De laatste week/weken van de zomervakantie (regio noord en midden) is/zijn aangebroken. De meeste gezinnen komen deze periode weer terug van vakantie en hebben nog een aantal dagen thuis te besteden. En die dagen kunnen voor sommige ouders best een uitdaging zijn. Alle boeken zijn al gelezen, met al het speelgoed is al gespeeld, de buurtspeeltuin kent geen uitdagingen meer, en zowel kinderen als ouders zijn eigenlijk wel weer toe aan het begin van het nieuwe schooljaar. Maar ook die laatste weken is er nog genoeg leuks te doen met je kroost. 

Uit onderzoek* blijkt dat maar liefst 69% van de kinderen in Nederland zich wel eens verveelt tijdens de zomervakantie, en die laatste weken zal dit percentage nog wel hoger zijn. De favoriete bezigheid van onze kids tijdens de zomervakantie is zwemmen, met water spelen of ravotten in de speeltuin*, maar na een paar weken vakantie zijn kinderen weer toe aan iets nieuws. Gelukkig blijven er nog genoeg andere dingen over die ze ook leuk vinden om te doen!

  1. Hutten bouwen. Zowel binnen als buiten leuk om te doen! Neem een laken of kleed, een paar stoelen of een boom en je bent al een heel eind op weg. En als de hut eenmaal gebouwd is zorg je voor een lekkere picknick (kan ook in je eigen tuin of op het terras natuurlijk). Gezelligheid verzekerd!
  2. Gamen. 35% van de kinderen in Nederland vindt gamen het leukste om te doen tijdens de zomervakantie*. De perfecte activiteit voor als het een keer minder weer is. Zorg voor een game waar ze ook nog wat van kunnen leren. Spelletjes die je met twee personen of meer kunt doen zijn ook leuk, dan kun je zelf nog meedoen of je nodigt vriendjes en vriendinnetjes uit.
  3. Lezen. De boeken thuis kennen jullie nu wel, maak een ritje naar de bieb! Sla boeken in voor de hele week en lezen maar. Heerlijk buiten in de tuin en met slecht weer knus op de bank. Je kunt natuurlijk ook de e-reader erbij pakken!
  4. Knutselen. Je kunt natuurlijk de viltstiften en de waterverf erbij pakken, maar die kennen de meeste kinderen nu wel. Doe eens een rondje op Pinterest! Je hebt de leukste DIY (Do It Yourself) projecten waar kinderen een hele dag mee zoet zijn. Wat dacht je van zelf een handspinner of klapperkrokodil maken? Daarna kunnen ze er lekker mee spelen!
  5. Attractiepark. Mooi of slecht weer, een attractiepark is altijd goed. En ook al ben je er misschien al een keer eerder geweest, er is altijd wel wat nieuws te ontdekken. Het leuke is dat in steeds meer parken veel te doen is, zodat je er gemakkelijk een hele dag kunt rondbrengen zonder je te vervelen. Madurodam bijvoorbeeld heeft maar liefst 5 aantal interactieve attracties waar je zelf een rol in speelt!
  6. Zwembad. Heb je al zo vaak gezwommen in het buitenbad of in de zee? Ga dan ook eens een keertje zwemmen in een binnenzwembad! Dat is weer een hele andere ervaring, en de meeste binnenbaden hebben keuze uit glijbanen en andere speeltoestellen. Tip: ga vroeg of rond lunchtijd, dan is het vaak lekker rustig!
  7. Koekjes bakken. Koekjes, cake, taart of pizza, het kan natuurlijk van alles zijn. Als je maar lekker samen in de keuken bezig bent. Ook samen koken is leuk! En natuurlijk na afloop alles opsmikkelen!
  8. Buiten spelen. Ben je door alle opties heen? Dan kun je ook altijd nog gewoon buiten gaan spelen met je kinderen. En dan een keer niet naar de speeltuin, maar rij naar een bos, strand, zandvlakte of duingebied en laat de kinderen maar ontdekken wat er allemaal te doen en te zien is!

Zo kom je die laatste weken wel door. En vergeet ook vooral de BSO of een dagje opa en oma niet. 72% van de Nederlandse kinderen geeft aan dat ze het in de zomervakantie juist leuk vinden om naar een oppas, gastouder of BSO te gaan. Ruim de helft van de kinderen zegt zelfs dat ze het daar in de zomer leuker vinden dan buiten de vakantie!*

* Bron: Madurodam Zomeronderzoek 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.