Ik krijg wekelijks een heleboel persberichten, waaronder aankondigingen van boeken die uitgekomen zijn, of op korte termijn uit gaan komen. Vandaag deel ik de leukste boeken voor de kleintjes.

Dadoe en zijn vriendjes – Jim Bakkum & Kirsten Michel

AHOY!’
Vandaag is Dadoe een echte cowboy. Of… toch een piraat? O nee, een spookje! Met zijn buurmeisje Didi, fantasievriendje Hoki Spoki en zijn ondeugende hondje Toby valt altijd wel iets leuks te beleven. Ze ontdekken een nieuw vriendje in de tuin, gaan voor het eerst logeren en verwelkomen Dadoes babyzusje en nog veel meer. Met Dadoe en zijn vriendjes is elke dag een avontuur!
Dadoe en zijn vriendjes is een kinderboek van Jim Bakkum en Kirsten Michel. De bundel staat vol vrolijke, eigentijdse en herkenbare voorleesverhalen met bijpassende liedjes (inclusief karaokeversie) voor kinderen vanaf twee jaar.

Meer informatie vind je hier.

Dansje doen – Frédéric Stehr

‘Goedemorgen, vogeltjes. Vandaag gaan we niet buiten spelen, want het stormt. We gaan dansen! Hebben jullie er zin in?’
‘JAAAA!’
Zwaantje draait haar mooiste pirouette. Maar de andere vogeltjes willen liever tapdansen of wiebelen of heel hoog springen of…
Alles mag van de juf!
Maar… waar is Zwaantje gebleven?
Als het regent: wacht niet op zonneschijn!
Ondeugd en plezier spatten van de vrolijke pagina’s af in dit aanstekelijke prentenboek vol dansende peuters die niet kunnen stilzitten.
Herkenbaar voor alle ouders en opvoeders die hun kinderen willen laten bewegen.

En een must have voor kinderen die dromen van een roze tutu.

Meer informatie vind je hier.

Dirk de Dappere en de Prinses van Aanstel – Marc Starbuck & Becka Moor

Ridder Dirk is de dapperste en stoerste ridder van het land. De prinses roept dan ook het liefst hém als er gevaar dreigt. En er is váák Groot Gevaar. Altijd wel iets wat je noemt een Noodgeval. Ridder Dirk is dat alleen lang niet altijd met de prinses eens. Op een dag besluit hij niet meer te luisteren naar haar noodkreet…

Marc Starbuck schrijft voor tv-programma’s. Hij schrijft verhalen met humor en met een twist. Dirk de Dappere en de Prinses van Aanstel is zijn prentenboekendebuut.

Becka Moor heeft al veel (prenten)boeken op haar naam staan. In Nederland is ze bekend van de serie Klas op stelten.

Meer informatie vind je hier.

Het grote kijk- en voorleesboek voor rond de 2 jaar

Dit geweldig grote voorleesboek zit boordevol herkenbare verhaaltjes en kleurrijke prenten. Verhalen over voor het eerst op het potje gaan, helpen op de kinderboerderij, logeren bij opa en oma en nog veel meer. In dit boek staan bestaande én nieuwe verhaaltjes, versjes en prenten van bekende auteurs en illustratoren.

Met bekende figuren als Dikkie Dik, Pieter Konijn en Nijntje en nog vele anderen.

Meer informatie vind je hier.

Van hond tot huis: Eerste woordjes – Jane Ormes

Een eerste-woordjesboek van stevig karton met doorkijkjes.

Sokken, schoenen, banaan, koe, auto, huis… In vijf spreads op thema toont dit kartonboek de eerste begrippen uit de alledaagse wereld van een dreumes. Wijs ze samen stuk voor stuk aan en ontdek hoe alles heet!

Meer informatie vind je hier.

