Mack en Kaya zijn twee beste vrienden. Samen halen ze streken uit en ontdekken ze de wereld. Ze spelen samen, zwemmen samen, gaan naar de dierentuin en Mack krijgt een broertje. 

Deze week viel het boek over Mack en Kaya bij mij op de deurmat. Ik had vorige week een review-exemplaar aangevraagd bij Levendig Uitgeverij en deze kreeg ik bijzonder snel toegezonden.

Wat me gelijk opviel is de bijzondere tekening op de voorkant van het boek. Om eerlijk te zijn ‘schrok’ ik er een beetje van. De twee jongetjes op de voorkant hebben een bijzonder, maar in mijn ogen geen vriendelijk uiterlijk. Ook mijn dochter van 5 gaf bij het zien van het boek gelijk aan dat ze de jongetjes ‘eng’ vond: “Waarom kijken ze zo boos mama?”. Mijn zoon van bijna 2 zei: “Nee!” en drukte het boekje daarna weg. Ook een duidelijk signaal. Hoewel niet alle tekeningen zo onvriendelijk ogen, zijn er in het boekje toch meerdere bijzondere. Persoonlijk had ik een andere afbeelding voor de voorkant gekozen. Het is vooral de blik en de mond van de beide mannetjes, die het geheel niet prettig maken om naar te kijken. Het geheel past wel helemaal in de stijl van de illustratrice Zombijana Bones.

Het verhaal is, in tegenstelling tot de illustraties, aantrekkelijk voor jonge kinderen. De verhaaltjes spreken aan, de teksten zijn herkenbaar. Ze zijn op een kinderlijke, makkelijke toon geschreven,  die jonge kinderen zeker aanspreekt. De jongetjes komen zaken tegen die kleine kinderen ook op hun pad tegenkomen.

Als voorleesboek is het, qua tekst, ook zeer geschikt. Er is veel mogelijkheid tot interactie, tussen de voorlezer en de jonge luisteraars. Al lezend kan makkelijk een link worden gelegd tussen het echte leven en het verhaal.

/Annemarel

(Visited 138 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.