30 september start de Kinderboekenweek én is het de Nationale Kinderzwerfboekdag! Veel kinderen in Nederland kunnen thuis niet lezen, omdat ze geen boeken hebben. Daarom zorgt Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp, er al 10 jaar voor dat elk kind de mogelijkheid krijgt om wel te kunnen lezen. Dit doen zij door iedereen op te roepen om ruimte te maken in de boekenkast en gelezen kinderboeken uit zwerven te sturen.

Nederland in actie op 30 september

Nederland komt massaal in actie op de Nationale Kinderzwerfboekdag. Er zijn tienduizenden gratis zwerfstickers opgevraagd door scholen, organisaties, kinderen en particulieren. Vele boekenkasten worden opgeruimd.

Kinderboekenuitgevers trekken het zich aan dat veel kinderen geen boeken in huis hebben. Daarom hebben de uitgeverijen samen ruim 50.000 boeken gedoneerd. Deze boeken gaan ook op 30 september zwerven via onze KinderzwerfboekStations. 

Bekende vloggers zoals Nienke Plas, Meester Jesper, Meester Sander en Elise Boers en ruim 40 kinderboekenschrijvers sturen zelf kinderboeken uit zwerven en roepen iedereen op ook boeken te laten zwerven.

Leeskilometers maken

Kinderen die dagelijks een kwartier lezen, breiden hun woordenschat sneller uit en presteren beter op school. Helaas hebben meer dan 250.000 kinderen in de basisschoolleeftijd thuis niet genoeg leesboeken. Hierdoor is de kans groter dat ze met een taalachterstand het basisonderwijs verlaten. Voor alle kinderen, en in het bijzonder voor kinderen in aandachtswijken, zijn er op 3.550 plekken in het land KinderzwerfboekStations. Daar kunnen kinderen een leuk boek uitkiezen en doorgeven aan andere kinderen.

De gratis zwerfstickers zijn op te vragen via www.kinderzwerfboek.nl. Hier zijn ook de locaties van KinderzwerfboekStations te vinden.

Nationaal Fonds Kinderhulp 

Elk kind verdient een jeugd zonder zorgen. Gelijk te zijn, aan vriendjes of vriendinnetjes. Ook een fiets, eens nieuwe kleren. Eindelijk een dagje uit, een nieuw dekbed of tóch een cadeautje van de Sint. 1 op de 12 kinderen in Nederland groeit echter op in armoede. Hun jeugd is verre van zorgeloos. Ze maken er het beste van, maar merken altijd en overal dat er thuis niet genoeg geld is. 

Kinderhulp is er voor alle kinderen en jongeren in Nederland tussen de 0 en 21 jaar die in armoede opgroeien. En helpt ze, onvoorwaardelijk. Bijvoorbeeld met een dagje uit, fiets, opleiding, leesboek, warme winterjas of cadeautje van de Sint. Dingen die heel gewoon lijken, maar toch het verschil maken voor de kinderen. Zo hebben ook zij het gevoel erbij te horen en krijgen zij gelijke kansen voor de toekomst. Net als ieder ander kind.

Kinderzwerfboek

Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp, stimuleert kinderen in Nederland om leuke boeken te lezen. Het initiatief richt zich in het bijzonder op aandachtswijken waar kinderen thuis weinig tot geen boeken hebben. Lezen vergroot het taalkundig inzicht van kinderen, daarmee verbetert hun toekomstperspectief en wordt de kans dat ze in armoede terecht komen kleiner. Nog steeds verlaat in Nederland meer dan 10% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Vaak gaat dit om kinderen die in armoede opgroeien. 

Het idee van Kinderzwerfboek is simpel: kinderboeken met een zwerfsticker worden overal achtergelaten. Kinderen mogen ze gratis meenemen om te lezen. Ze moeten ze daarna wel weer laten zwerven. De zwerftocht van boeken kan worden gevolgd op www.kinderzwerfboek.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.