Wij hebben een elfjarige in huis, die zichzelf regelmatig een puber noemt. Aangezien ik het nog wel mee vind vallen met het puberale gedrag, kies ik vaker voor de benaming pre-puber. Dat klinkt net iets minder heftig…en hij voelt zich toch een beetje begrepen. Anyway, een dagje uit verzinnen met een puber is best wel een ding. Ze zijn de speeltuin inmiddels wel beu en de dierentuin valt ook niet altijd meer in de smaak. Ik deel een aantal van mijn tips met jullie, waaronder varen, want dat is natuurlijk wel erg leuk…en gezond!

Klimpark

Er zijn behoorlijk wat outdoor klimparken te vinden in Nederland. Een tijdje geleden vond onze oudste het nog een beetje spannend, maar hij gaf laatst aan dat het wellicht toch een keertje zou willen proberen. Klimmen en klauteren is iets wat jonge kinderen vaak doen, maar ook voor de wat oudere kids is het een leuke bezigheid. Een uitdagend uitje in de frisse buitenlucht…ideale combinatie dacht ik zo! Overigens zijn er in de klas van de oudste al heel wat keren partijtjes georganiseerd in een klimpark…(tip).

Varen

Ik weet zelf nog wel dat ik het varen in de opblaasbare rubberboot op de Loosdrechtse Plassen samen met een goede vriendin altijd erg leuk vond. We gingen dan een weekje met haar ouders mee, sliepen op de boot en overdag vermaakten we ons in, rond en op het water. Toen we op vakantie in Turkije waren werd de man een beetje misselijk op de boot waarmee we de zee opgingen, maar de jongens vonden het wel fantastisch. Ik heb dan ook wel het plan om weer te gaan varen met het gezin, maar dan wellicht een tour in Amsterdam bijvoorbeeld. Hoe minder het schudt, hoe minder erg de man het vindt om mee te gaan. En anders gewoon van de zomer een bootje huren met de oudste, wat lekkers mee en gaan met die banaan, uh boot!

Kookcursus

Ik merk aan de puber dat hij steeds meer interesse krijgt in het koken. We hebben sinds kort een multicooker die me een heleboel werk uit handen neemt, maar hij vindt het wel leuk om te helpen met het snijden van de verse groenten. Ook een eitje bakken gaat hem goed af. Er zijn verschillende kookcursussen voor kinderen/jongeren en hun ouders. Google er gerust eens op! Koken met je kind is onwijs gezellig en ook nog eens leerzaam. Ze moeten tenslotte ooit ook eens op kamers gaan wonen….wel zo handig als ze dan een beetje weten hoe ze een prakkie voor zichzelf moeten maken.

Museum

Niet iedereen staat meteen te springen als het woord museum valt, maar het is allang niet meer zo stoffig als je misschien zal denken. De meeste musea zijn tegenwoordig super interactief, zodat jong en oud zich goed vermaken. Oma heeft voor onze oudste en haarzelf een museumjaarkaart aangeschaft en ze hebben al heel wat leuke plekken bezocht. Zo gingen ze met de boot al varend over de grachten van Amsterdam om vervolgens een bezoek te brengen aan een museum. Uiteraard deden ze dit niet in een rubberboot, maar in een rondvaartboot met spreker aan boord.

Ook bezoeken ze regelmatig samen de bibliotheek, welke natuurlijk ook een schat aan informatie biedt. De liefde voor Romeinen is groot bij onze oudste en deze is ontstaan in de bieb. Ook handig om er lid van te zijn als je een werkstuk of spreekbeurt in elkaar moet zetten. Internet is enorm groot en soms té groot als je zoekt naar bepaalde informatie. Op de ouderwetse manier zoeken in een informatief boek is dan vaak een goede oplossing.

Pretpark

Uiteraard blijft een bezoek aan een pretpark ook altijd erg leuk. Ik heb al gekeken of een keertje Walibi Holland een goed idee is. De puber is dol op achtbanen (lijkt op z’n moeder) en die hebben ze daar natuurlijk genoeg. Dit park vind ik zelf dan ook minder geschikt voor kleine(re) kinderen. Wil je samen met het gezin naar een pretpark dan staat de Efteling wat mij betreft nog altijd op nummer 1.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.