SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESOpa is jarig en Ella gaat op visite. Ze lopen samen door de tuin, opa wil zijn nieuwe schep uitproberen. Elk jaar op opa’s verjaardag zitten er mooie roze bloemen aan de Kersenboom in opa’s tuin. Maar dit jaar niet! Ella ziet alleen nog maar een stuk van de boomstronk staan.
‘Waar is de Kersenboom, opa?’ vraagt Ella
‘De boom, was heel, heel oud,’ zegt opa. ‘Hij is doodgegaan.’
‘U bent ook heel, heel oud,’ zegt Ella zachtjes.
‘Gaat u ook dood?’

De illustraties zorgen ervoor dat het verhaal, zeker voor kleine kinderen, makkelijk te volgen is. De illustraties zijn duidelijk en kleurrijk. De tekst leest zich makkelijk. De tiener en 8 jarige lezen met groot gemak het boek uit en weten daarna keurig te vertellen waar het verhaal over gaat. Het verhaal van onze kat, die we moesten laten inslapen, komt naar boven. Door een tijdje te praten met de twee merk ik dat ze veel antwoorden krijgen op de vragen over leven en dood.

SAMSUNG CAMERA PICTURESDe jongste twee,die nog niet kunnen lezen, lees ik voor. Daarna vertellen we over de prenten. Ze zijn erg nieuwsgierig naar het verhaal. Bij hun komt de vraag naar voren of ik eens dood ga, of dat ze zelf dood gaan. Helaas gaat iedereen een keer dood, sommige mensen vroeg en veel mensen als ze ouder zijn. Ze geven aan dat ik oud moet worden en nog lang niet dood moet gaan. Een dikke knuffel krijgen ze en ik fluister in hun oortjes dat ik nog lang niet van plan ben om dood te gaan. Bij de 4 kinderen kwam ook de niewsgierigheid naar voren hoe het is om een vlinder te zijn. Zo hebben wij alle 5 intens genoten, ieder op zijn eigen manier, van het boek.
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Het boek is prachtig in elkaar gezet. God wordt benoemd, maar zelfs voor niet gelovige mensen is dit boek goed te lezen. Hij wordt benoemd maar niet op een hinderlijke manier. Sterker nog het is prachtig omschreven en geeft een bepaalde rust. Het verhaal van de vlinder en het kuikentje / ei is erg boeiend en heeft niet alleen bij mijzelf een andere kijkwijze gekregen op het leven en de dood maar ook bij de kinderen. Mijn conclusie: een boek wat uitermate geschikt is om het verhaal over leven en dood te benoemen. De illustraties geven het verhaal kracht waardoor het zelfs voor kleine kinderen goed te begrijpen is. Leuk om zo eens te pakken in het dagelijkse leven, maar net zo “prettig” als verwerkingsboek bij sterfte.
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Dit boek is hier te bestellen: http://www.arkmedia.nl/godfrey-jan/mijn-lieve-oude-opa.html

/Miranda Young

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.