Na twee jaar afwezigheid is het eindelijk weer zo ver, Dagje bij de Boer dag 2022 gaat door! Op zondag 24 april openen 7 boeren in Noord-Holland hun deuren en iedereen is meer dan welkom.

Een leerzaam uitje voor iedereen

Waar liggen de koeien eigenlijk op? Hoe wordt kaas gemaakt? En wat doen de boeren allemaal op het gebied van duurzaamheid? Je komt van alles te weten over onze koeien, de boerderij en het boerenleven tijdens Dagje bij de Boer Dag op zondag 24 april 2022. Naast vele leuke activiteiten krijg je een uniek kijkje in hoe het er op de boerderij aan toe gaat. Natuurlijk mag iets lekkers op zo’n dag niet ontbreken. Op iedere locatie is een boerderijwinkel gevestigd waar je terecht kunt voor leuke aanbiedingen en natuurlijk Beemster kaas. Kom jij langs bij één van de Beemster families?

Deelnemende Beemster families

Je kunt bij de verschillende boeren terecht en er is genoeg te doen. Hieronder vertellen we je meer;

Familie Kramer
Dorpsstraat 534, Assendelft

Tijdens de open dag is er van alles te zien en te doen bij de familie Kramer. Zo zijn er een aantal konijnen te zien van Pels- en Pluimveevereniging Ons Genoegen. Bij mooi weer wordt er een mooi parcours uitgezet waar je op een traptrekker een rondje kunt maken of misschien wel een rondje op de pony. Natuurlijk kun je ook een kleurplaat kleuren en geschminkt worden, lekkere hapjes proeven in de winkel en misschien nog wel genieten van een ijsje toe. Innovatieprogramma Veen en het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden (NOBV) zijn aanwezig op Dagje bij de Boer Dag en kunnen je vertellen over het effect van onderwaterdrainage tegen bodemdaling en broeikasgasuitstoot en hoe Elmer dat heeft toegepast op een aantal van zijn percelen. Doordat tijdens het koelen van de melk de warmte van de melk wordt teruggewonnen, kunnen zij op een duurzame manier omgaan met energieverbruik. Ook wordt een groot gedeelte van de op de boerderij gebruikte energie opgewekt door middel van 240 zonnepanelen op het dak van de stal.

Familie Kregel
Laanweg 9, Zuidschermer

Tijdens Dagje bij de Boer Dag valt er van alles te ontdekken proeven, beleven en leren. Kom je alleen of met het hele gezin? Voor iedereen is er wat te doen! Van een kopje koffie drinken met je buurman tot de obstakelrun trotseren. Kleur jij de levensgrote boerderijtekening een stukje verder of neem je een kijkje in de kalverenstraat? Waar komt dat stukje kaas vandaan? Hoelang slaapt een koe en waarom zijn de koeien zo rustig? Onze boeren en boerinnen vertellen het op 24 april 2022 met veel plezier. Geniet van een heerlijke Beemster kaas tosti tussendoor. Liever een soepje of een lokaal frietje? Ook dat is natuurlijk te verkrijgen. Tot slot leg je het leukste dagje uit natuurlijk vast in de fotohoek!

Familie Konijn
Middenweg 54, Noordbeemster

Er staan deze Dagje bij de Boer dag diverse leuke activiteiten op het programma. Zo kun je kijken bij de koeien en de kalfjes aaien. In de hypermoderne, duurzame stal kun je een quiz doen waarbij je van alles te weten komt over de dieren en de boerderij. Neem ook zeker een kijkje bij de melkrobot en kom te weten hoe die precies werkt. Of ga proefslapen op de waterbedden van de koeien. Er is een echt spinnenwiel, waar van een schapenvacht wol wordt gesponnen. En je kunt van strobalentouwtjes je eigen duurzame springtouw maken. Ook kun je je uitleven op de traptrekkers, lekker springen in het hooi, en natuurlijk kleuren, knutselen of spijkerpoepen. Kortom, er is genoeg te doen! Van al die activiteiten krijg je flinke trek, speciaal daarvoor wordt er van Beemster aardappels heerlijke Beemster Polder Patat gebakken en zijn er smaakvolle Beemster kaas tosti’s te koop.

