Onze oudste wordt in januari 11 jaar en sinds een tijdje heeft hij veel interesse in het bezoeken van musea. Zijn oma bestelde een kleine maand geleden een museumjaarkaart, zodat ze er samen gezellig op uit kunnen. Daarnaast staat er voor volgend jaar een leerzaam tripje naar Griekenland op de planning. Naast genieten van het mooie weer, zijn er daar namelijk ook een aantal musea die zeker weten op hun to-see-list staan. Omdat de vakantie nog niet is geboekt, kan ik nog niet zeggen welke er uiteindelijk bezocht gaat (of gaan) worden…en misschien moeten ze zelfs nog wel een keertje terug.

Akropolismuseum, Athene

Dit museum, wat aan de voet van de Akropolis ligt, laat alle archeologische vondsten van de Akropolis en zijn hellingen zien. Denk hierbij aan beelden, reliëfs, inscripties en vazen, welke o.a. oorspronkelijk uit de tempel van Dionysos, het Asklepieion en andere heilige plaatsen gehaald zijn. De bijzondere collectie vormen en badvazen uit het heiligdom van Nymphe, geven een kijkje in het leven van pasgetrouwde Atheense vrouwen, die deze vazen voor hun huwelijksbad gebruikten. De collectie in het Akropolismuseum omvat ca. 4.000 voorwerpen en bestaat uit vijf afdelingen, welke chronologisch zijn opgezet. De middelste hiervan, met de Parthenonsculpturen, laat de bezoeker een route omhoog volgen via twee verdiepingen, tot hij/zij bij de derde afdeling komt. Daarna daal je weer letterlijk af naar de twee lager gelegen verdiepingen. Ik weet van de oudste dat dit museum met stip op nummer 1 staat en dat hij heel graag met oma in een vakantiehuis dicht in de buurt zou willen verblijven. Een hotel vindt hij ook wel leuk, maar een ‘eigen stekkie’ geniet toch de voorkeur, aangezien je dan zelf kunt uitmaken hoe laat je bijvoorbeeld wilt ontbijten. En als er dan ook nog eens een zwembad is, dan is de vakantie natuurlijk helemaal compleet.

Delphi Archeologisch Museum, Delphi

Het Delphi Archeologisch Museum, wat oorspronkelijk is gebouwd in 1902, heeft verschillende museumzalen en herbergt ruim 6.000 voorwerpen. In de Siphniër Zaal staat de Sphinx van Naxos, welke oorspronkelijk op een 12 ½ meter hoge zuil bij de tempel van Apollo is geplaatst, rond 570 v. Chr. Een Griekse Sphinx bestaat uit het hoofd van een vrouw, het lichaam van een leeuw, vleugels van een arend en de staart van een slang. In de Griekse oudheid waren ze erg populair; ze bewaakten namelijk de doden tegen grafrovers. Volgens de mythologie gaf de Sphinx bij Thebe ook raadsels op. Gaf je een fout antwoord dan werd je opgegeten. In het Apollon liggen restanten van de Tempel van Apollo en in de Daochos Zaal staan zes van de negen standbeelden die zijn geschonken aan het heiligdom van Apollo.

Archeologisch Museum Rhodos, Rhodos

Dit voormalige hospitaal in de middeleeuwse stad Rhodos, is tegenwoordig een archeologisch museum. Het ruim vijfhonderd jaar oude gebouw telt twee verdiepingen. Het is één van de belangrijkste musea van Griekenland. In het museum zijn kunst en objecten van vroeger te bewonderen die afkomstig zijn van de Dodekanesos. Er zijn verschillende sculpturen, waaronder de hurkende Aphrodite. Alle schatten zijn afkomstig uit verschillende tijdperken, waaronder de klassieke, Griekse en Romeinse tijd. Bekijk zeker eerst de binnenplaats, waar het beeld van een hellenistische leeuw met een stierenkop tussen de poten staat. Bekijk de beeldjes, sieraden en metalen voorwerpen die werden opgegraven in de oude stad Lalysos op Rhodos. Verder zijn in het museum enkele grafplaten van hospitaalridders te zien.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.