Het Haags Historisch Museum organiseert deze zomer activiteiten speciaal voor kinderen en gezinnen, met als thema de Haagse Gouden Eeuw. Spelenderwijs steken de ouders er ook wat van op. Ga op ontdekkingsreis in de wereld van de Haagse Gouden Eeuw.

Den Haag was in de 17e eeuw een stad vol contrasten waar rijk en arm samenwoonden, beroemde schilders werkten en de Oranjes fraaie paleizen bouwden. Rond het Binnenhof kwam je de BN-ers van de Gouden Eeuw tegen, bij de Grote Kerk kocht je riviervis en waar nu de Schildersbuurt ligt, stonden toen koeien te grazen. In het museum (groot)ouders en kinderen hoe het leven er drie eeuwen geleden uitzag.

Op woensdag 24 juli start het zomerprogramma met de eerste van een serie familierondleidingen. Tijdens deze rondleiding leren ouders en kinderen spelenderwijs over de Gouden Eeuw in Den Haag en het dagelijks leven in de Hofstad. Hoe zat het met het koningshuis in deze periode? En hoe voelt het als je straf krijgt met zo’n blok aan je been of een schandbord om je nek?

Een dag later is de eerste van twee kinderworkshops, waarin kinderen creatief aan de slag gaan en een eigen schilderij of portemonnee maken. In de schoolvakantie wordt er samengewerkt aan een groot Gouden Eeuw-schilderij en liggen er kleurplaten klaar.

De wat oudere kinderen kunnen met hun ouders meelopen met de stadswandelingen van Het Gilde die vanuit het museum vertrekken. Niet alleen om de gebouwen uit de Gouden Eeuw te bewonderen, maar ook te horen wie er toen woonden en wat ze deden.

Data:

  • 24 juli, 7 en 21 augustus 14.00 uur: Familierondleiding
  • 25 juli 13.00 uur: Workshop schilderij maken met goud of zilver (6 – 12 jaar)
  • 29 augustus 10.30 uur: Workshop pimp je portemonnee (4 – 7 jaar)
  • 29 augustus 13.00 uur: Workshop pimp je portemonnee (7 – 12 jaar)
  • Elke zondag om 15.30 uur: Stadswandeling Gouden Eeuw

Voor alle activiteiten schrijf je je in via www.haagshistorischmuseum.nl/activiteiten.

Kleurwedstrijd

Doe mee met onze kleurwedstrijd! Geef weer kleur aan de Gouden Eeuw en maak jouw eigen meesterwerk van Jan Steens Riviervismarkt. Onder de inzendingen verloten we een prijs. De kleurplaat kun je ophalen bij de kassa en liggen klaar in het Museumcafé en de Salon.
(Deelname voor kinderen tot 13 jaar)

Liever zelf ontdekken?

In het weekend en in de Haagse schoolvakanties kunnen kinderen in de Salon en op de Ontdekzolder terecht. Op de Ontdekzolder zijn kinderen de baas: ze komen alles te weten over het leven rond 1900 door het zelf uit te proberen. Zo is er een verdwenen-geluiden-quiz, een auto die aangeslingerd moet worden, oude schoolbankjes en een echte telefooncentrale. In de Salon kunnen kinderen kleuren, een film bekijken over het jaar 1900 en spelletjes spelen. Ook kun je op de binnenplaats spelletjes doen: probeer maar eens te steltlopen of speel net als vroeger met een diabolo, krijt of springtouw!

Bewonder ook de poppenhuizen met haar kleine schilderijtjes en mini-meubeltjes. Je kan er naar blijven kijken! Voor kinderen die zelf op onderzoek uit willen, zijn er bij de kassa diverse speur- en kijktochten te verkrijgen.

Uitgelichte afbeelding: Kim Verkade – Creative Imaging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.