kasteel

 

Ieder kind droomt er wel eens van; een leven als een prins of prinses. Over het algemeen zijn het vaak de meisjes die dan ook echt in heuse prinsesessenjurken de deur uit gaan. Jongens zijn meestal iets meer bescheiden, maar het leven als een prins met allemaal ridders eromheen, dat klinkt wel heel aanlokkelijk. Hebben jullie wel eens overwogen om een kasteel te bezoeken? Je kunt er een heleboel van leren. Wie hebben er gewoond? Wat gebeurde er allemaal? Ik deel 10 kastelen met jullie die je kunt bezoeken met kinderen.

#1 Kasteel Huis Bergh, ‘s-Heerenberg

Ieder weekend in de schoolvakanties zijn er speciaal voor de kinderen leuke rondleidingen. Verkleed als ridder of hofdame kunnen kinderen onder leiding van een gids door het kasteel wandelen. Ondertussen wordt er een spannend verhaal gebracht over Kasteel Huis Bergh. Ze zullen een stuk wijzer weer naar huis gaan en een hoop te vertellen hebben over hun ervaringen.

#2 Kasteel de Haar, Utrecht

Kasteel de Haar is toch echt wel één van mijn persoonlijke favorieten! In 1890 erfde baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar het zwaar vervallen domein De Haar. Hij besluit tot herbouw van dit familiekasteel, als eerbetoon aan zijn roemrijke voorvaderen. Samen met de puissante rijke barones Hélène de Rothschild neemt hij meester architect Pierre Cuypers in de arm, die dan al beroemd is met het Rijksmuseum en het centraal station in Amsterdam op zijn naam. Cuypers maakt van De Haar een waar gesamtkunstwerk, met behoud van oorspronkelijke indelingen. Voor kinderen is er genoeg te doen, waaronder leuke speurtochten.

#3 Kasteel Muiderslot, Muiden

Bij het Muiderslot kun meegaan met een rondleiding, kijken bij de Valkenier en  je kiezen uit verschillende routes. Zorg dat je het Torenroute-boekje hebt, dan kun je beginnen aan deze speurtocht door de middeleeuwse torens van het Muiderslot. Onderweg moet je opdrachten uitvoeren en kun je een aantal spellen doen, zodat je snel leert hoe je het Muiderslot moet verdedigen. Doe daarna de Ridderroute en verdien je ridder medaille! Het speurtochtboekje met de Toren- en Ridderroute is te koop bij de kassa (€ 2,- inclusief ridder medaille).

#4 Kasteel Hoensbroek, Hoensbroek

Kinderen gaan samen met hun (groot)ouders de uitdaging aan om de kinderen van markies Frans Arnold Adriaan en zijn vrouw markiezin Anna Catharina Sophia een leuke dag te bezorgen. Dit liefdevolle koppel heeft maar liefst 23 kinderen. De markies en zijn vrouw willen op reis naar hun luxe buitenhuis en al die kinderen kunnen natuurlijk niet mee. In het boekje gaan de kinderen op pad door het kasteel om een dagje te komen spelen met alle kinderen van de familie Hoen. Zo helpen ze de kindermeisjes een handje mee. Gewapend met een boekje en een sleutel gaan de kids op ontdekkingstocht door Kasteel Hoensbroek. Het is een tocht vol avonturen, ontdekkingen en schatkisten.Jullie ontdekken de prachtige balzaal, griezelen in de kerker, beklimmen de zestig meter hoge middeleeuwse toren én proberen de Geheime Kamer te vinden..

#5 Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten

Speciaal voor kinderen zijn er verschillende rondleidingen. Kinderen van 5 tot 8 jaar gaan mee met een spannende ‘van ridder tot barones’ rondleiding en kinderen van 9 tot 12 jaar leren meer over de ‘Kasteelbewoners’ van Kasteel Duivenvoorde. Tijdens de rondleiding gebruiken de kinderen bijna al hun zintuigen: je ogen en oren natuurlijk, maar ook je handen en zelfs je neus! De rondleiding eindigt op de kinderzolder waar je van alles kan doen: echte voorwerpen bekijken en vasthouden bijvoorbeeld, of een schilderij naspelen. Er is ook nog een speciale familierondleiding.  

