Voor een bezoek aan Drenthe kun je niet om de mooie dorpen heen. Plekken die je even meenemen in de geschiedenis gevuld met hunebedden, rietgedekte boerderijen en oude brinken.

Dwingeloo

Dwingeloo is een van de groenste dorpen van Europa. Dit bekende brinkdorp ligt aan het Nationaal Park ’t Dwingelderveld. Dat nationaal park alleen is al het bezoeken waard. Het dorp zelf is een absolute toeristentrekker. Een bezoek aan de dorpskern laat je prachtige rietgedekte boerderijen zien, de Sint Nicolaaskerk uit de 15e eeuw en de leukste restaurants en cafés.  Voor natuurliefhebbers is het Dwingelderveld met fietsroutes, wandelpaden en een vogelkijkhut een aanrader. Vind meer leuke uitjes in Drenthe bij Elkeblogt, de mamablogger van Drenthe. 

Tips in Dwingeloo

  • Pannenkoekenrestaurant de Zaagkoele. Eet de lekkerste pannenkoeken in deze monumentale boerderij. Die staat zeker in het rijtje met de leukste pannenkoekenrestaurants in Drenthe.
  • Plankenpad Dwingelerveld. Een route van 5,5 km door het natuurgebied ‘Dwingelderveld.

Orvelte 

Orvelte is een eeuwenoud esdorp dat in de 10e eeuw is ontstaan. De monumentale boerderijen en de straten, met kinderkopjes en oude klinkers, geven het dorp een unieke sfeer. In Orvelte kun je meerdere winkeltjes, restaurantjes en oude boerderijtjes bezoeken. Regelmatig worden er ook live demonstraties gegeven. Denk aan klompen maken of kaas maken. De winkeltjes staan vol met streekproducten en souvenirs.

Tips in Orvelte

  • Het houten pad van Theodoor is een wandelroute in Orvelte met daarbij een een houten klimpad voor de kinderen.
  • Bezoek het Melkfabriekie Museum. In het museum kun je zien hoe er in het melkfabriekje vroeger gewerkt werd en wat voor producten er gemaakt werden.

Ruinen

Ruinen is een klein dorpje in het zuidwestelijke deel van de provincie Drenthe. Het dorpje behoort tot de mooiste en drukst bezocht dorpen in het zuidelijke deel van Drenthe. Het staat bekend om zijn vele schapen die ook zijn te bewonderen bij de schaapskooi op het Dwingelderveld. 

Tips in Ruinen 

  • Ga met de kinderen naar De Drentse Koe. Deze speelboerderij zorgt voor een hele dag aan plezier bij de kinderen.
  • Bezoek het vogelpark in Ruinen met allerlei vogelsoorten van exotische vogels tot Nederlandse wadsoorten.

Havelte

Havelte is een brinkdorp in het zuidwestelijke deel van de provincie Drenthe. Dit dorp is ook één van de meest toeristische dorpjes van Drenthe. Je vindt er bezienswaardigheden als de korenmolen, het monumentale herenhuis en natuurlijk de 2 hunebedden in haar mooie natuurlijke omgeving. Daar vind je ook theehuis ’t Hunebed met een speeltuin voor de kinderen. 

Tips in Havelte

  • Loop de hunebedroute van 2,2 km. Deze route is ook geschikt voor kinderen.
  • Bezoek de vlindertuin ‘Het Vlinderparadijs’ in Havelte.

Exloo

Exloo is een esdorp op de Drentse zandgronden. Midden in het dorp is een schaapskooi met zo’n 200 schapen. Elke dag vanaf Pasen tot en met de herfstvakantie trekt de herder met zijn kudden door het dorp. Ook de bossen en natuur rond Exloo zijn het vermelden waard. Je vindt er moerassen en graslanden. 

Tips in Exloo

  • Met kleine kinderen is Kabouterland het bezoeken waard.
  • Eko- tours biedt met zijn milieuvriendelijke voertuigen excursies aan langs de mooiste plekjes van de omgeving. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.