Van nu t/m 1 september staat Het Spoorwegmuseum in het teken van techniek. Techlab XL biedt de bezoekers leerzame, verrassende en coole activiteiten en experimenten rondom de thema’s stoom, stroom, weerstand en wielen. Wij gingen, zeer toepasselijk, per trein naar het museum toe en we beleefden een hele gezellige dag.

Allereerst moet ik bekennen dat ik nog niet eerder in Het Spoorwegmuseum was geweest. En om er dan nog meteen een bekentenis achteraan te doen; ik had niet verwacht dat het zo veelzijdig en interessant zou zijn. Van nature ben ik geen echte treinenliefhebster, maar naar mate de uren binnen (en buiten) het museum verstreken, voelde ik toch wat meer liefde voor deze grote stalen monsters. Bekijk zeker mijn Instagram highlights om een indruk te krijgen hoe leuk het allemaal was!

Techlab XL

Zoals de naam al doet vermoeden, binnen het Techlab XL leer je allerlei technische dingen die te maken hebben met stoom, stroom, weerstand en wielen. Door middel van het doen van proefjes en het kijken naar demonstraties wordt de gehele techniek van de trein inzichtelijk gemaakt. Op het buitenterrein van het museum kun je naar hartenlust allerlei proeven doen.

Wij begonnen de dag ook met een leuke proef. Samen met Tess Milne (Willem Wever) maakten we een soort van Hovercraft met een cd, flesje drinken en een ballon. In eerste instantie bleef ons dopje niet goed plakken, maar uiteindelijk deed hij wel wat hij moest doen. De cd bewoog over de tafel!

Thema Stoom

Een leuk weetje is, dat de treinen in Nederland tot 1958 nog werden getrokken door stoomlocomotieven. Maar hoe sterk is die stoom eigenlijk? En hoe werkt het precies? Door middel van een proef kun je hier achter komen. Je krijgt de kans om iets weg te schieten met behulp van stoom of luchtdruk. Overigens is dat nog best lastig omdat je een soort van constructie moet maken zodat de fles goed blijft zitten. Hiernaast zie je overigens een andere proef die erg in de smaak viel bij alle kinderen.

Thema Stroom

Toen de stoom van het toneel verdween, maakten de elektrische treinen hun entree in de wereld van het openbaar vervoer. De bovenleidingen zorgen voor stroomvoorziening, maar daarvoor is wel een stroomkring nodig. Kun jij deze wellicht zelf maken? Test je kennis met een tof elektrospel of probeer om de megaspiraal te volbrengen zonder dat je hem aanraakt. Doe je dit wel, dan zul je meteen merken dat deze onder stroom staat. Op dat moment gaan de lampen aan en moet je dus eigenlijk opnieuw beginnen. Onderweg zijn er genoeg rustpunten om eventjes je concentratie weer bij elkaar te zoeken, maar ook genoeg hindernissen die het je niet gemakkelijk maken.

Thema Weerstand

Naast de luchtweerstand zorgt wrijving ervoor dat een trein niet voor altijd door blijft rollen. De rails waar deze op rijdt zorgt hiervoor, maar welke materialen zijn dan eigenlijk geschikt? Probeer om zelf een trein in beweging te krijgen en als dit in je eentje niet lukt, zorg dan dat je nog een paar extra handen erbij zoekt, die kunnen helpen.

Thema Wielen

Weet jij waarom sommige treinwielen groter zijn dan anderen? Welke vorm hebben ze eigenlijk en hoe hebben ze ze vastgemaakt aan bijvoorbeeld een stoomtrein? Doe de proefjes en ontdek zelf hoe het allemaal in elkaar zit.

Attracties en andere leuke dingen

Je kunt niet alleen treinen bekijken en het Techlab XL bezoeken, er is nog veel meer te doen!

De Grote Ontdekking

De Arend verovert Nederland en neemt je mee op avontuur. Betreed de wereld van 1839 en loop door de mijngangen, die zo nu en dan best een beetje donker kunnen zijn. Je krijgt een audiotour (met koptelefoon) mee, welke je precies vertelt waar je loopt, wat je ziet en wat je moet doen.

