Ben je liefhebber van tosti’s of panini’s? Dan heb je zeker een tosti-ijzer in huis of een contactgrill. De fransen hebben voor tosti een mooie term; ‘croque-monsieur’. De originele versie van een tosti zijn twee witte boterhammen met ham en kaas.

Contactgrill en tosti-ijzer

Een elektrische contactgrill is vergelijkbaar met een tosti-ijzer. Vanwege zijn grootte kun je meer gerechten verwarmen of grillen. In plaats van één tosti kun je met een contactgrill meerdere tosti’s tegelijkertijd bereiden. De grill heeft een dubbele plaat en wordt dichtgeklapt tijdens het bereiden.

Gezond bereiden

Voordeel van een grill is dat door de hoge temperatuur de voedingsstoffen behouden blijven zoals vitamines en mineralen. Bij de bereiding is ook nauwelijks vet of olie nodig wat een gezondere maaltijd betekent. Een contactgrill is er niet alleen voor het verwarmen van brood met beleg. Vlees, vis en groenten kunnen gegrild worden. Liefhebbers van de barbecue zullen de grill waarderen omdat het die bereidingswijze redelijk benadert.

Voor thuis en horeca

Er zijn verschillende keuken contactgrills en zelfs professionele grills voor de horeca. Voor thuis zijn de grills handig die beschikken over uitneembare platen en een vetafvoer. Sommige apparaten hebben een zwevende topplaat. Die zorgt voor een gelijke bereiding van het gerecht.

Een pan kan ook

Een grillpan biedt ook dezelfde mogelijkheden ofschoon er slechts één zijde verwarmd wordt. Het principe is echter hetzelfde. Je dient wel de pan voor te verwarmen op het vuur. De bodem dient immers gloeiend heet te zijn. Ook bij een grillpan heb je nauwelijks vet nodig om het vlees te braden. Het beste is om gerechten in te smeren met wat olie. Zorg wel dat de grillpan een keramische antikleeflaag heeft. De grillpan is er ook in een elektrische variant.

Een ander bekend broodgerecht is de panini. Het is een veel gevraagd gerecht die veel door de horeca bereid wordt als lunchgerecht. Ze gebruiken hiervoor professionele contactgrills. De apparaten zijn er in enkele of dubbele versies en voorzien van keramische platen.

/Gastartikel
Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.