valsintroDeze musical  had ik al even op t oog, om samen met mijn puberdochter naar toe te gaan. Laat ik nu net het  geluk hebben om als gastblogger voor KIDDoWz naar deze zinderende première toe te mogen gaan.

dsc_1826Voor ons heerlijk een thuiswedstrijd, want bij De Flint in Amersfoort lag de rode loper voor deze premièrevoorstelling uit. De foyer stroomde snel  vol met jonge meiden, vergezeld van vriendinnen en of ouder(s). De zaal zat zo goed als vol en de spanning steeg. Mijn dochter had het boek gelezen en vroeg zich van tevoren af of hoe het boek zou kunnen worden nagespeeld op een podium. Ik zelf had alleen het intro gelezen en was ook erg benieuwd hoe spannend het zou worden.

Vals gaat over een groepje vriendinnen in een afgelegen vakantiehuisje in de dommelgraaf-morssinkhof-vals-1Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis is een paar kilometer verderop. Ze doen er eerst een beetje lacherig over, maar dan verdwijnt een van de vriendinnen opeens na een ruzie. De overgebleven meiden zijn bezorgd, maar denken dat hun vriendin naar huis is gegaan. Als er daarna nog iemand verdwijnt en ze bloedsporen vinden in de sneeuw, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Door het slechte weer kunnen ze geen kant op en de sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten ze eigenlijk wel alles van elkaar?

dommelgraaf-morssinkhof-vals-6Zonder al te veel te willen verklappen over de voorstelling, was de spanning goed voelbaar in de zaal en werd het verhaal perfect opgebouwd naar een zinderende climax. De jonge actrices speelden en zongen de voorstelling geweldig knap. Met slechts één decor wat nog wat meer vraagt van het vermogen op beeldend te spelen. Samen met de spetterende geluidseffecten maakten het dat we regelmatig op het puntje van onze stoel zaten. De musical heeft als leeftijdsadvies vanaf 12 jaar en ik zou deze  leeftijdsgrens zeker respecteren.  He thema vond ik ook bijzonder interessant: wat weet je van de ander, wat is vertrouwen en daarmee respect voor de ander. Een musical om nog eens over door te praten met mijn dochter.

De Musical Vals is gebaseerd op het succesvolle boek van Mel Wallis de Vries. Haar boeken zijn meermaals bekroond en staan hoog in de bestsellerlijsten. In 2012, 2014 én 2015 won Mel de Prijs voor de Jonge Jury met Vals, Klem en Wreed. Vals is het eerste boek van Mel dat wordt bewerkt tot een theatervoorstelling.

Kijk voor alle speeldata en locaties op www.valsthrillermusical.nl.

Mariette ter Beeke
Gastblogger bij Mamaisthuis

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.