Familie Kooijman
Dorpsweg 52a, Schellinkhout

Bij de familie Kooijman is weer van alles te doen en te beleven! Wat dacht je van een rondje rijden in het land op een heuse quad? Voor Dagje bij de Boer Dag speciaal omgedoopt tot Koe-ad! Voor de allerkleinsten is er een traptrekkerparcours uitgezet. Maar ook een stormbaan, kleurwedstrijd, schminken, graspoppetjes knutselen, boerenmarkt en quiz behoren tot de activiteiten! En leer via de diverse wist je datjes alles over de boerderij en de dieren en neem een kijkje achter de schermen! Uitgespeeld en gekeken? Trakteer jezelf op een eigen gemaakt boerenroomijsje of Beemster cheeseburger die vers voor je wordt bereid op een echte Smoker Grill BBQ. Dit alles onder begeleiding van live-muziek!

Familie Schilder
Noord-Spierdijkerweg 179, Spierdijk

Naast de melkveehouderij is de André Hoeve ook een zorgboerderij. Ook hebben ze in mei vorig jaar een boerderijwinkel geopend en kun je hier terecht voor vergaderingen en groepsactiviteiten in de unieke skybox met uitzicht op de koeien. In 2020 hebben zij de eerste CONO stal laten bouwen, deze is geheel energieneutraal, heeft 1600 zonnepanelen en een mono mestvergister. Ze wekken daarmee zelf energie en warmte op waarmee zijn hun bedrijf en woonwijk ernaast kunnen verwarmen. Op de boerderij passen zij biodiversiteit toe, hebben kruidenrijk grasland en doen aan weidevogelbeheer. Naast een kijkje in deze bijzondere stal en boerderijwinkel valt er ook van alles te beleven tijdens de open dag. Zoals een traptrekker/skelter parcours, verschillende proeverijen, korte huifkartocht door de omgeving, interessante uitleg over duurzaamheid en de CONO stal & verschillende activiteiten/workshops voor jong en oud. Kortom genoeg te beleven! Trek gekregen na alle activiteiten? De Beemster tostitruck verkoopt hier heerlijke Beemster kaas tosti’s!

Familie Veldman
Doorbraakweg 6, ‘t Veld

Tijdens Dagje bij de Boer Dag valt er genoeg te beleven bij de familie Veldman, voor de kinderen zijn er leuke activiteiten. Je mag samen met de paardjes op de foto, het fotolijstje voor deze leuke foto mag je zelf versieren, of wil je liever met je blote voeten huppelend over het blotevoeten pad (weet je hoe het voelt om met je teentjes door een koeienvlaai te lopen)? Siebeltje de koe staat gepoetst klaar en mag je zelf melken, je mag lekker bij de dieren en de kalfjes kijken, er staan skelters, er is een heerlijke speeltuin, er draait een film hoe kaas gemaakt wordt en hoe kool geplant wordt. Je kunt samen met je ouders of opa en oma een kruiwagenrace doen, er is een speurtocht, je mag een kijkje nemen in de zuivelruimte waar ons ijs en zuivel wordt gemaakt, uiteraard mag je ook lekker proeven, moet je wel eerst even je eigen ijsje scheppen, kan je dat? Tegen een kleine bijdrage mogen de kinderen hun eigen klompjes versieren, de stoelen en tafels gooien we bij mooi weer naar buiten, ach het is bijna te veel om op te noemen. Natuurlijk is ook de horeca geopend met heerlijke koffie, appeltaart en meer lekkers. EN misschien, heel misschien als het weer het toelaat en het gras staat hoog genoeg……..dan gooien boer Joep, Lenthe en Gijs de staldeuren open en mogen de dames weer voor het eerst naar de wei!!!!

Familie Willig
Hoogedijk 58, Katwoude

Dochter Diana maakt de heerlijkste zuivelproducten en verkoopt deze in haar eigen zuivelwinkel op het erf en vanuit de automatiek en melktap, neem er gerust een kijkje! Kom proefliggen op een echt koeien waterbed. Er kan geknutseld worden, er is houtskool om een koe te schetsen, of doe mee aan de kleurplatenwedstrijd. Ook is er echte wol van Texelaarschapen om zelf een schaapje te maken. Vergeet de quiz niet, hiermee leer je van alles over de koeien en natuurlijk kaas en zuivel. Natuurlijk mag je tijdens het Dagje bij de Boer dag de lammetjes knuffelen, kalfjes en geiten aaien. Bij mooi weer zijn er volop weidevogels te spotten, dus neem je verrekijker mee. Er is een springkussen en diverse kraampjes met producten van de boerderij. Daarna heb je wel trek in iets lekkers, dus mag je je eigen bekertje vol melken uit de limonadekoe, er worden poffertjes en hamburgers gebakken en er is uiteraard Beemster kaas en verse yoghurt en zuivel te verkrijgen. De familie wil je alles vertellen over de duurzame stal met waterbedden en nog veel meer snufjes en kijkt uit naar je komst. Proef, ruik en beleef het boerenleven!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.