cin1Cinekid, het film-, televisie- en nieuwe mediafestival voor de jeugd, presenteert met trots de eerste programmatitels van de 30ste verjaardagseditie. Cinekid vindt plaats op de Westergasfabriek en in The Movies in Amsterdam van 15 t/m 21 oktober 2016.

Eerder werd bekend gemaakt dat het festival dit jaar opent met Uilenbal: de nieuwste jeugdfilm van regisseur Simone van Dusseldorp (Het leven volgens Nino, Briefgeheim). Andere hoogtepunten in de programmering zijn:

FILM
De 30ste editie van Cinekid wordt onder andere gevierd met de vertoning van Stand by Me. De klassieker, gebaseerd op het boek van horrorschrijver Stephen King, verscheen precies 30 jaar geleden in de Nederlandse bioscopen. Speciale aandacht is er dit jaar voor Turkije. Op maandag 17 oktober vertoont het festival onder de noemer ‘Turkse Jongens’ De blauwe fiets, Rauf en Young Wrestlers. In de Beste Kinderfilm Competitie draait Cinekid weer diverse internationale titels zoals stop-motion animatiefilm Mijn naam is Courgette uit Frankrijk, Tsatsiki, zijn vader en de olijvenstrijd uit Zweden en de avonturenfilm Kom op, ga mee! uit Slovenië.  Regisseuse Simone van Dusseldorp is gast van het jaar op Cinekid. Naast de vertoning van haar eigen film Uilenbal, heeft ze een selectie samengesteld van bijzondere jeugdfilms, zoals Edward Scissorhands, Zazie in de metro, Ponyo, Mijn vader woont in Rio en De nieuwe avonturen van het Molletje.

MEDIALAB
In het 1.200m2 grote MediaLab zijn dit jaar weer allerlei workshops, masterclasses, interactieve installaties en de nieuwste games voor kinderen bij elkaar gebracht. Met het thema Story Factory: Machines between software and hardware wordt er gekeken naar de manier waarop verhalen worden verteld en beleefd. Bij Golem kunnen kinderen bijvoorbeeld samen met studenten van de British School of Architecture werken aan een groot robotwezen. In de virtual reality-installatie Treehugger beleven ze het verhaal van een levensgrote boom microscopisch dichtbij. En bij de Fernweh Opera kunnen kinderen volledig opgaan in een romantische 3D-operavoorstelling over een ster die verliefd wordt op de mens. Tijdens de workshops en masterclasses kunnen kinderen zelf aan de slag. Zo leren ze hun eigen hologram te maken maar ook hoe je acteert met dieren, of voor een camera. Daarnaast houdt Universal een stemmencasting voor de nieuwe animatiefilms De Smurfen en het verloren dorp en Sing.

TELEVISIE
Binnen de televisieprogrammering gaan er diverse jeugddocumentaires en tv-series in première, met  producties van onder andere Dokument Junior, Titaantjes, Kids & Docs, Mensjesrechten en Nu of Nooit!. Onder de noemer ‘Tussen Kunst & Kids’ staat maandag 17 oktober volledig in het teken van kunst en kinderen. Op het buitenterrein worden er diverse activiteiten georganiseerd. In De Grote Tussen Kunst & Kids Docushow worden verschillende documentaires vertoond over kinderen en hun passie voor verschillende kunstvormen. Presentator Saman Amini gaat tijdens de show met hen in gesprek.  Daarnaast besteedt Cinekid  weer aandacht aan online televisie met de YouTube Tutorial Show op woensdag 18 oktober. Acht YouTubers, waaronder Rooy en de jongens van Freakychannel3, vertonen hun vlogs en vertellen over de verschillende stijlen die ze hanteren. Instagram-ster Fetching_Tigersss is special guest.

CINEKID FOR PROFESSIONALS
Het programma voor volwassenen, Cinekid for Professionals, is online te vinden via www.cinekid.com. Het Industry Event organiseert onder andere de Professionals Conference met dit jaar sprekers van PBS Kids en Dreamworks. Ook hosten ze het Media Literacy Seminar, waarbij wordt ingegaan op de invloed van media op culturele identiteitsvorming van kinderen. Daarnaast wordt het European Film Forum gehouden, ter gelegenheid van 25 jaar Creative Europe.
cin
CINEKID OP LOCATIE
Naast het Cinekid Festival in Amsterdam, kunnen kinderen tijdens de herfstvakantie in ruim 35 filmtheaters in Nederland terecht voor een speciaal Cinekid programma. Bekijk hier alle locaties.

Blijf op de hoogte van het laatste festivalnieuws via de website.
29 september a.s. verschijnt het hele programma online en start tevens de kaartverkoop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.