Het zonnetje schijnt, dus is het heerlijk om weer op pad te gaan met de kinderen. Ieder seizoen heeft weer zijn eigen unieke kenmerken en bijzonderheden om te genieten van ons mooie land. Leuke uitjes met kinderen zijn onder andere;

De tulpenvelden

Eind maart / april en met een beetje geluk begin mei staan de tulpenvelden volop in bloei. Deze mooie kleuren leveren natuurlijk vrolijke foto’s op! Je kan bloemenvelden bezoeken, wandelen of een mooie fietstocht maken. Een bezoek aan keukenhof is ook met kinderen zeker een aanrader; zo is hier een speeltuin, kinderboerderij en doolhof. Vaak vinden ze het ook heel leuk om zelf foto’s te maken van de bloemen.

Met kinderen kan je ook een autoroute rijden en dan tussendoor uitstappen. Onder andere in Flevoland zijn er mooie routes uitgezet die ook stoppen bij boerderijen met speeltuinen of een pluktuin.

Lammetjes aaien

Eind februari / begin maart worden er overal lammetjes geboren. Een bezoek aan de schaapskooi is dan ook een populair uitje. Deze liggen vaak aan de rand van een natuurgebied waar je een mooie wandeling kan maken. Aan het einde van de dag komt de schaapsherder terug naar de schaapskooi met de kudde. De lammetjes en moeders blijven achter in de stal om daar te bewonderen. Ook zijn er een aantal geitenboerderijen waar je de geitjes een flesje melk mag geven zoals bij ‘t Geertje in Haarzuilens. Hier is ook een speeltuin aanwezig.

Kabouterpad

Jonge kinderen kunnen nog niet heel ver wandelen, het lopen van een kabouterpad is dan een prima oplossing. Dit zijn vaak korte routes van 1 a 2 kilometer die ook prima te doen zijn op jonge beentjes. Op verschillende plekken in Nederland zijn deze routes te volgen door middel van de paaltjes met het gezicht van een kabouter. Eventueel kan je bij een lokaal bezoekerscentrum ook een rugzakje aanschaffen met opdrachten om onderweg te doen. Zoals het sluiten van de ogen en luisteren naar wat je hoort in het bos.

(Water)speeltuin

Is het mooi weer dan kan je ook een bezoekje brengen aan de waterspeeltuin; lekker spelen met zand en water. Meer hebben kinderen vaak niet nodig. Er zijn steeds meer speeltuinen die bijvoorbeeld een waterpomp hebben om mee te spelen. In de natuurspeeltuin vind je vaak ook leuke toestellen gemaakt van natuurlijke materialen. Voor de ouders staan er vaak bankjes om alles goed in de gaten te houden.

Kinderboerderij

Veel kinderen zijn gek op dieren, maar je hoeft echt niet iedere keer naar de dierentuin. Een bezoekje aan de kinderboerderij is vaak al voldoende. Even een rondje langs de varkens en de paarden en met een beetje geluk kan je ook nog konijnen of cavia’s knuffelen. Er is vaak ook een kinderboerderij in de buurt te vinden zodat je niet het hele land door hoeft te rijden. Veel kinderboerderijen hebben ook een speeltuin of een lokale maatschappelijke functie.

Geocaching

Heb je oudere kinderen dan is geocaching een absolute aanrader. Online kan je coördinaten vinden die je vervolgens op kan zoeken. Vaak is daar dan een schatkistje of iets anders verborgen waar je iets uit kan halen en weer iets kan achterlaten. Er zijn ook routes uitgezet die gebruik maken van deze techniek. Je gaat dan van de ene coördinaat naar de ander en maakt zo ongezien een mooie wandeling.

Paaseieren zoeken

Halverwege de Lente is het paasweekend en natuurlijk moeten er dan ook eieren gezocht worden. Natuurlijk kan je zelf eieren verstoppen in de achtertuin, maar verspreid over heel Nederland worden er ook activiteiten georganiseerd waarbij je paaseieren kan zoeken. Van Paleis het Loo tot en met Texel. Je gaat dan op zoek naar eitjes die je daarna kan opeten, of inleveren in ruil voor iets leuks. Soms zijn er ook wedstrijden waarbij je kan zoeken naar gouden eieren en dan een leuk prijsje kan winnen.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.