Nederland is een klein land, maar dat betekent niet dat het niet vol is met toeristische trekpleisters. Van historische steden tot aan bruisende metropolen, Nederland heeft iets voor iedereen. En om het nog beter te maken, zijn veel van deze toeristische hotspots ook heel geschikt voor gezinnen met kinderen. Dus als je op zoek bent naar een leuk uitstapje met het hele gezin, dan zit je in Nederland zeker goed. Hieronder vind je de top 10 toeristische steden van Nederland, met bijbehorende tips voor leuke activiteiten met kinderen.

1. Amsterdam

Natuurlijk mag Amsterdam niet ontbreken in deze lijst. De hoofdstad van Nederland is een ware toeristische trekpleister en er is dan ook heel veel te doen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de wereldberoemde Rijksmuseum, ga een rondvaart door de grachten maken, neem een kijkje bij het Scheepvaartmuseum of breng een bezoek aan het Anne Frank Huis.

2. Rotterdam

Rotterdam is misschien niet de eerste stad die in je opkomt als je aan Nederland denkt, maar deze stad is zeker de moeite waard. Vanuit Rotterdam heb je namelijk een prachtig uitzicht over de skyline van de stad, en je kunt ook een bezoekje brengen aan de Euromast, een toren met een uitkijkplatform op 186 meter hoogte. Ook leuk voor kinderen is Diergaarde Blijdorp, een dierentuin waar je exotische dieren kunt spotten.

3. Utrecht

Utrecht is een heel gezellige stad, waar je lekker kunt slenteren door de smalle straatjes en langs de oude grachten. In Utrecht kun je ook de Domtoren beklimmen, een toren die 104 meter hoog is en vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Voor kinderen is er in Utrecht ook genoeg te doen, bijvoorbeeld het Spoorwegmuseum, waar je alles kunt leren over de geschiedenis van het Nederlandse spoorwegnet.

4. Den Haag

Den Haag is de politieke hoofdstad van Nederland, maar er is ook heel veel te doen voor toeristen. Zo kun je een bezoekje brengen aan het Mauritshuis, een museum waar je kunt genieten van de schilderijen van oude meesters. Ook leuk is het Binnenhof, het complex waar het Nederlandse parlement en de Eerste Kamer zijn gevestigd. Leuk voor kinderen is het Omniversum, een theater waar je unieke films kunt bekijken met speciale effecten.

5. Maastricht

Maastricht is een stad met een rijke historie, en dat is terug te zien in de architectuur van de stad. Maastricht is ook bekend om zijn lekkere food, en je kunt er dan ook heerlijk eten en drinken. Ook leuk voor kinderen is Valkenburg, een stadje waar je een bezoekje kunt brengen aan de grotten en de ruïnes van een kasteel.

6. Assen

Leuk voor kinderen is het Drents Museum in Assen, waar je alles kunt leren over de geschiedenis en cultuur van Drenthe. Verder kun je hier ook het grootste hunebed van Nederland vinden en een bezoek brengen aan Gevangenismuseum Veenhuizen.

7. Eindhoven

Eindhoven is misschien niet de eerste stad die in je opkomt als je aan toerisme denkt, maar deze stad heeft toch een aantal leuke bezienswaardigheden. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan het Philips Museum, waar je alles kunt leren over de geschiedenis van het bedrijf Philips. Ook leuk is het Van Abbemuseum, een museum waar je moderne kunst kunt bewonderen. Voor kinderen is ook het preHistorisch Dorp, waar ze teruggaan in de tijd, erg leuk!

8. Apeldoorn

Apeldoorn is een stad die vooral bekend is vanwege het Paleis Het Loo. Sinds de jaren 70 fungeert het Slot als buitenverblijf van de Koninklijke familie. Koning Willem Alexander en koningin Maxima verblijven nog regelmatig in het kasteel en daarnaast wordt het ook gebruikt als buiten- en logeerverblijf. Het paleis is open voor het publiek en je kunt er ook een rondleiding door het park maken. Leuk voor kinderen is de Apenheul, een dierentuin waar je apen kunt zien in hun natuurlijke habitat en de Julianatoren.

9. Volendam

Volendam is een klein plaatsje aan het IJsselmeer, en het is vooral bekend vanwege zijn vissersboten en de typische Volendamse klederdracht. Je kunt in Volendam ook heerlijk eten, bijvoorbeeld in een van de visrestaurants. Neem ook eens de boot naar Marken!

10. Giethoorn

Giethoorn is een klein dorpje in Overijssel, en het is vooral bekend vanwege zijn grachten en mooie natuur. Het dorpje is bijna geheel autovrij, dus je kunt er lekker wandelen of fietsen. Ook leuk is een tochtje in een fluisterboot door de grachten, een heel unieke experience.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.