Ik wil graag wat leuke buitenactiviteiten voor in de herfst met jullie delen. De herfst is eigenlijk mijn favoriete seizoen, voornamelijk om alle mooie kleuren die je dan in de natuur tegenkomt. En als je je goed aankleedt dan hoef je het helemaal niet koud te hebben, zelfs niet in de regen.

Kabouterpad

Wist je al dat er in de bossen van Staatsbosbeheer echte kabouters wonen? Althans dat wordt gedacht omdat er overal sporen terug te vinden zijn. Bij de buitencentra van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekker klaar voor kinderen die dit alles wel eens van dichtbij willen bekijken. Met een puntmuts (deze is vaak aanwezig, maar soms moet je er zelf eentje meenemen) op je hoofd, en (indien gewenst) rood geschminkte wangen loop e samen met je ouders/grootouders een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg doe je verschillende opdrachten en luister je naar een verhaal uit het kabouterboek. Er zijn kabouterpaden door het hele land, kijk snel welke er bij jou in de buurt is.

In de plassen stampen

Kinderen houden van vies worden en dat gaat natuurlijk het beste als je lekker in de plassen kunt stampen. Trek goede regenlaarzen en een regenjack aan, zodat de kleding eronder redelijk netjes blijft. Mijn tip; bekijk eens de kinderkleding van engelbert strauss, deze kleding is namelijk speciaal gemaakt voor het buitenleven. Doe je als ouders ook mee? Regenlaarzen zijn er natuurlijk ook gewoon in een volwassen maat…en de kinderen zullen het uitgieren van de pret.

Vliegeren

Ook leuk om te doen is vliegeren. In de herfst staat er vaak wel een windje en die heb je ook nodig anders werkt het allemaal niet. Vliegeren kun je gemakkelijk doen op een open veld, of op het strand. Houdt er rekening mee dat bij een harde wind het kind wel geassisteerd zal moeten worden.

Vogelvoer maken

Je kunt voor de vogels buiten zelf vogelvoer maken. In de herfst verzamelen ze namelijk hun reserves voor de naderende winter. Smeer een wc rol flink in met pindakaas en een dun laafje honing en rol ze vervolgens door een laagje vogelzaad. Doe er een touwtje doorheen en hang het op in de tuin. Je zult zien dat er snel genoeg vogeltjes op afkomen, wat natuurlijk wel heel erg gezellig is. Ook is het maken van vetbollen een leuk karwei. 

Kastanjes zoeken

Kastanjes (en beukennootjes) zoeken is ook leuk om te doen. Daarnaast kun je er ook erg fijn mee knutselen (Pinterest staat vol met ideeën!) en je kun je tamme kastanjes ook nog eens poffen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pof/rooster de tamme kastanjes in ongeveer 10 á 15 minuten. Wanneer ze open staan zijn ze klaar om op te eten. Ken je de Wildplukwijzer al? Hierop kun je precies zien waar je kastanjes kunt vinden.

Bladeren zoeken in het bos

Het bos is geweldig om te bezoeken in de herfst. Je kunt er de meest prachtige bladeren vinden, waarmee je uiteindelijk de mooiste kunstwerken kunt maken. Je kunt er bijvoorbeeld ontzettend leuk mee stempelen, maar ook potjes mee beplakken om waxinelichtjes in te doen.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.