fabriekOp de kaft een sierhek ‘De Snoep fabriek’ getekend door Harmen van Straaten. Voor het hek staan Opa Colarietje (soms calorietje genoemd) en zijn kleinzoon Wieber. De snoepfabriek moet plotsklaps sluiten hebben ze in de krant gelezen. De heer Tumtum heeft dat bekend gemaakt en alle werknemers komen op straat te staan. Ze snappen er niets van. De snoepfabriek staat goed bekend en er wordt verder geen commentaar gegeven. Langzaam maar zeker raken de snoeptrommels en -potten leeg. Opa wil verhaal gaan halen, een intercom staat hem te woord. Hij verzint een list om binnen te komen. Opa stelt zich voor als de Keuringsdienst van Suikerwaarden. Wieber zegt dat hij naar het toilet moet en grijpt zijn kans. Hij dwaalt door de fabriek en weet er thuisgekomen een plattegrond van te tekenen. Er klopt iets niet, maar wat? De gebeurtenissen volgen zich in rap tempo op, de tandarts verschijnt ten tonele en een diëtiste. Zouden zij hier iets mee te maken hebben? Komen Opa Colarietje en Wieber achter de waarheid?

Het verhaal is doorspekt met woordgrapjes met betrekking tot snoep. Ze worden voor het schuimblok gezet en de directeur heet Tumtum bijvoorbeeld. Het verhaal is leuk gevonden en zal de lezertjes zeker aanspreken. Het is niet te voorspelbaar en blijft verrassend tot aan het einde. Om voor te lezen vanaf 7 jaar of om zelf te lezen vanaf 9 jaar.

‘De Snoepfabriek moet sluiten’ van Brigitte Bosman, met illustraties van Harmen van Straaten, Uitgeverij Van Holkema & Warendorf 2015 is o.a. hier te koop.

Boek 90/53 #boekperweek

/Lmcmr

2 thoughts on “Recensie: ‘De snoepfabriek moet sluiten’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.