. ?maar HOE dan?
  Alleen de tekst al. Is geweldig gevonden het is hier ook één van de dagelijkse tekst/vraag van mijn kleuter.

 22. Ik heb hierover wel al boekjes maar deze zijn voor volwassenen bedoeld.
  Hoe leuk is het om dit samen met je kind te kunnen lezen en erover te kunnen praten.
  Dus doe graag mee voor mij en voor mijn kindje van 6.

 23. Zie dat ik nummer 75 in de rij ben! En ben niet zo’n creatieveling als het om tekst schrijven gaat. Dus dan maar onder het motto:
  WIE NIET WAAGT, DIE NIET WINT🥳

 24. Dit boekje is een goede basis in seksuele vorming.
  Schijnt belangrijk te zijn om er vroeg over te praten met kinderen.
  En zou graag ook willen dat mijn kind leert dat hij bij mij terecht kan.

 25. Mijn oudste dochter begint al wat vragen te stellen over deze onderwerpen. Dit boek zou een goede aanvulling kunnen zijn bij het zoeken van de juiste manier om antwoord op haar vragen te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.