Sinds 6 december organiseert ARTIS de Slaapwandeling. Met een speciaal ontwikkelde app kun je ARTIS in het donker beleven, na openingstijd. Dwaal door een aardedonker ARTIS-Park en door Micropia. Langs slapende flamingo’s, lichtgevende paddenstoelen en jagende vleermuizen. Hoe past de natuur zich aan de duisternis aan? Wat kunnen wij mensen hiervan leren? Zet al je zintuigen op scherp tijdens de Slaapwandeling.

ARTIS en Amsterdam Light Festival

ARTIS is dit jaar voor het eerst cultureel partner van het Amsterdam Light Festival. Het thema van het festival is “Disrupt’’. Disruptie of ontregeling komt meestal plotseling en ongelegen en proberen we daarom te vermijden. Maar het kan ook positief zijn en aanzet geven tot verandering. Terwijl de kunstwerken van Amsterdam Light Festival de stad verlichten, geeft ARTIS haar eigen draai aan het festival en staat juist het donker centraal. Niets is meer ontwrichtend voor ons mensen dan de afwezigheid van licht, gewend als we zijn om op onze ogen te vertrouwen. Duisternis vraagt om aanpassingen, om het gebruik van andere zintuigen. Wat kunnen we daarover leren van de natuur? Daarnaast zijn aan de randen van ARTIS drie kunstwerken te zien die deel uitmaken van de vaarroute en looproute van het Amsterdam Light Festival.

ARTIS na openingstijd

De Slaapwandeling loop je tot en met 18 januari. Op donderdag, vrijdag en zaterdag, van 17.00 tot 20.00 uur. De kassa en toegang sluiten om 19.30 uur.

In de kerstvakantie kun je de Slaapwandeling dagelijks lopen, met uitzondering van 31 december. De Slaapwandeling duurt ongeveer anderhalf uur en is geschikt voor alle leeftijden. De app is verkrijgbaar in een Nederlandse en Engelse versie. Zorg voor een voldoende opgeladen telefoon.

Toegangskaarten zijn te koop via de website of aan de kassa van ARTIS en Micropia en kosten €15,00 voor reguliere bezoekers en €7,50 voor ARTIS-leden.

Slaapwandeling-app

ARTIS heeft de Slaapwandeling-app ontwikkeld in samenwerking met Next Empire. Nog niet eerder konden bezoekers op deze wijze door het park navigeren. De Slaapwandeling is geen vaste route, maar laat bezoekers juist dwalen door het donkere park. Ieder kiest zijn eigen weg. De app is qua kleuren en lichtgebruik zo ontworpen dat de dieren er in het donker geen hinder van ondervinden.

De gratis app is te downloaden in de App Store of Google Play Store. Voor toegangskaarten en de app ga naar www.artis.nl/slaapwandeling.

Stars & Stories

De ARTIS-Academie organiseert tijdens het Amsterdam Light Festival het programma Stars & Stories . Op 10 december en op 14 januari kun je onder een zee van sterren in het Planetarium luisteren naar verhalen over het ontstaan van het licht, bekeken vanuit de wetenschap en vanuit de mythologie. Het programma vindt plaats in samenwerking met de verhalenvertellers van Mezrab. In het ARTIS-Planetarium kun je tijdens de kerstvakantie iedere avond ‘ stargazen ’ onder een koepel vol sterren.

Uitgelichte afbeelding: Snow Owl from Shutterstock.

(Visited 50 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.