Heroes Dutch Comic Con is een jaarlijks terugkerend event in Nederland. De wintereditie vindt plaats op 18 en 19 november in de Jaarbeurs Utrecht. Iedereen die geïnteresseerd is in comics, gaming, anime, cosplay of films, is hier aan het juiste adres. Er is voor ieder wat wils, met een scala aan activiteiten, optredens en een heleboel kramen met allerlei toffe merchandise. Op Heroes Dutch Comic Con kun je je innerlijke geek laten gaan en je uitleven. Ik vertel je meer over hoe je kunt beginnen met cosplay!

Wat is cosplay?

Cosplay, kort voor “costume play,” is een hobby waarbij mensen zich kleden als hun favoriete personages uit films, anime, videogames en meer. Het is een creatieve en boeiende manier om je passie voor fictieve werelden tot leven te brengen en te delen met gelijkgestemde mensen.

Kies je eerste personage

Het eerste wat je moet doen bij het starten met cosplay is het kiezen van een personage om te portretteren. Denk aan je favoriete films, tv-shows, games of strips en selecteer een personage waar je een sterke band mee hebt. Het kan een held, schurk, of bijzonder opvallend bijpersonage zijn. Kies iets waar je enthousiast over bent, want je zult tijd en moeite besteden aan het perfectioneren van je look.

Doe onderzoek en verzamel referentiemateriaal

Zodra je je personage hebt gekozen, is het tijd om zoveel mogelijk referentiemateriaal te verzamelen. Dit kunnen afbeeldingen zijn, screenshots uit games of filmstills. Het hebben van gedetailleerd referentiemateriaal zal je helpen om je kostuum en make-up nauwkeurig na te kunnen bootsen.

Bedenk wat je nodig hebt voor jouw kostuum

Nu je een goed idee hebt van hoe je personage eruitziet, is het tijd om na te denken wat je allemaal nodig hebt voor jouw kostuum. Dit omvat het bepalen welke kledingstukken je nodig hebt, welke materialen je zult gebruiken en hoe je deze items zult maken of aanschaffen. Als je nieuw bent in cosplay, kan het handig zijn om te beginnen met eenvoudige kostuums en geleidelijk complexere projecten aan te pakken naarmate je vaardigheden groeien.

Foto credits: Mamasliefste.nl

Leer basisnaaivaardigheden

Voor veel cosplayprojecten zul je enige naai-ervaring nodig hebben. Als je nog nooit eerder hebt genaaid, is het een goed idee om enkele basisvaardigheden te leren. Er zijn tal van online tutorials en boeken die je kunnen helpen om te beginnen met naaien. Na verloop van tijd kun je je naaivaardigheden verbeteren en meer geavanceerde kostuums maken.

Begin met make-up en pruiken

Naast het kostuum, speelt make-up een cruciale rol bij het tot leven brengen van je personage. Leer basis make-up technieken en overweeg om contactlenzen en pruiken te gebruiken om je uiterlijk te perfectioneren.

Foto credits: Mamasliefste.nl

Oefen je rol

Een belangrijk aspect van cosplay is het in karakter blijven terwijl je in je kostuum rondloopt. Oefen de houding en gebaren van je personage, en overweeg om enkele citaten of zinnen uit het bronmateriaal te memoriseren.

Neem deel aan cosplay-evenementen

Een geweldige manier om je cosplay-avontuur te beginnen, is door deel te nemen aan cosplay-evenementen en conventies. Heroes Dutch Comic Con is hier een heel mooi voorbeeld van. Cosplay neemt namelijk een prominente plek in op het event en dat merk je al voordat je er überhaupt bent binnengestapt. Ongeacht je vervoerswijze – auto, trein, fiets, UFO of draak – onderweg naar de Jaarbeurs in Utrecht, kom je ongetwijfeld talloze cosplayers tegen in verbluffende kostuums. Bezoek tijdens HDCC zeker de Cosplay Contest en de Cosplay Catwalk op het Main Stage, waar je kunt genieten van de beste nationale en internationale cosplayers die speciaal voor jou hun creaties showen. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de Fan Village en om foto’s te maken met mede-cosplayers tijdens de Cosplay & Fan Meet Ups. Of je nu een beginnende of ervaren cosplayer bent, er is altijd genoeg te zien en te beleven!

Foto credits: Mamasliefste.nl

Aankomende editie HDCC

De aankomende editie van Heroes Dutch Comic Con 2023 vindt plaats op:

18 & 19 november 2023
Jaarbeurs Utrecht
Tickets

Openingstijden:
Zaterdag: 10.00 – 18.00 uur*
Zondag: 10.00 – 18.00 uur*

*VIP entree vanaf 09.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.