De Vuurproef

Dit was by far onze favoriet van de dag! Je maakt een spannende reis langs bijna twee eeuwen aan spoorweggeschiedenis en de tocht eindigt in een heuse vuurproef. Wij hebben het gehaald…nu jij nog!

Stalen Monsters

Ontdek het geheim van een bijzondere zolder en maak een reis langs sissende, fluitende en dreunende stalen monsters. En misschien, komt er wel iets verrassends voorbij.

Droomreizen

In het theater kun je een theaterstuk bekijken van circa 25 minuten, wat gaat over de Oriënt-Express en de flamboyante mensen die hiermee hebben gereisd. Deze luxueuze trein reed van Parijs (met aansluiting vanuit Londen) naar Constantinopel, wat tegenwoordig Istanboel is.

Treinen door de Tijd

In de grote hal van het museum kun je precies zien hoe de trein zich heeft ontwikkeld in de loop van de tijd. Van stoom naar stroom, van hout naar staal….leuk om te zien hoe alles gemoderniseerd is.

Maliebaanstation

Hoe leuk is het om bijna in het museum uit te stappen? Vanaf station Utrecht centraal reis je geheel in stijl met de trein naar station Maliebaan. Dit station stamt uit 1874 en heeft mooi ingerichte wachtkamers, prachtige details en zelfs een Koninklijke wachtkamer.

Modellenmagazijn

In het modellenmagazijn kun je de allerkleinste treinen van het museum bekijken en kennismaken met de mensen achter deze modellen. Lees over de bouwers, bedenker, bezitters en beginners. Erg leuk voor de echte treinenliefhebbers!

Werkterrein

Achter het museumgebouw bevindt zich een groot buitenterrein. Bestijg o.a. de trap van een echt seinhuis. Vroeger bediende een seinhuiswachter hier binnen met de hand seinen en wissels. In het weekend en in de schoolvakanties is het seinhuis regelmatig open en zijn vrijwilligers van het museum aanwezig om uitleg te geven. Tegenover het seinhuis staat een watertoren. Hier kwamen stoomlocomotieven water innemen.

Kinderspoor / Jumbo Express

Stap in de Jumbo Express en maak een rondje langs de onbekende plekken van het Spoorwegmuseum. Ouders mogen niet mee! De Jumbo Express rijdt dagelijks tussen 12.00 en 15.00 uur (maximaal 40 ritten per dag). Bij de Jumbo Express is ook een speeltuin.

Draaischijf

In het Spoorwegmuseum ligt nog een originele draaischijf. Een stoomlocomotief kan wel achteruit rijden, maar om het allemaal makkelijker te maken werden ze nog veel vaker gedraaid. Loop langs Stalen Monsters en ga door de deuren naar buiten om de draaischijf te kunnen bekijken. Er worden soms zelfs demonstraties gegeven!

Horeca, sanitair en winkel

In het museum bevindt zich een horecagelegenheid waar je eventjes plaats kunt nemen om bijvoorbeeld een broodje te eten en wat lekkers te drinken. Er zijn veel verschillende verse sappen en de koffie is lekker. Het sanitair ziet er keurig uit. In de winkel kun je allerlei leuke presentjes kopen, zodat je thuis nog eens kunt terugdenken aan het bezoek.

Openingstijden

di t/m zo, 10 – 17u
Ook geopend op maandagen tijdens de schoolvakanties.

Toegangsprijzen

Entreeprijs: € 17,50
Kinderen t/m 3 jaar: gratis
Museumkaart: gratis
BankGiro Loterij VIP-KAART: gratis
ICOM-houders: gratis
Groepen: € 14,00
NS personeel: € 10,00
Parkeren: € 9,50

Informatie over de bereikbaarheid van het museum lees je hier.

Adres

Het Spoorwegmuseum
Maliebaanstation
3581 XW Utrecht
T: 030-2306206
E: [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.