Er zijn op dit moment, vanwege het coronavirus, op verschillende plekken (in binnen- en buitenland) al scholen gesloten. Dit betekent dat er een heleboel kinderen thuis zitten of komen te zitten. Aangezien de doelgroep ‘ouderen’ zoveel mogelijk moet worden ontzien, is opvang bij de meeste opa’s en oma’s voorlopig niet mogelijk. Hierdoor blijven er dus veel kinderen gewoon thuis. Ik deel 60 dingen die je kunt doen met je kinderen als ze niet naar school gaan/kunnen (naast het schoolwerk maken wat ze hebben gekregen en de keren dat ze met Squla bezig zijn).

Aftelkalender maken
Staat er iets bijzonders te gebeuren, dan kun je hiervoor een aftelkalender maken. Denk bijvoorbeeld aan een verjaardag, of andere speciale gelegenheid.

Bakken
Dit is het moment om de keuken lekker overhoop te halen en samen te gaan bakken. Koekjes, taart, cake….bedenk samen iets lekkers om te maken (en eet het daarna natuurlijk ook gezellig samen op). Daarna natuurlijk wel samen eventjes opruimen en poetsen….kost ook weer een aantal uurtjes. Collega Xenia schreef een recept voor heerlijke Nutella cakejes!

Ballontrappen
Maak een ballon vast aan een touwtje en bindt deze om je enkel. Probeer vervolgens om elkaars ballon kapot te trappen.

Basketballen
Zet wat lege wasmanden, bloempotten en pannen neer. Pak verschillende bolletjes sokken en probeer ze vanaf een afstand in ‘de basket’ de gooien.

Blotevoetenpad maken
Sensomotorische activiteiten zijn altijd erg goed en leuk voor kinderen. Maak je eigen blotevoetenpad en laat ze kennismaken met allerlei materialen.

Bordspelletjes
Bij de meeste gezinnen zijn wel een aantal bordspelletjes te vinden in de kast. Een goed moment om deze er eens uit te halen en gezellig samen met de kinderen te doen. Wil je eens wat anders, overweeg dan om je kind een dobbelspel te leren.

Borrelen
Je kunt een monkeyplatter maken voor de kids, maar ook samen gevulde eitjes maken, kaas snijden, worst uitdrukken met een koekvormpje en lekkere smoothies verzinnen.

Bowlen met lege flessen
Zoek wat lege flessen bij elkaar en zet deze neer. Pak een bolletje sokken of een zachte bal en probeer de flessen vanaf een afstandje hiermee om te gooien.

Buitenspelen en wandelen
Dit spreekt natuurlijk voor zich…zoek een fijn stuk heide of het bos op en vertoef lekker in de buitenlucht. Wandelen is goed voor iedereen. Liggen er plassen, dan kunnen de kinderen daar lekker in stampen (laarzen aan is een goed idee).

Collage maken
Zoek alle oude tijdschriften bij elkaar, verzin een thema (bijvoorbeeld lente) en maak van alles wat je uitgeknipt hebt een mooie collage.

Dansjes verzinnen
Maak op jullie favoriete liedjes de mooiste choreografieen.

Egel maken met een vergiet
Zet het vergiet op z’n kop en prik de (ongekookte) spaghetti erin. Heb je geen vergiet en wil je je kinderen iets gezonds laten maken (en laten opeten), neem dan een halve meloen, maak fruitspiesjes en prik deze in de meloen.

Eieren beschilderen
Niet alleen leuk met Pasen natuurlijk…je kunt ook hele andere dingen op je eitje schilderen. Heb je trouwens deze leuke gratis Pasen spelletjes al gezien?

Films kijken
Op de verschillende streamingsdiensten (bijvoorbeeld Disney+) zijn genoeg films te vinden die leuk zijn om te bekijken met het hele gezin. Daarnaast liggen er vast ook nog wel een aantal leuke DVD’s en Blu-Rays in de kast. Laat de ene keer het ene kind een film uitkiezen en de andere keer het andere kind. Zo voorkom je dat er ruzie gemaakt wordt.