Boerderij van Muis – Lucy Cousins 

Er is zoveel te doen op de boerderij! Rijden met de tractor, eitjes rapen in het kippenhok, kuikentjes voeren, koeien melken en paarden borstelen. Iedereen helpt mee! Kinderen vanaf 2 jaar spelen zelf met de uitdrukfiguurtjes de verhalen op de boerderij na.
Kinderen ontdekken alles over het leven op de boerderij samen met Muis in dit stevige kartonboek met speelhuis en figuurtjes van Muis en haar vriendjes.

Meer informatie vind je hier.

Van 1 tot 10: Leren tellen – Jane Ormes

Een telboek van stevig karton met doorkijkjes.

Ontdek de cijfers 1 tot en met 10 in dit stijlvolle kartonboek met doorkijkgaatjes. De retro illustraties met een originele, speelse twist tonen bekende
beelden zoals één vos, vier bomen, acht vogels en tien muizen.

Meer informatie vind je hier.

Het verloren boek – Margarita Surnaite

Alle konijnen zijn dol op lezen. Behalve Tommie.
Maar dan vindt hij iets… Een boek.

Wie zou het verloren hebben?

Tommie kruipt door de heg en komt terecht in een andere wereld, waar niemand naar hem luistert of tijd voor hem heeft. Bijna voelt Tommie zich zelf verloren.

Tot een meisje in de metro hém vindt en met hem speelt. Aan het eind van de middag geeft Tommie haar een cadeau. Hij weet zeker dat het verloren boek bij haar in goede handen is. Die avond, voor het slapengaan, vertelt Tommie voor het eerst zelf een verhaaltje aan zijn broertje en zusjes… Een spannend avontuur dat zo uit een boek zou kunnen komen!

Vertaald door Erna Sassen.

Meer informatie vind je hier.

Verboden te voeren – Kali Stileman

Voer een Yeti geen spaghetti.
Lees en voel gewoon dit boek.
Durf jij de dieren te voeren?
De dieren in dit boek hebben trek. De aap, de lama en de cheetah… Ze hebben allemaal hun bek al open. Maar pas op, ze mogen niet alles eten! Durf jij ze een lekker hapje te geven?

Meer informatie vind je hier.

 

Weg met de viezekiezenbeestjes! – Vivian den Hollander & Natascha Stenvert

De kwaliteit van het kindergebit holt achteruit’ kopte het AD. En de Gezondheidsraad meldt dat een slecht kindergebit kan leiden tot gezondheidsproblemen op latere leeftijd, Weg met de viezekiezenbeestjes is een vrolijk en inspirerend boek, dat veel ouders en kinderen een handje zal helpen.
Tandarts Jula laat zien hoe de viezekiezenbeestjes smullen van restjes eten die tussen je tanden blijven zitten. En hoe ze daar gaatjes maken om in te wonen. Gelukkig laat de tandarts ook zien hoe je van die nare beestjes afkomt: door niet te veel te snoepen, en vooral door goed je tanden te poetsen! Met haar vrolijke tandenpoetslied is dat niet alleen leuk om te doen, je weet ook precies wanneer je lang genoeg gepoetst hebt. Weg met de viezekiezenbeestjes!

Meer informatie vind je hier.

De allerleukste dag ooit – Seb Braun

Jip en papa gaan een dag op pad. Ze maken een lijstje van alles wat ze willen doen. Maar het loopt hopeloos mis. Pap heeft zijn portemonnee thuis laten liggen en zonder geld en bibliotheekpas kan geen enkel plannetje doorgaan. Jip is bang dat de dag compleet verpest is. Gelukkig beleven ze dankzij hun fantasie én elkaars gezelschap de allerleukste dag ooit.

Met kleurrijke illustraties vertelt Seb Braun een humoristisch verhaal vol herkenbare situaties voor zowel ouder als kind. Een fantasievol en warm verhaal geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Een feest om voor te lezen!

Meer informatie vind je hier.