#6 Kasteel Heeswijk, Heeswijk Dinther

Voor kinderen is het kasteel een echte ontdekking. Zoek de geheime trappen en gangen, beklim de toren, probeer een ridderhelm. De gastheren en –vrouwen kennen de bijzondere kasteelverhalen. Je kunt ook zelf op zoek met een speurtocht of app. Een speciale kinderrondleiding is iedere woensdagmiddag te reserveren om 15.00 uur. Deze duurt 1 uur en is geschikt voor kinderen vanaf ong 4 jaar. Onder leiding van een kindergids ontdek je veel over het kasteel, Durf jij een echte ridderhelm te passen? Verkleed komen mag en beleef op deze manier als echte ‘ridder’ of ‘prinses’ de charme van Kasteel Heeswijk.

#7 Kasteel Groeneveld, Baarn

Met de speurtocht op Kasteel Groeneveld ontdek je alle hoeken en gaten van het kasteel en leer je veel over de leefwijze van de  vroegere bewoners van het kasteel. Zoek de silhouetten die je het verhaal van Kasteel Groeneveld vertellen. Deze speurtocht is gratis verkrijgbaar bij de balie. Er is ook een familiespeurtocht: Ben de Boomwachter. Ben zorgt voor de bomen in het park en de historische boomboeken in het huis. Uit het BEN-boek (een reuze-boomboek) zijn de materialen verdwenen die Ben gebruikt om de bomen te verzorgen. Leuke zoektocht door het park. Op elke plek is een opdracht voor de kinderen en een leuk weetje of achtergrondinformatie voor volwassenen. De objecten kunnen ook gezocht worden met behulp van GPS-coördinaten. Na afloop krijgen de kinderen een medaille. Het boekje bij deze wandeling kost € 2,– en kan bij de balie aangeschaft worden.

#8 Kasteel Amerongen, Amerongen

Kinderen kunnen de Rabo speurtocht door de tuin doen en het mysterie van Kasteel Amerongen ontrafelen. Verder worden er ook regelmatig spannende Zaklampentochten gepland. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief word je op de hoogte gehouden wanneer er weer eentje is. Verder heeft het kasteel ook een prachtige tuin, waar je de mooiste foto’s van en met de kinderen kunt maken.

#9 Kasteel Ammersoyen, Ammerzoden

Voor kinderen is er van alles te beleven in Kasteel Ammersoyen! Ze zullen zich vergapen aan de schatkisten, plonsplees en de vele spannende luikjes en trappen. In verschillende ruimtes zijn er leerzame en leuke spelletjes te doen. Op de museum-zolder kunnen ze voor archeoloog spelen en in de wapenkamer kunnen onderdelen van een harnas uitproberen. Er is ook een speurtocht door het kasteel. Deze is verkrijgbaar bij de kassa (0,50 euro). n de schoolvakanties zijn er vaak rondleidingen voor kinderen. De kinderen mogen zich eerst verkleden tot jonkvrouw of ridder, daarna gaan ze met de gids een tour maken door het kasteel. Let op: reserveren is noodzakelijk. Ook worden er jaarrond evenementen voor kinderen georganiseerd, zoals theatervoorstellingen of ridder- en jonkvrouwen dagen.

#10 Kasteelruïne Valkenburg, Valkenburg aan de Geul

De rijke Middeleeuwen worden weer werkelijkheid bij een bezoek aan de Kasteelruïne van Valkenburg aan de Geul, met een geschiedenis die teruggaat tot de 11de eeuw! Hoog torenen de resten van het eens zo imposante Kasteel, Nederlands enige hoogteburcht, boven het gezellige vestingstadje uit. Met de ruïne speurtocht leer je meer over het kasteel en de geschiedenis. Er zitten allerlei vragen in, maar ook een paar doe-opdrachten. Zo maak je een bezoek aan de Kasteelruïne nog leuker! Als je alles goed hebt opgelost en je vult je oplossingen in op de goede plek, vind je uiteindelijk een belangrijke gebeurtenis uit de kasteel geschiedenis… en dan ben jij een waardig ridder of jonkvrouw van het Kasteel van Valkenburg. De speurtocht is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar, onder begeleiding van een volwassene. Bij aankoop van een entreekaartje voor de Kasteelruïne en de Fluweelengrot ontvangen kinderen tussen 4 en 12 jaar de ruïne speurtocht gratis. 

Afbeelding: Pixabay

3 thoughts on “10x kastelen in Nederland die je kunt bezoeken met kinderen

  1. Kasteel Helmond is ook een aanrader en die organiseren vaak leuke dingen. Sowieso wordt dat binnenkort weer Het Kasteel van Sinterklaas. Daarnaast organiseren ze elk seizoen leuke dingen, maar vooral rond de kerst is het magisch 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.