pauline2Pauline Oud, in 1985 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht, heeft jaren als beeldend kunstenaar en als docente tekenen en schilderen haar brood verdiend. Sinds 1994 werkt Pauline als illustrator en heeft sindsdien meer dan 250 boeken geïllustreerd. In 2007 is ze begonnen met het zelf schrijven van haar boeken. Tijd dat wij een drietal van haar producten eens onder de loep gaan nemen. 

oud1Mijn eerste vriendenboekje
In dit boek laat je al je nieuwe vriendjes leuke vragen beantwoorden. Er is ruimte voor een foto en om iets moois te plakken of te tekenen. Een bijzonder aandenken aan je vriendjes voor later als je groot bent! Te bestellen via deze link.

Dit boekje bevat als eerste twee pagina’s voor de eigenaar van het boekje. Hierin kan zijn of haar oud2pasfoto worden geplakt. Ook zijn er 4 ruimtes om te kleuren of te tekenen, waarvan een een vrije keuze is. Maar liefst 36 x 2 pagina’s zijn voor vriendjes en vriendinnetjes bedoeld.

Vragen als: “Ik heet”, “Mijn favoriete speelgoed” en “Ik ben…. jaar” komen aan bod. Het boekje heeft meerdere kleuren per pagina maar oogt rustig en liefelijk. Doordat er geen specifieke jongens- en/of meidenkleuren gebruikt worden, is dit boekje geschikt voor zowel jongens als meisjes.
De vakjes “Ik eet het liefst”, “Mijn mooiste boek” en “Mijn lievelingskleur” zijn niet alleen te schrijven maar ook te kleuren of te plakken. Tevens is er ruimte voor een pasfoto en een vrijetijdstekening. Al met al maken deze 5 vakjes het nog iets persoonlijker dan geschreven tekst die vaak door ouders geschreven wordt.

oud1De goed-gedaan beloningskalender
Zelfs het allerliefste kind ter wereld heeft af en toe een zetje nodig om niet steeds uit zijn bed te komen, om niet te slaan of om zijn bordje leeg te eten. Deze beloningskalender helpt je kind zich op een positieve manier aan de regels te houden die jij met je kind hebt afgesproken. Houdt hij zich eraan, dan mag hij een sticker kiezen en plakken. Na een week vol stickers beloon je je kind met iets kleins. Op deze manier houd je zelfs de lastige kanten van opvoeden leuk! Te bestellen via deze link.

De 30 pagina’s tellende kalender en de 240 vrolijke stickers zullen zeker van pas komen om alle minpunten om te draaien naar het positieve. De pagina’s van de kalender hebben allemaal dezelfde kleuren en illustraties, duidelijk en overzichtelijk. Aan de linkerkant is een kolom met 5 vakjes waarin de afspraken geschreven kunnen worden (wellicht voor kleine kinderen is tekenen of een foto duidelijker). Aan de rechterkant staan de 7 dagen van de week met daarin vakjes voor de beloningsstickers. Onder aan de pagina staat een balk: “Als ik…..(in te vullen) stickers heb gekregen, is mijn beloning …(in te vullen).oud4

Zo kunnen er maar liefst 5 items in 1 week tijd aangepakt worden.
Wat dacht u van: aankleden, goed tanden poetsen, bord leeg eten, speelgoed opruimen en haren wassen zonder te huilen, gillen en/of schreeuwen?
Maar ook voor oudere kinderen zal deze kalender een prachtig artikel zijn om een stok achter de deur te houden. Zo wilt mijn oudste dochter maar niet van haar duim af komen. Ze ziet de kalender eerder als ruggensteuntje, dan als kinderachtig aan. Ook haar oudere broer van 10 ervaart dat zo. Stickertjes gedreven zijn ze niet echt. De kleinere broertjes en zusjes van 6 en 4 gaan juist heel gemotiveerd door voor stickers en 5 minuten opblijven. Zo is er toch voor jong en wat ouder nog genoeg te motiveren.

oud5Welkom, lief meisje/jongetje – vogelhuisje
Een vogeltjes-knuffeldoek plus boekje. Wij zijn ontzettend blij met jouw komst! Dit boekje vol lieve woorden en leuke weetjes en invulpagina’s is een mooi en dierbaar aandenken aan de bijzondere tijd dat jij op de wereld kwam!

Meisjes vogelhuisje te bestellen via deze link en het jongens vogelhuisje te bestellen via deze link.

Het baby-vriendelijke vogeltje, zonder accessoires die eraf kunnen, is klein en heeft een heel hoog schattigheidsgehalte. Het boekje bevat o.a. leuke weetjes (wist je dat…’gewone’ mensen witbrood met suiker aten om de geboorte van een baby te vieren?); bakerpraatjes, ze zijn hardnekkig maar kloppen ze ook? (Heb je een puntige buik? Dan krijg je een jongen!) en sterrenbeelden (23 september – 23 oktober een weegschaal! Ik ben modebewust, niet graag alleen, creatief.). Deze stukjes zijn hartstikke leuk om te lezen en van een aantal had ik nog nooit gehoord (moet u nagaan met 4 kinderen …).oud3

Ook is er in het boekje ruimte om zelf in te schrijven de vragen zijn zeer divers.

Opvallend bij de alle drie de items zijn de duidelijke en rustige illustraties. Ook bij het bekijken van de andere artikelen van Pauline Oud kan ik me hetzelfde beeld voorstellen. Allemaal met hun eigen doel en dat is zeker en vast de reden waarom de boekjes zo enorm aanslaan.

oud6En mijn jongste dochtertje? Die kan nu ein-de-lijk op pad met haar allereerste vriendenboekje. De timer staat nu aan; mocht er ooit een vraag komen hoelang het eerste vriendenboekje erover deed om vol te zijn, weet ik in elk geval het antwoord!

/Miranda Young

 

 

One thought on “Review: Pauline Oud – Vriendjesboek, Beloningskalender en Cadeauboekje (vogelhuisje)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.