cutout_boek_v2‘s Avonds laat bij Z in Zaken wordt er aandacht besteed aan ‘De Geldfabriek’, de auteur is gedreven en heeft erg veel te vertellen. Haar passie raakt mij en het blijkt niet alleen over een leesboek te gaan …..

‘De Geldfabriek’ is geheel schuldenvrij uitgegeven. Het benodigde kapitaal voor o.a. print­ en verwerkingskosten is door middel van crowdfunding verzamelt. Precies dit valt geheel binnen het thema van dit jeugdboek, het leren omgaan met geld. Dat doet de auteur Franka Rolvink Couzy dagelijks bij Het Financieel Dagblad en wat vind ik het fijn dat nu ook de jeugd wijzer gemaakt wordt.

De twaalfjarige Kasper en zijn beste vriendin Pippa wonen in het dorpje Dammer en ze hebben het goed. Al blijft er natuurlijk altijd wat te wensen over. Ze willen wel een spelcomputer, een mountainbike en een nieuwe bank zou niet misstaan in de woonkamer. De moeder van Kasper is overleden en zijn vader Gilles zorgt goed voor hen in de oude sluiswachterswoning. Hij is boekhouder van bijna alle inwoners van het dorp, hij werkt lange dagen en krijgt daarvoor subsidie van de burgemeester. Ook wordt zijn vader bijna jaarlijks genomineerd voor Dammeraar van het Jaar. Dan valt er een brief op de mat en veranderd alles. De jaarlijkse subsidie wordt dit jaar aan De Geldfabriek toegekend en de boekhouder verliest langzamerhand zijn klanten. De Geldfabriek geeft namelijk geld aan de bewoners van Dammer en helpt hen zo beter volgens de burgemeester. Zelfs de ouders van Pippa gaan met De Geldfabriek in zee en kopen alles wat hun hartje begeerd. Kaspers vader verliest steeds meer klanten maar probeert de Dammeraars wel te behoeden voor fouten. Ergens klopt er iets niet, ‘gratis’ geld bestaat niet. Noodgedwongen accepteert hij wel een baan bij meneer Bol van De Geldfabriek en probeert vanuit daar achter misstanden te komen. Dan moeten Pippa’s ouders alles terugbetalen en gaat Kasper zelf ook op onderzoek uit. Los van elkaar komen ze steeds dichter bij de waarheid en die is niet fraai. Zou het nog goed komen en wie zal er dit jaar Dammeraar van het Jaar worden?

In het naschrift geeft de auteur nog meer nuttige informatie aan de lezertjes over het ontstaan van schulden en de crisis. Naast een vlot avontuurlijk verhaal is het ook de bedoeling dat ‘ze’ er iets van opsteken. Er is zelfs een interactieve site waar de kinderen vragen kunnen stellen en leuke filmpjes over geld van bijvoorbeeld het jeugdjournaal en het Klokhuis verzamelt zijn.

‘De Geldfabriek’ van Franka Rolvink Couzy met illustraties van Joost Hölscher , Uitgeverij David & Goliat 2015 is o.a. hier te koop. Hier is ook het eerste hoofdstuk alvast te lezen en een kosteloos lespakket te downloaden over het om leren gaan met geld.

Boek 136/53 #boekperweek

/Lmcmr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.