Hunebedden, mammoeten, jagers en verzamelaars, en Vikingen – onze geschiedenisboekjes staan er vol mee. Maar bestaan er nog echte overblijfselen uit die tijd? Onder de grond hebben vroegere bewoners hun sporen achtergelaten. Archeologen graven deze sporen op. Elk nieuw opgegraven stukje vertelt een klein deel van het grote verhaal van onze geschiedenis.

Leren en ontdekken

Ben je nieuwsgierig naar wat er allemaal in de grond verborgen ligt of naar wat er al is ontdekt? Tijdens de Nationale Archeologiedagen kun je van alles leren en ontdekken. Je krijgt de kans om zelf aan de slag te gaan als archeoloog. Als je ooit iets hebt gevonden en wilt weten wat het is, kun je het vragen aan een archeoloog bij jou in de buurt. Dus zet je helm op, trek je hesje aan en neem je schop onder je arm. Ontdek de verborgen schatten van Nederland tijdens een avontuurlijke archeologische reis door het land! Tijdens de Nationale Archeologiedagen op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni worden er honderden activiteiten door het hele land georganiseerd. Kijk op https://www.archeologiedagen.nl/ om te ontdekken wat er bij jou in de buurt te doen is.

Een greep uit het programma

 • Drenthe, Diever en Borger
  Hunebedden, wie heeft er niet over gehoord op school? Maar wat waren het precies? In Diever en Borger kun je het verhaal achter deze bijzondere grafmonumenten ontdekken. Wandel mee over het opgravingsterrein, bekijk objecten door een microscoop en laat je eigen vondst onderzoeken. Archeologen en studenten staan klaar om je alles te leren over nieuwe technieken en recente onderzoeken die ons begrip van de prehistorie steeds verder verbeteren.
 • Flevoland, Almere
  Ben jij niet bang om je handen vies te maken? Kom dan naar de smakelijke en speelse ervaring bij het betoverende pannenkoekenhuis in Almere! Hier wacht niet alleen een mysterieuze archeologische Vindspeelplaats op je, maar je kunt ook je eigen hutten uit de Steentijd bouwen. Kom langs en laat je innerlijke ontdekkingsreiziger los!
 • Friesland, Wijnaldum
  In Wijnaldum kun je je onderdompelen in de wereld van de archeologie! Ga fibula’s verven, rijg kralen of leer hoe je jouw naam in Runen schrijft. Of ben je meer avontuurlijk ingesteld? Pak dan een metaaldetector en ga op zoek naar schatten aan de voet van de beroemde Tjitsmaterp. Wie weet vind je wel een glinsterende gouden fibula!
 • Gelderland, Zutphen
  Sta oog in oog met de Chamaven, Vikingen, Saksen, Franken en Friezen! Bij Erven Eme krijg je de unieke kans om kennis te maken met al deze vroegere bewoners van Zutphen en omgeving. Ze laten je van alles zien over het leven in de (vroege) middeleeuwen. Ruik de geur van het eten uit die tijd, bezoek een smederij of ontdek hoe je moet bandweven. Speel oude spellen, bewonder een vechtdemonstratie. Of wil je zelf een vechtles volgen? Op Vaderdag is er zelfs een speciaal programma voor vaders en kinderen!

 • Groningen, Groningen
  Stroop je mouwen op, doe je hesje en handschoenen aan en vergeet je helm niet. Pas dan ben je klaar om als echte archeoloog aan de slag te gaan op de Grote Markt in Groningen. Peuter de vondsten uit de grond, bekijk met een archeoloog wat het zou kunnen zijn. Misschien komt jouw vondst wel in de pop-up expositie.
 • Noord-Brabant, Knegsel
  Ontdek het mysterie dat zich heeft afgespeeld aan de sprookjesachtige oevers van het Huismeer in het Noord-Brabantse Knegsel! Kom naar de Arheofancyfair, waar je kunt dwalen van de ene naar de andere vertelkraam met een spannende puzzeltocht. Luister naar fascinerende verhalen over het prehistorische dodenlandschap van de grafheuvels, de betoverende postkoetsroute naar Antwerpen en de intrigerende lange palissade naar de Poelenloop. De jeugdleden van theatergezelschap ’t Ros brengen de verhalen tot leven. Voor de creatievelingen is er de mogelijkheid om je eigen kleitablet te maken, versierd met het mysterieuze geheimschrift van het oude Egypte: hiëroglyfen.
 • Noord-Holland, Haarlem
  Stap binnen in de betoverende wereld van Huis ter Kleef, waar het programma barst van de bruisende activiteiten! Verwacht boeiende gruispluizsessies, een opwindende kinderspeurtocht en een meeslepende verhalenverteller die je meeneemt naar lang vervlogen tijden. Wist je dat hier duizend jaar geleden een bescheiden woontoren stond? Die toren groeide al snel uit tot een majestueus kasteel met adellijke bewoners die zorgden voor een zee van spannende avonturen. Ontvoeringen, weelderige feesten en grandioze partijen waren aan de orde van de dag! Uiteindelijk werd het kasteel ingenomen en verwoest door de Spanjaarden. Ben je benieuwd wat archeologen hebben ontdekt op deze magische plek? Trek je avontuurlijke schoenen aan en kom langs bij Huis ter Kleef.
 • Overijssel, Hengelo
  Welkom in Hengelo! Hier draait alles om vuursteen. Kun je daar eigenlijk wel vuur mee maken? En wat kun je er nog meer mee? Ontdek hoe onze voorouders dit bijzondere materiaal gebruikten. Laat je meevoeren door de bijzondere verhalen van een amateurarcheoloog. En als je zin hebt, ga dan lekker zelf aan de slag met dit bijzondere materiaal.

