Hoewel de winter nog niet echt op gang komt (laten we eerlijk zijn; écht koud is het nog niet geweest) leek het mij een leuk idee om wat boeken over de winter met jullie te delen. Leuk om samen met je kind te bekijken, te lezen en samen verder te dromen over sneeuwpoppen met hoge hoeden en warme sjaals.

Wat een winter! – R.S. Berner

Dit levendige prentenboek toont ons het drukke leven in de stad;;;Over een vrouw die de bus mist, over de jacht op een papegaai… Je kunt het zo gek niet bedenken!
Er is zoveel te ontdekken in dit reusachtige winterkijkboek. De kleurrijke illustraties nemen je mee op winters avontuur . Andrea mist de bus. Waar is de papegaai van Lene? Wie verloor zijn portemonnee en zijn sleutel? Wat gebeurt er met de wagen van Siglinde? Wie zit er verstopt onder de helm van de motorrijder?

Meer informatie vind je hier.

De kleine walvis in de winter – Benji Davies

Boy mist zijn vriend de kleine Walvis. In de zomer redde hij het walvisje toen het na een storm op het strand aanspoelde. Nu is het winter, en Boy denkt vak aan zijn kleine vriend in de zee. Hij tuurt en wacht, en wacht en tuurt. Maar de walvis is nergens te zien. Is er een nieuwe storm nodig om de twee vrienden weer bij elkaar te brengen?

Benji Davies (1980) is illustrator en animatieregisseur. Zijn prentenboek De kleine walvis werd verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2017. In 2014 won hij met De kleine walvis de Oscar’s First Book Prize.

Meer informatie vind je hier.

Saar in de winter – Pauline Oud

Een lekker warm winterboek over buiten spelen én binnen blijven in koude dagen. Wat is het koud! Saar en oma hebben mutsen op, een sjaal om en wanten aan. Saar en oma op weg naar de moestuin. “De bomen zijn kaal,’ legt oma uit. “De natuur slaapt.’ Er vallen grote witte vlokken uit de lucht. Wat zou dat zijn?

Nadat Pauline Oud in 1985 is afgestudeerd aan de Akademie voor Beeldende Kunsten Utrecht heeft zij een aantal jaren als beeldend kunstenaar en als docente tekenen en schilderen gewerkt.

Meer informatie vind je hier.

Raad eens hoeveel ik van je hou in de winter – Sam McBratney

Hazeltje vindt het heerlijk om met Grote Haas in de sneeuw te huppen.
Geniet mee terwijl ze in de glinsterende sneeuw ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ spelen.
Lees dit prachtige pop-up boek samen met de grote en kleine mensen van wie jij het meeste houdt.

Raad is hoeveel ik van je hou is by far de lievelingsboekenserie van onze jongste. Hij slaapt zelfs met een Hazeltje knuffeldoekje, zo blij wordt hij ervan!

Meer informatie vind je hier.

De vier kaboutertjes in de winter – Marianne Busser & Ron Schroder

Maartje, Joep, Johannes en Moontje zijn vier kaboutertjes die veel avonturen beleven in het bos. Zo helpen ze een eekhoorntje dat vergeten is waar hij al zijn nootjes verstopt heeft en helpen de andere kaboutertjes Moontje als ze door het ijs is gezakt. Ze bouwen sneeuwpoppen en natuurlijk houden ze ook een sleewedstrijd. Dit en nog veel meer lees je in dit vrolijke voorleesboek over een van de leukste seizoenen van het jaar: de winter!

Meer informatie vind je hier.

Koning Winter valt in het water – Pieter Feller & Natascha Stenvert

Kolletje neemt haar rood-witte toversokken altijd overal mee naartoe. Als ze die aantrekt en haar naam ‘Katharina Orselia Laetitia’ zegt, gebeuren de wonderlijkste dingen. Samen met haar vriendje Dirk beleeft ze allerlei avonturen.

Het is winter en het regent veel. Kolletje maakt zich zorgen over Sinterklaas. Glijdt hij straks niet uit over de daken? Op school hebben ze een winterhoek met ijsschotsen gemaakt. Brenda, Sanne en Kolletje mogen met de nieuwe pinguïnpakjes spelen. Dat wil Patrick Poeptoeter ook wel, maar hij moet op zijn beurt wachten. Hij vindt die pakjes ineens niet leuk meer en gooit een nepsneeuwbal naar de meisjes. Stomme poeppinguïns!

Meer informatie vind je hier.

Kan ik er ook nog bij? – Loek Koopmans

Wanneer een oude man in het bos zijn want verliest, vormt die voor muisje Knibbelfijn, kikker Kwekkerkwaak, haasje Spring in ‘t veld, vosje Guldenvel, everzwijn Snuffelneus en beer Brom-zo-graag een fijn onderdak. Het lijkt wel of de want steeds groter wordt. Tot het hondje van de oude man terugkomt.

Loek Koopmans groeide op in Arnhem, waar hij aan de Arnhemse Kunstacademie zijn opleiding kreeg als grafisch ontwerper. Hij werkte in de reclame, illustreerde veel educatieve boeken en maakte een tekenfilm. Langzaam ontwikkelde hij zich tot illustrator van prentenboeken. Zijn aquareltechniek (zorgvuldig opgebouwd uit vele lagen, waardoor rijke kleuren ontstaan) vindt aansluiting bij de belevingswereld van kleine kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Boer Boris in de sneeuw – Ted van Lieshout & Philip Hopman

Welk kind zou niet Boer Boris willen zijn? Hij heeft zijn eigen boerderij en kan lekker de hele dag rondrijden op zijn rode tractor. Maar boeren hebben het in de winter natuurlijk wel zwaar. Ook bij Boer Boris zit alles onder een dik pak sneeuw: de koeien, de akkers en zijn tractor. Gelukkig heeft Boris een grote sneeuwschuifmachine, die wel 1000 kilo weegt!

Meer informatie vind je hier.

Met Opa In De Sneeuw – Stefan Boonen & Marja Meijer

Dikke witte vlokken vallen uit de lucht. De tuin is wit. Opa haalt een slee uit het schuurtje. Wie gaat er mee? vraagt hij. Zeven vingers gaan de hoogte in. Het begin van een avontuur vol winterpret en sneeuwplezier. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Dit is het derde boek over opa en zijn kleinkinderen. Het eerste boek, Met opa op de fiets, werd bekroond met een Pluim van de maand en bewerkt voor televisie.

Meer informatie vind je hier.

Stekel in de winter – Harald Timmer

Als Stekel naar buiten kijkt, ziet hij dat het sneeuwt. Hij gaat zo snel mogelijk buiten spelen!

Voorleesboekje op rijm voor de allerjongsten over het vrolijk egeltje Stekel.

Meer informatie vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.