De meeste Nederlanders vinden het fantastisch om naar Duitsland te gaan. Niet puur en alleen voor de goedkopere producten in de winkels, maar ook omdat het allemaal net even anders is dan in Nederland. Ga je met de auto naar Duitsland dan is er wel eventjes iets waar je rekening mee moet houden. Je moet namelijk, als je het centrum van een stad inrijdt, een milieusticker hebben. Vrijwel in alle steden zijn zogenaamde umweltzonen ingesteld. Dit “vignet Duitsland”, aangeduid als de groene sticker, wordt toegewezen aan de hand van de vervuilingsgraad van je auto. Voor de meeste Nederlandse auto’s is het groene autovignet voldoende. Om het je gemakkelijk te maken kun je online een milieusticker Duitsland kopen.

Münster

Op 210 kilometer vanaf Utrecht ligt de Universiteitsstad Münster. De oude binnenstad met de kleine pleinen en paden, doet je misschien wel een beetje denken aan Haarlem. Leuk weetje; deze stad is gekozen als dé fietshoofdstad van Europa! Er is een fietspromenade van 5 km die rond het oude centrum ligt, maar ook kun je een route pakken die je over het glooiende landschap in de directe omgeving zal leiden. Ben je echt heel erg gek op fietsen dan kun je de 100 Schlösser Route rijden, die maar liefst 960 km is (verdeeld in vier routes). De routes gaan langs waterkastelen, burchten, grachthoven en landhuizen. Kortom genoeg te zien en te beleven op je tweewieler dus. Verder kun je in deze leuke plaats ook prima winkelen. Op de Prinzipalmarkt vind je exclusieve winkels en restaurants.

Leipzig

Op 611 km vanaf Utrecht ligt Leipzig, waar heden en verleden elkaar afwisselen. Ondanks de verwoestingen tijdens WOII en de stilstand in de DDR-tijd, heeft deze stad zich kunnen ontwikkelen tot een hippe en gezellige plek, welke ook zeer geschikt is voor een korte vakantie. Ontdek de muzikale geschiedenis en loop de zogenoemde Muziekroute. Breng een bezoekje aan het Bach Museum of het Robert Schumann Haus voor nog een groter portie muziekhistorie. Voor kunst ga je naar de Karl-Heine-Strasse, middenin kunstenaarswijk Plagwitz, waar veel kunstenaars wonen en werken. Sinds 1909 is op de markt het Stadtgeschichtliches Museum gevestigd, een van de grootste cultuurhistorische musea met zo’n 500.000 tentoonstellingsstukken. Op de Karl-Liebknecht-Strasse vind je veel cafés, maar ook internationale restaurants, kleurrijke barretjes en pubs, clubs en gezellige borrellocaties.

Keulen

Op 635 km vanaf Utrecht vind je de stad Keulen. Keulen is in 19 voor Christus door de Romeinen gesticht en het was tijdens de middeleeuwen een van de grootste steden van Europa. Je kunt er vele oude kerken vinden (met de Dom als hoogtepunt), maar ook attractieparken. Eigenlijk is Keulen van alle markten thuis! Het carnaval van Keulen is heel erg beroemd en wordt ook uitgebreid gevierd. Als vierde grote stad kent Keulen ook vele musea, waaronder ook een chocolademuseum en een parfummuseum. Verder kun je ook een kijkje nemen in de martelkamers van de Gestapo. Verder kun je ook een bezoekje brengen aan een grote dierentuin en natuurlijk aan Phantasialand!

Berlijn

Ook op zo’n 635 km vanaf Utrecht is de stad Berlijn te vinden. Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en ook het meest populair als bestemming voor een citytrip. Als je een bezoek brengt aan Berlijn dan zul je zien dat er een mix is van oude gebouwen en moderne architectuur. Mede door het afbreken van de Muur ontstonden er in de binnenstad plekken die opgevuld dienden te worden. Breng een bezoekje aan de Potsdamer Platz of het Sony Center. Verder is er natuurlijk ook nog de Rijksdag, wat een bezoekje meer dan waard is. Er zijn ontzettend veel moderne hotels en je kunt er ook nog eens heerlijk winkelen. Daarnaast organiseert Berlijn altijd vele evenementen, concerten, uitvoeringen en andere culturele dingen.

Nog wat meer informatie over de milieusticker: lees meer over de voorwaarden.

Beeld: Pixabay – Leipzig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.