ebbaDe vaste KiDDoWz- lezers van de rubriek #boekperweek herkennen waarschijnlijk de naam van Leen Lefebre. Zij heeft o.a. ‘Arendsjong‘ geschreven en wilde graag haar korte verhaal (65 pagina’s) over ‘Ebba, de eerste paashaas’ voor Pasen, met ons delen. Het korte verhaal heeft geen ISBN nummer, wel een ASIN nummer.

Prins Atta wil graag een mooi plekje in de wereld voor zijn Hulde en zijn toekomstige gezin. In het rijk van zijn oudste broer Stern is het altijd donker en moet een ieder werken voor de gemeenschap. Al is niemand het eens met de beslissingen van de koning van alle hazen, toch verkiest niemand het hazepad, om nooit weer terug te keren. Allen worden gevoed en beschermd. Atta is nog geboren in een nest in een lichtrijk veld, dus hij weet waar hij over droomt. Op een dag gaat Atta op zoek en beloofd Hulde terug te keren om haar op te halen. Iedere dag neemt Hulde een kijkje bij de grens van het rijk. Ze smacht naar de terugkeer van Atta. Helaas, Ebba komt vroeg ter wereld en Hulde neemt haar opvoeding op zich, samen met de hofdames. Waar blijft Atta nou?Wanneer prinses Ebba,  als leerling, haar eigen voedsel in het open veld moet gaan zoeken besluit Hulde haar te helpen. Dat is nergens verboden dus dat risico wil ze wel nemen naast het uitvoeren van haar eigen taken. Het avontuur dat moeder en dochter samen beleven neemt een stroomversnelling. We maken kennis met de wensen en verlangens van Ebba, die heeft ze van geen vreemde.  Ze vinden een verlaten nest met eieren en Ebba kan niet terugkeren naar het Rijk. Ze besluit de moeder te gaan zoeken, over de grens ….

Dit Paasverhaal is zo beeldend geschreven dat ik de velden voor mij kan zien. Het is aan de ene kant wat magisch, aan de andere kant zou het zo waargebeurd kunnen zijn. De hazen komen tot leven en worden persoonlijkheden. De avonturen, de kilte, de gevaren, maar ook de wensen voel ik in mijn aderen. Ik wens hetzelfde voor Atta en zijn gezin en ik vrees hun natuurlijke vijanden. De woorden en zinnen die Leen gebruikt zijn prachtig. Ik kan tallose voorbeelden noemen, maar kan moeilijk het gehele verhaal kopiëren: “Alvorens zijn eersteling te velde kwam” De ontknoping is verrassend en maakt het tot een echt paasverhaal inclusief kuikentjes. Een mooi verhaal voor de bijna tieners om in hun lange Paasweekend te lezen, verveeld van de verplichte visite’s of zelfs achterin de auto. Ik kan ook voor me zien dat dit verhaal thuis voorgelezen wordt, ook hier leent het zich uitstekend voor. Alle spreekwoorden met hazen er in komen aan bod. Vrolijk Pasen allemaal!

‘Ebba, de eerste paashaas’ van Leen Lefebre, 17 maart 2015 is alleen hier als e-book te koop!

Boek 43/53 #boekperweek

/Lmcmr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.