Wolkje – Anne Booth

Wolkje drijft vrolijk langs de blauwe hemel, tot groot plezier van de mensen op de grond die steeds andere figuren in hem ontdekken. Maar dan verandert Wolkje in een regenwolk… en rennen alle mensen opeens weg. Gelukkig zijn de bloemen, de vissen en de boer wel blij met hem!

Wolkje is een lief prentenboek over het weer: over zon en regen, onweer en regenbogen. Maar het is ook een verhaal over spelen en groeien en zijn wie je bent!

Meer informatie vind je hier.

Mijn mama – Annemarie van Haeringen

Mijn mama wil altijd spelen en ze vindt alles goed. Ze leert me vliegen en ze is nóóit boos. Want ik ben er altijd voor haar en help haar waar ik kan. Ik ken haar al zo lang… al mijn hele leven.
Mijn mama is de liefste mama van de hele wereld!
Annemarie van Haeringen tekende liefdevol de relatie tussen een ondeugende kleine olifant en zijn moeder: vol grappige herkenbare situaties.

Meer informatie over ‘Mijn mama’ vind je hier. Wil je meer weten over het eerder verschenen boek ‘Mijn papa’, dan kun je daar hier meer over vinden.

Wakker blijven! – Amy Krouse Rosenthal

Zo werkt het: Zolang je dit boek niet uit hebt, hoef je niet naar bed. Goeie deal!
Maar… elke keer dat je met je ogen knippert moet je een bladzijde omslaan. Dus wat er ook gebeurt: níét knipperen!
Het ideale bedtijdverhaal voor kleine slaapweigeraars.

Meer informatie vind je hier.

Ik wil je nooit vergeten – Joanna Rowland & Thea Baker

Zal ik degene van wie ik hou vergeten? Wanneer kinderen een dierbare verliezen staat hun wereld op zijn kop. Het onlangs verschenen Ik wil je nooit vergeten is een troostrijk prentenboek voor kinderen in zo’n situatie.

Het jonge meisje in dit verhaal voelt zich, nadat ze haar verdriet heeft verwerkt, gerustgesteld dat ze haar dierbare niet zal vergeten. In andere woorden: het komt goed. En dat is een enorme troost.

Dit prentenboek maakt rouw bespreekbaar en helpt om het gesprek met kinderen aan te gaan. Door het unieke perspectief is het een universeel verhaal, dat gelezen kan worden bij het overlijden van een vriend, familielid of zelfs een huisdier.

Meer informatie vind je hier.

Bzzz in het bos – Janet Bolton & Naomi Tieman

Bzzz in het bos is een verrassend zoek-en-vind boek voor jonge kinderen. Wat dit boek echt bijzonder maakt is dat alle illustraties gemaakt zijn van stof, en met zorg gereproduceerd.

Het boek gaat over een kleine bij die haar vriendjes en haar nest kwijt is. Tijdens haar zoektocht komt ze allerlei bewoners van het bos tegen die haar steeds proberen te helpen. Lukt het haar om haar vriendjes terug te vinden? De speelse en rijmende tekst, speciaal voor dit boek door Naomi Tieman geschreven, helpt de lezertjes op weg naar een vrolijk einde.

Het gebonden boekje is prachtig uitgevoerd met kartonnen pagina’s en padded cover, zodat ook de jongste handjes het boek keer op keer kunnen oppakken en bekijken. Achterin het boek is een uitklappagina opgenomen waarop alle werkstukken uit het boek verwerkt zijn in een volledige quilt, waarop kinderen hun favoriete dieren nogmaals kunnen aanwijzen.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Achtertuin – Judith van der Stelt

