Tijdens jaarlijks mediafestival Dutch Media Week staat de impact van media op ons dagelijks leven centraal en kunnen mediaprofessionals zich laten inspireren tijdens een doordeweeks programma boordevol podcasts, talkshows, workshops en toonaangevende sprekers. Nieuw dit jaar is het speciale weekendprogramma gericht op het grote publiek: op zaterdag 8 en zondag 9 oktober kan iedereen die geïnteresseerd is in media tijdens de Dutch Media Week Xperience Days een kijkje nemen achter de schermen van het Media Park in Hilversum. Dutch Media Week vindt dit jaar plaats van 3 tot en met 9 oktober.

Tijdens de Xperience Days presenteren alle mediabedrijven zich: van omroep tot producent en van decorbouwer tot technisch facilitair bedrijf. Met de Xperience Days wil Dutch Media Week de bezoekers meenemen in de wereld van media: hoe komen deze tot stand, welke journalistieke keuzes moeten er soms worden gemaakt en wat is de impact van media op de maatschappij.

Open studio’s

Op zaterdag 8 en zondag 9 oktober kunnen bezoekers kiezen uit een uitgebreid programma vol lezingen, activiteiten en workshops op het gebied van media. Op zondag 9 oktober gaan de deuren van het Media Park open en kan het publiek een kijkje nemen in de studio’s van onder andere Omroep Max, Viaplay en de NPO, maar ook een bezoek brengen aan onder andere NEP, het Studiocentrum, EMG en Beeld & Geluid.

Makers aan het woord

De activiteiten tijdens de Xperience Days zijn geschikt voor jong en oud. Zo kun je bijvoorbeeld meer te weten komen over de visual effects en techniek die nodig zijn voor een populaire jeugdfilm als de Vliegende Hollanders, maar ook leren hoe je een podcast maakt. Je kunt op de foto bij een castingbureau of een zangworkshop volgen bij bekende zangcoach Babette Labeij. Spreek de makers en acteurs van BNNVARA-serie Oogappels of hoor hoe de makers van het NOS Journaal te werk gaan bij het samenstellen van de dagelijks nieuwsbulletins. Daarnaast zijn er diverse optredens en kun je tijdens de Robotshow leren over de maatschappelijke transitie naar een digitaal en gerobotiseerd leven, waarbij de bijzondere robotcollectie van Chriet Titulaer centraal staat.

Recordpoging 200 uur lang podcasts maken tijdens

Tijdens Dutch Media Week staan een week lang alle vormen van media centraal: van radio en tv tot games en social media. Een nog relatief nieuw medium dat de laatste jaren enorm in populariteit is toegenomen, is de podcast. Tijdens de 7e editie van Dutch Media Week wordt dit medium uitgebreid in de spotlights gezet door middel van een recordpoging podcast maken waarbij, met de hulp van vele bekende en onbekende podcasters, totaal zo’n 200 uur onafgebroken podcasts worden gemaakt. De recordpoging begint op zaterdagochtend 1 oktober en wordt afgesloten door cabaretier en schrijver Vincent Bijlo op zondagmiddag 9 oktober.

Een podcast (een samenvoeging van de woorden iPod en broadcast) is een uitzending die wordt opgenomen, zodat je deze kunt luisteren waar en wanneer je wilt. Je kunt het vergelijken met een radio-uitzending, maar dan eentje die je op elk gewenst moment kunt streamen. Je kunt je bovendien ook abonneren op uitzendingen, zodat de nieuwste afleveringen automatisch in je persoonlijke bibliotheek terechtkomen. Podcasts zijn er in allerlei vormen: van talkshow tot educatieve training en van audiodrama tot documentaire. De podcasts die worden opgenomen tijdens de recordpoging van Dutch Media Week zijn gratis bij te wonen en vinden plaats op diverse bijzondere locaties binnen Hilversum.

Bekende podcasts

Tijdens Dutch Media Week wordt van zaterdag 1 oktober 8:00 uur tot en met zondag 9 oktober 16:00 uur onafgebroken, dus dag en nacht, podcasts gemaakt. Er doet dan ook een groot aantal podcasters mee aan de recordpoging, waaronder Bastiaan Meijer van de PodBast, de Lesbische Liga Podcast, VINK, Televisië, Content Wars, televisiekenners Ron Vergouwen en Bjorn Bouwens met hun podcast Daar bleef je voor thuis!, Bert Kranenbarg met zijn podcast RadioReuzen en de Boer Zoekt Podcast over het populaire tv-programma Boer Zoekt Vrouw. Vincent Bijlo is op de eerste dag te horen met een podcast over de geschiedenis van podcast maken en zal de recordpoging -hopelijk succesvol- afsluiten op zaterdag 9 oktober.

Ruimte voor nieuw talent 

Dutch Media Week biedt elk jaar veel ruimte aan jong mediatalent, zo ook tijdens de recordpoging podcast maken. Zowel doorgewinterde veteranen als podcasters in spé die hun skills willen laten zien en een uitzending van minimaal 30 minuten kunnen produceren, kunnen zich opgeven via de website van Dutch Media Week. Na een selectie maken zij vervolgens kans op hun eigen timeslot tijdens de recordpoging podcast maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.