Fotoalbums bekijken
Als er iets is wat kinderen interessant vinden, dan zijn het babyfoto’s van henzelf. Ook leuk om zelf weer eens een keertje door een fotoalbum te bladeren. Misschien zijn er nog wel foto’s die je nog wilt bundelen. Bijvoorbeeld van jullie huwelijksreis of van de afgelopen vakantie met kinderen.

Fruitsalade maken
Een leuk klusje en ook nog eens erg gezond. Laat de kinderen zelf fruit uitzoeken in de supermarkt…zo weet je zeker dat het ook opgegeten wordt.

Gamen
Doe samen een spelletje op bijvoorbeeld de Playstation. Het is goed om ook eens samen te gamen. Zo weet je wat je kind doet en kun je er ook eens over praten. Er zijn maar weinig kinderen met een gameverslaving gelukkig, maar het is altijd een goed idee om te weten hoe dat nou precies allemaal werkt, in het brein van een (jong) kind.

Gedichten schrijven
Dichten is voor de meeste mensen niet iets wat vanzelf gaat. Hoe leuk is het om het dan alsnog te proberen. Schrijf elkaar eens een gedicht om te vertellen wat je leuk vindt aan de betreffende persoon.

Geheime brieven schrijven met citroensap
In eerste instantie zie je niets, maar als je de brief bij een kaars houdt dat kun je wel ineens lezen wat er staat.

Gekke kapsels maken
Potten gel en elastiekjes in de aanslag en gaan met die banaan! Ohja…ook jij als ouder doet natuurlijk gezellig mee!

Haren vlechten
Op YouTube zijn er een heleboel filmpjes te vinden waarop je precies kunt zien hoe de mooiste vlechten worden gemaakt.

High Tea
Maak kleine sandwiches, bak koekjes, zet een lekkere pot thee en neem vooral de tijd om ervan te genieten met elkaar.

Hinkelbaan maken met tape
Hiervoor zou ik washi tape gebruiken, want gewone tape is wellicht niet echt een goed idee voor je vloer.

Hints spelen
Ken je het spel hints nog van vroeger? Iemand moet een woord (of een woordencombinatie) overbrengen aan zijn/haar teamleden zonder te praten. Houd rekening met de woordenschat van de kinderen waarmee je dit spelletje speelt!

Hutten bouwen
Zoek alle kussens en oude lakens die je hebt op en maak een hut in de woonkamer. Zet stoelen e.d. bij de bank en zorg dat alles goed bedekt is. Er is zelfs een kans (als de hut erg stevig blijkt) dat sommige mensen erin willen slapen….

Kamer opruimen
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar zeker de kamer van de oudste kan nog weleens een rommeltje zijn. Hij heeft wel bakken voor zijn LEGO, maar het komt steeds vaker voor dat die kleine rot-blokjes toch rondslingeren. Alles eventjes van zijn plek halen en een stofdoek, stofzuiger en dweiltje erdoorheen is altijd een goed idee. Door de boel eens goed op te ruimen creëer je ook ruimte.

Kaartjes maken en versturen
Nu je weinig mensen over de vloer krijgt en ook niet vaak op bezoek gaat, is het een leuk idee om zelf kaartjes te maken en deze te versturen. Je laat op deze manier zien dat je aan een ander denkt. Je kunt ook alvast aan het zelf maken van Kerstkaarten beginnen. Echte post is nog altijd het allerleukste!

Kaartspelletjes
Er zijn verschillende kaartspelletjes die je samen met kinderen kunt doen. Potje pesten, koehandel, toepen….weet je de regels niet meer, zoek ze dan eventjes op…het internet is groot genoeg!

Kamperen in de woonkamer
Breng alle matrassen naar beneden, neem het beddengoed mee onder je arm en slaap een nachtje met z’n allen in de woonkamer.

Karaoke
Ik verwacht niet dat je een karaokeset hebt staan, maar op YouTube zijn genoeg liedjes te vinden die meegezongen kunnen worden. De muziek draait, de tekst komt voorbij….je kunt naar hartenlust zingen. Geen microfoon in huis (wat fijn voor de buren), geen probleem…dan pak je een bus deodorant en doe je alsof.

