Een boomstamtafel is een tafel waarvan het bovenblad uit één stuk hout bestaat, welke afkomstig is uit de stam van een boom. Het is een massieve tafel waarin de nerven zichtbaar blijven.

Verschillende boomsoorten

Omdat elke stam van een boom uniek is, is ook het tafelblad een uniek product. Een stam heeft doorgaans niet de breedte die je voor je tafel zou willen, daarom worden de planken tegen elkaar gelijmd. Het mooie van de tafel is het uiterlijk van de stam; knoesten en scheuren geven het hout karakter. Elke houtsoort heeft zijn eigen structuur. Zo zijn er boomstamtafels van eikenhout, iepenhout, notenhout, acaciahout, essenhout en esdoornhout.

Passend binnen elk interieur

Je zou verwachten dat een boomstamtafel uitsluitend past in een landelijk interieur, maar niets is minder waar. Landelijk, modern en industrieel, het klikt eigenlijk altijd. De boomstamtafel op maat wordt naar keuze afgewerkt met olie, blanke lak, beits of een coating. Het onderstel is vanwege het gewicht robuust en stevig en meestal van hout of staal.

Investeren in duurzaamheid

De boomstamtafel betekent een investering. Afhankelijk van de breedte wordt de prijs bepaald door de lengte. Een tafelblad van 95 cm breed en twee meter lang kost zo’n €1.300 en een tafel van 105 breed en met een lengte van 4,5 meter kost zo’n €3.700. Daarbij komt het onderstel waarvan de prijs afhankelijk is van het materiaal, maar reken op zo’n €450. Prijzen zijn erg afhankelijk van de houtsoort en de behandeling van het blad. Je krijgt in ieder geval een tafel die onverwoestbaar is.

/Gastartikel
Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Een gedachte over “Hout met karakter: een boomstamtafel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.