 • Utrecht, Soest (10+)
  Junior archeologen opgelet! De Soester Duinen hebben ons al vijftig jaar lang talloze schatten onthuld uit de tijd van de jagers en verzamelaars, zo’n 15.000 tot 5.000 jaar geleden. Het gaat vooral om voorwerpen en afval van vuursteen. Maar let op, er is meer! Nu vragen de archeologen zich af: wat heeft de verstuiving van de duinen de afgelopen jaren aan het licht gebracht? Zijn er nieuwe vondsten en vindplaatsen opgedoken? Het mysterie roept om ontrafeling! Daarom wordt een deel van de duinen onderzocht, en daar hebben we jouw hulp bij nodig! Ben je 10 jaar of ouder, trek dan je archeologische outfit aan en sluit je aan bij het archeologische team van ontdekkingsreizigers.
 • Zuid-Holland, Dordrecht
  Hey daar, buurtbewoners van Dordrecht! Ik heb een spannende tip voor jullie: Ga naar het Hof van Nederland! Hier op het plein marcheren Romeinse soldaten die je graag hun legertent laten zien. Je kunt zelfs op bezoek bij een Romeinse arts en een pottenbakker. Of ga lekker zelf aan de slag. Maak je eigen unieke Romeinse armsband of kleurrijke mozaïektegel. En laten we de mysterieuze Griffioenen niet vergeten – half leeuw, half adelaar. Het is aan jou om te bepalen of je in deze mythische wezens gelooft of niet! Ga mee met de kindertour en duik in een wereld vol avontuur en fantasie. Bekijk de vondsten en laat je verrassen door alles wat wij van de Romeinen hebben geleerd. En dat is nog maar het begin! Bij de kraampjes valt er van alles te ontdekken en te leren.
 • Zuid-Limburg, Nederweert
  Wilde je altijd al archeoloog worden? Kom dan naar het openluchtmuseum Eynderhoof in het Zuid-Limburgse Nederweert. Volg het spellencircuit en leer hoe bodemvondsten worden behandeld, hoe mensen in de prehistorie gebruik maakten van materialen uit de natuur en hoe je een mantelspeld maakt. Heb je zelf een bodemschat of een bot gevonden? Een archeoloog en een bottenspecialist puzzelen samen met jou uit wat voor schat jij in handen hebt.
 • Zuid-Limburg, Venlo
  Verras je vader op Vaderdag en beleef een avontuurlijke dag in het Limburgs Museum. Hier is een spectaculair archeologiefestival, boordevol leuke activiteiten voor het hele gezin. Ontdek de spannende belegering van Venlo door het leger van Oranje, geniet van schietdemonstraties en doe mee aan leuke workshops. Ook kun je struinen over de archeologiemarkt en je laten meevoeren in de fascinerende wereld van opgravingen, onderzoek en geschiedenis. Wil je nog meer te weten komen? Sluit dan aan bij de boeiende lezingenreeks over oorlog en vrede in het museumatelier. En vergeet niet de tentoonstellingen ‘De Zonnekoning en Oranje’ en ‘Van neanderthaler tot stedeling’ te bezoeken, waar je een kijkje kunt nemen in verschillende tijdperken. Voor een actief en avontuurlijk uitje kun je op de fiets stappen en door 10.000 jaar Limburgse geschiedenis trappen met de Archeo fietsroutes. Dus neem je vader mee op een speciaal avontuur op Vaderdag en duik in de mysterieuze wereld van archeologie bij het Limburgs Museum. Het belooft een dag vol plezier en ontdekkingen te worden!

Beeld: perspagina Nationale Archeologiedagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.