Ketting maken van macaroni
Koop dropveters en rijg hier macaroni aan.

Kleding uitzoeken
Bij onze jongens in de kast liggen een heleboel items waarvan ik niet zeker weet of ze nog goed passen. Las een middagje kleding passen en uitzoeken in, zodat je met een opgeruimde kast het volgende seizoen in gaat. Zodra alles weer een beetje normaal is kun je weer naar hartenlust gaan shoppen.

Kleien
Kinderen zijn creatief genoeg om de hele middag allerlei verschillende creaties met klei te maken.

Knutselen
Papier, karton, wc-rollen (die hebben we allemaal genoeg in huis op dit moment als het goed is), verf, recyclebare materialen zoals plastic flessen, dopjes enzovoorts…je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt er iets moois mee maken.

Koken
Met je kind koken is altijd leuk. Laat je kind verschillende dingen snijden en eventueel bakken (indien het kind hier oud genoeg voor is. Spendeer gerust een tijdje in de keuken, misschien is het een leuk idee om een aantal gangen te serveren voor de andere mensen die in huis wonen.

Kussengevecht
Kijk uit voor gaatjes in het kussen…zeker als er veertjes in zitten. En verder…have fun!

Make-uppen
Zoek je make-up bij elkaar en laat je kind jouw een keertje opmaken. Als je erachter staat kun je zelf natuurlijk ook een klein beetje make up opdoen bij het kind.

Nagels lakken
Eerst eventjes knippen en veilen natuurlijk.Daarna een mooi kleurtje erop.

Proefjes
Op website proefjes.nl kun je een heleboel leuke ideeën vinden.

Puzzelen
Het maken van een puzzel is goed voor de ontwikkeling van een kind. Je hebt ze in alle soorten en maten en ze zijn er ook nog eens voor verschillende leeftijden. Het is niet alleen goed voor de cognitieve ontwikkeling, het helpt kinderen ook om eventjes niet te denken aan de drukte van alledag. Een puzzel maken lijkt misschien makkelijk, maar dat is niet altijd het geval. Het kost een hoop concentratie om er eentje te maken en je moet scherp zijn zodat je de stukjes op de juiste plek legt. Goed om samen te doen…zeker met eentje van 1000+ stukjes zijn jullie wel eventjes zoet.

Restaurantje spelen
Laat je kinderen zelf een menukaart maken, de boodschappen doen (kan ook samen) en het diner bereiden (indien het kind hiervoor de juiste leeftijd heeft). Ook leuk om te doen als je jarig bent tijdens de coronacrisis.

Slijm maken
Heel eerlijk, wij hebben hier in huis nog nooit slijm gemaakt. Wel deelde ik al eerder 3 boeken over het maken van slijm. Er is op internet ook heel veel informatie te vinden (en recepten).

Speelgoed uitzoeken
Er ligt vast een hoop speelgoed in huis wat eigenlijk niet meer gebruikt wordt, kapot is, of misschien zelfs nog in de verpakking zit. Zoek eens uit wat er weg kan en geef weg wat nog goed is.

Speelgoed schoonmaken
Is het speelgoed uitgezocht, maak dan een sopje en maak het meteen eventjes schoon. Daarnaast is het misschien ook wel een idee om alle poppenkleertjes een keertje in de wasmachine te gooien, evenals al die knuffels die wel een wasbeurt kunnen gebruiken.

Spinnenweb maken
Verander de gang of woonkamer in een groot spinnenweb met stroken crêpe- of wcpapier en probeer ertussendoor te gaan zonder ze aan te raken.

Stempelen met appels
Een stempel kun je heel gemakkelijk zelf maken.Snijd een appel doormidden, snij er een figuurtje uit, doe verf op een bordje…en stempelen maar.

Stoelendans
Zet wat muziek aan en loop om de stoelen heen. Als de muziek stopt moet je zo snel mogelijk op een stoel gaan zitten. Iedere keer wordt er een stoel weggehaald. De twee personen die overblijven en dus nog maar 1 stoel hebben moeten dus heel erg snel zijn. Stopt de muziek en zit je op de stoel, dan is degene die nog staat af.

