Van 7 tot en met 9 september meren er marineschepen aan in de Rotterdamse haven voor de Wereldhavendagen. Tijdens het grootse maritieme evenement kunnen bezoekers een bezoek brengen aan de aanwezige marineschepen,  getuige zijn van de demonstraties op het water en zelf in actie komen in het mariniersdorp.

Energize
De Koninklijk marine is al jaren een vaste deelnemer aan de Wereldhavendagen in Rotterdam. Het thema van de Wereldhavendagen is dit jaar ‘Energize’ en richt zich op het duurzame karakter van de Rotterdamse haven en de vele innovaties die de haven naar een schoner tijdperk gaat brengen.
Met onder andere de hybride sleepboten van de Waddenzeeklasse en het varen met duurzame brandstof aan boord van de mijnenjagers en hydrografische schepen, ontwikkelt ook de marine zich op het gebied van duurzaamheid.

Kom kijken en doe mee!
Tijdens de Wereldhavendagen zijn de aanwezige marineschepen opengesteld voor publiek. Neem bijvoorbeeld een kijkje aan boord van het luchtverdediging- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen, of bekijk de sterkste (hybride) sleepboot in de geschiedenis van de marine. Ook een bezoek aan het mijnenbestrijdingsvlootverband van de NAVO mag niet ontbreken! Rotterdam en mariniers zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Aan de Parkkade zijn alle bezoekers dan ook van harte welkom in het mariniersdorp. Kinderen en jeugdige volwassenen kunnen gecamoufleerd worden en zich uitleven op de hindernisbaan, een ritje maken in een rupsvoertuig en kennismaken met mariniers en hun materieel. De activiteiten zijn open voor publiek gedurende de hele Wereldhavendagen.

Demo’s
De marine trakteert het publiek tijdens de Wereldhavendagen daarnaast op verschillende spectaculaire demonstraties. Het oudste krijgsmachtdeel demonstreert onder andere hoe zij een koopvaardijschip bevrijdt van Somalische piraten en hoe de marine drugssmokkelaars in het Caribisch Gebied onderschept. De maritieme gevechtshelikopter NH90 speelt samen met de snelle onderscheppingsvaartuigen FRISC’s een belangrijke rol in deze operaties.

Kijk voor het actuele programma en tijden op www.wereldhavendagen.nl.

Beeld: Ministerie van Defensie 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.