nijn

Campagnebeeld tentoonstelling Feest! Nijntje 60 jaar. Illustratie Dick Bruna © copyright Mercis bv, 1953-2015

Dit jaar staat in het teken van de zestigste verjaardag van een van ’s werelds beroemdste kinderhelden: Dick Bruna’s nijntje. Het jubileum wordt het hele jaar uitgebreid gevierd met onder meer een spectaculair kunstproject, postzegels, een theaterconcert en natuurlijk nieuwe boekjes. Het Centraal Museum in Utrecht wijdt van 20 juni t/m 20 september de grootste tentoonstellingsruimte aan de jarige nijntje met de familietentoonstelling Feest! Nijntje 60 jaar. Kom je ook op nijntjes feest?

nijn11.000 m2 creatief speelplezier
De tentoonstelling is speciaal ontwikkeld voor families met jonge kinderen (2 t/m 6 jaar) en biedt maar liefst 1.000 m2 creatief speelplezier. Peuters en kleuters stappen binnen in de levensgrote, vrolijke wereld van nijntje, waar ze met samen met nijntje en haar vriendjes haar verjaardagsfeest vieren. Spelenderwijs verkennen de jonge bezoekers het culturele fenomeen ‘verjaardag vieren’, zoals we dat in Nederland kennen en door Dick Bruna in verschillende kinderboekjes is verbeeld. Mooie kleren aantrekken, cadeautjes kopen, feestversiering maken en taart eten: via elf herkenbare verjaardagsthema’s wordt het bezoek één groot feest. Raad wat er in de cadeautjes zit door te ruiken, te voelen en te luisteren. Wandel nijntjes kledingkast binnen en versier haar feestjurk. Zing een verjaardagslied, of speel mee op de trommel of op de tamboerijn. Of kruip in de reusachtige taart, die zelfs ruikt naar vers gebak!

Nijntje, van 1955 tot nu
Via dezelfde elf thema’s voor kinderen, ontvouwt zich aan de volwassen bezoekers een retrospectief van zestig jaar nijntje, van 1955 tot nu. Hoe is nijntje ontstaan en hoe heeft ze zich door de jaren heen ontwikkeld? Zo’n 100 originele tekeningen en illustraties geven u een compleet overzicht van Dick Bruna’s werkwijze en gedachtegoed.
Anno 2015 kent het witte konijntje vele gedaanten: een knuffel, een spelletje, een dvd, een broodje, nijntje op het bioscoopscherm of in het theater. Nijntje werd ‘geboren’ in 1955 als bedtijdverhaaltje, maar is uitgegroeid tot een icoon van wereldformaat.

Dick Bruna en nijntje in het Centraal MuseumMiffy_60YLogo_NED_Colour
Behalve de tentoonstelling Feest! Nijntje 60 jaar gebeurt er in 2015 nog veel meer rond Dick Bruna en nijntje.

Begin september krijgt Dick Bruna’s originele atelier een permanente plaats in het Centraal Museum. Bij het atelier wordt een ruime selectie getoond uit de Bruna-collectie die het Centraal Museum in langdurig bruikleen heeft.

Van 6 juli tot medio december bouwen we het dick bruna huis om tot het leukste kindermuseum van Nederland: het nijntje museum. Hét museum waar peuters en kleuters samen met nijntje spelenderwijs hun wereld ontdekken.

Data: 20 juni t/m 20 september 2015
Bezoekadres Centraal Museum: Agnietenstraat 1, Utrecht
Entreeprijzen tentoonstelling: 2 t/m 12 jaar €2,50; 13 t/m 17 jaar:  €5,-; vanaf 18 jaar: €11,-

Meer informatie vind je op de website!

60 jaar nijntje
Nijntjes jubileumverjaardag wordt het hele jaar door uitgebreid gevierd. Zie voor meer informatie de officiële website van nijntje: nijntje.nl/60-jaar-nijntje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.