Stoepkrijten in de tuin
Met een doosje stoepkrijt en een beetje creativiteit kun je voor iedere leeftijdscategorie leuke spelletjes verzinnen. Ik zette al eerder de 6 leukste stoepkrijtspelletjes op een rijtje.

Supermarkt spelen
Maak een eigen supermarkt met allerlei producten die in de keuken te vinden zijn en ‘reken deze af’ aan de kassa (hiervoor kun je een rekenmachine gebruiken). 

Tekenen
Plak een groot vel op de grond, of op de tafel en maak de mooiste tekeningen. Potloden, krijtjes, stiften…haal het allemaal maar tevoorschijn, want het kan wel eventjes duren.

Tijdscapsule maken
Een tijdcapsule is een klein doosje of blikje waar je iets in doet. Schrijf op hoe jij denkt dat de wereld eruit ziet op het moment dat hij weer opengaat…wat voor werk je tegen die tijd denkt te doen enzovoort. Het wordt een tijdcapsule als je hem goed afsluit, ergens goed bewaart, en pas een aantal jaar later weer openmaakt. Spreek af wanneer jullie hem weer openmaken en zet die datum erop.

Touwtje springen
Dit deed ik zelf vroeger heel erg veel, voornamelijk met vriendjes en vriendinnetjes op het schoolplein. Kan thuis ook prima….en nog gezond ook, een beetje beweging.

T-shirt versieren met stiften of verf
Heb je nog een oud shirt dan kun je deze ervoor gebruiken. Heb je dit niet, dan kun je in verschillende winkels terecht voor een goedkoop exemplaar.

Verkleden
Laat de kids eens in jouw kledingkast snuffelen en zich aankleden met de kleding die ze daarin vinden. Het is natuurlijk allemaal veelste groot, maar hoe hilarisch is het om die kleintjes op grote schoenen te zien rondlopen. Tip: Leuk om er foto’s van de maken en door te sturen naar opa en oma.

Verstoppertje spelen
Er is één persoon die met zijn/haar ogen dicht moet tellen, terwijl de rest zich verstopt. Daarna moet de teller op zoek naar de verstoppers. Indien je als verstopper ongezien bij de plek kunt komen, waar de teller met zijn/haar ogen dicht heeft gestaan, dan kan deze zichzelf buutvrij maken. Word je wel gezien en is de teller eerder dan jij bij de buutplek, dan ben je af.

Videobellen met opa en oma
Omdat op bezoek gaan niet echt een optie is, is het wel zo leuk om zo nu en dan eventjes te videobellen met elkaar.

Voorlezen
Voorlezen is altijd leuk…je kunt er namelijk allerlei stemmetjes bij doen, zodat het verhaal nog een stuk interactiever wordt. Geen kind is te jong om voorgelezen te worden. Oudere broers/zussen kunnen hun jongere broertjes/zusjes natuurlijk ook zo nu en dan een verhaaltje voorlezen.

Vouwen
Gekleurd papier uit de la, Pinterest-bord erbij…en je kunt de mooiste creaties maken.

Zaklopen met vuilniszakken
Als je een jute-zak hebt liggen is het natuurlijk een stuk steviger, maar ik ga er maar niet vanuit dat dit het geval is. Zaklopen met een vuilniszak kan ook, als je maar zorgt dat deze niet scheurt. Maak een parcours en kijk wie het snelste is.

Zoutdeeg maken 
Zoutdeeg is een natuurlijk alternatief voor klei. Erg handig dus als je nog een kleintje thuis hebt die vanalles in zijn/haar mond stopt. Daarnaast is het voor grotere kinderen ook gewoon leuk om mee te knutselen. Je kunt zoutdeeg op een gemakkelijke manier zelf maken.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

4 gedachten over “60 dingen die je kunt doen met kinderen als de scholen dicht zijn!

  1. De Nutella cakejes klinken heerlijk, maar of ik mijn dochter daarna zover krijg dat ze helpt met opruimen na het bakken… Wel heel gezellig om samen iets te bakken, ga het onthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.