‘Hoeveel dieren wonen er eigenlijk in de tuin?’ vraagt Doris als er een vlindertje op haar slipper landt.
‘O, dat verschilt per dag, maar het zijn er wel veel,’ zegt oma.
‘Hoeveel?’
Oma aarzelt. ‘Zullen we ze eens tellen?’ Ze knikt naar de vlinder en zegt: ‘Dat is alvast één.’
Doris wijst naar de mieren die in een lange stroom het terras oversteken. ‘Twee, drie, vier, vijf, zes…’
‘Laten we de soorten tellen’, stelt oma voor, ‘anders raken we de tel kwijt.’
‘Een rups,’ zegt Jop. ‘Drie.’
‘Wespen,’ zegt opa en hij trekt zijn kin in om een opdringerige wesp bij zijn mond weg te jagen. ‘Vier.’
‘Torren, muggen, vliegen, luizen,’ somt Jop op.
‘Ho, ho, niet zo snel. Wat is de stand?’ vraagt oma.

‘Hotel Achtertuin’ is niet alleen een vrolijk voorleesboek rondom het thema natuur, dieren en planten; bij elk verhaaltje hoort ook een natuuractiviteit. Maak zelf een uiltje van een dennenappel, bouw een dierenhotel of maak een verzamelkastje voor al je mooie natuurvondsten.

Meer informatie vind je hier.

Het wiebel-kleuren-feest – Pauline van Schayck & Danielle Schothorst

Wibbel is een kleine egel die het heel moeilijk vindt om stil te zitten of te staan. Ze is jarig en moet van haar moeder naar de kapper. Dat is nogal een uitdaging, omdat Wibbel zo beweeglijk is. En haar stekels zijn heel hard. Als de kapper op zoek gaat naar een grotere schaar, neemt Wibbel een snel besluit en vlucht weg voor de kapper en zijn enge schaar. Ze vlucht een huisje binnen. Dat blijkt het huis van de schilder Gompie. Ja, verven, denkt Wibbel, dat is veel leuker dan knippen, mijn stekels kunnen best een kleurtje gebruiken.

Een kleurrijk en levendig prentenboek over bewegelijkheid en moeilijk stil kunnen zitten.

Meer informatie vind je hier.

Tom en Samira – Tosca Agterberg

Zie hier het prachtige voorleesboek Tom en Samira, vol korte voorleesverhalen en vrolijke gedichtjes voor kleuters (4+).

Auteur Tosca Agterberg weet als voormalig kleuterjuf als geen ander hoe het dagelijks leven in een kleuterklas eraan toegaat. Kleuters zijn niet bezig met de onderlinge verschillen, maar willen gewoon samen spelen. Tom en Samira zitten samen in groep 2, wonen naast elkaar én zijn beste vrienden. Trampoline springen, knutselen of lekker bakken: ze vervelen zich nooit. Tom en Samira is een fijne mix van versjes en korte verhalen, op het niveau van kleuters. Heerlijk om voor te lezen en een feest van herkenning voor ieder kind.

Meer informatie vind je hier.

Hallo Egel! – Jane McGuinness

Daar snuffelt iets tussen de bladeren, op zoek naar lekkere hapjes om op te peuzelen. Iets kleins. Iets stekeligs… ‘Hallo Egel!’ is een vrolijk prentenboek voor peuters en kleuters. Volg de egel in vier seizoenen. Een mooi verhaal met aanvullende weetjes over egels.

Je leert wat egels eten, hoe ze hun voedsel vinden, waar ze slapen. Er worden jonge egels geboren, Kleine egel leert zelf voedsel zoeken en gaat op zoek naar een eigen huis, om de hele winter te slapen…

Het verhaal is geschreven voor kinderen van 2 – 6 jaar, met aanvullende weetjes over egels. Het boek sluit af met informatie hoe je zelf egels kunt helpen. ‘Hallo Egel!’ is een prachtig boek om cadeau te geven.

2019 is het jaar van de egel. Het lijkt niet goed te gaan met de egel in Nederland, al weten we nog niet goed waarom. Een goede reden om de soort dit jaar in het zonnetje te zetten.

Meer informatie vind je hier.

Uitgelichte afbeelding: Foot closeup from Shutterstock/Evgeniia Trushkova

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.