Giethoorn is een schilderachtig dorp in de provincie Overijssel in Nederland. Het dorp ligt aan de rand van de Weerribben, een groot waterrijk gebied in het noorden van de provincie. Op een aantal wegen na is de enige manier om je in het dorp te verplaatsen per boot. Giethoorn werd gesticht in de 13de eeuw, en was oorspronkelijk een boerendorp. De grachten werden aangelegd om goederen en materialen rond het dorp te vervoeren en om het waterrijke gebied te ontwateren. In de 17de eeuw werd het dorp een populaire toeristische bestemming en veel van de huizen werden omgebouwd tot gastenverblijven. Tegenwoordig is Giethoorn nog steeds een populaire toeristische bestemming. Samen met ruim twintig andere bloggers ging ik op persreis naar ‘het Venetië van het Noorden‘. Ik vertel je er graag meer over in dit artikel.

Museum de Oude Aarde: het Edelsteencentrum van Nederland

Voordat ik vertel wat je allemaal in Museum De Oude Aarde kunt bewonderen, is het leuk om te vertellen dat het echt niet altijd even gemakkelijk is geweest om alle stukken in het museum te krijgen. De Oude Aarde bevindt zich in het centrum en er zijn dus geen toegangswegen. De meeste stukken zijn dus per boot en vervolgens met een heftakel vervoerd.

Het museum is opgericht in 1969 door René Boissevain. De eerste stenen die hun plek in het museum vonden waren zelf verzamelde Australische agaten. De mooiste werden in een vitrinekast gezet en konden in die tijd voor slechts een kwartje worden bekeken. De andere agaten verkocht hij in de winkel, die tot op de dag van vandaag nog steeds aanwezig is.

In de jaren die volgden maakte René Boissevain talrijke expedities naar verschillende landen, zoals Australië, Madagaskar, Brazilië etc. Hij nam tijdens deze expedities allerlei schitterende museumstukken mee en bracht ze terug naar het museum in Giethoorn. Ook opvolgers Leo van der Zalm en de nu huidige eigenaren Frederik Visser en Neeltje Zijlstra zitten niet stil. Het verzamelen van mineralen is nog steeds iets wat ze met liefde doen en nog altijd worden er nieuwe stukken aan de collectie toegevoegd. Men presenteert de mineralen in het museum in hun natuurlijke, onbewerkte vorm. Alleen de agaten van René Boissevain en de versteende boomstam zijn doorgezaagd en/of gepolijst. Stenen worden bewerkt om nadruk te leggen op de kleurenpracht die in de stenen verscholen liggen.

Fluisterbootje

Kapitein Miriam zorgde ervoor dat we veilig over de Giethoornse wateren konden varen, hoewel de bruggetjes op een gegeven moment wel een stuk lager werden. De navigatie liet ons in de steek, dus we waren rechtdoor gegaan waar we eigenlijk hadden moeten afslaan. Dat mocht overigens de pret niet drukken, want ondanks alle verschillende soorten weer, hebben we echt een onwijs gezellige vaart gehad met z’n 8-en. Overigens staat Marjolein niet op de foto, maar die zat als een rots naast Miriam tijdens de gehele vaart. Verder zie je op de foto verder ook nog Lisette, Rosa, Lodi, Merel, Fleur en yours truly.

Een sloep huren Giethoorn is zo gedaan en hoort wel echt bij de Giethoornse beleving natuurlijk. Alle sloepen die je in Giethoorn kunt huren, worden elektrisch aangedreven. Dit is een verplichting die is gesteld vanuit de gemeente Steenwijkerland. Deze verplichting geldt voor alle huur bootjes van Giethoorn. Dat is maar goed ook. Buiten het feit dat een elektrische sloep goed is voor het milieu, heeft een elektrisch aangedreven sloep nog meer voordelen.;

  • Goedkoop
  • Onderhoudsarm
  • Duurzaam
  • Geruisloos varen

De meeste sloepen die je in Giethoorn kunt huren zijn van aluminium gemaakt. Voor het besturen van al deze huur sloepen is geen vaarbewijs nodig.

AlpacaEiland Giethoorn: bezinning en ontspanning

Arian en Onno wonen samen met hun jonge Labradoodle Olly, Britse Kortharen Eddy, Patsy en Billy naast AlpacaEiland Giethoorn. Ze zijn in juni 2021 verhuisd van het drukke Amsterdam naar het  prachtige en natuurrijke Giethoorn. De 6 alpaca’s (Seychel, Tessel, Ilja, Jelle, Meneer Vermeer en Pablo) zijn de primaire bewoners van het eiland en hebben daar alle ruimte om een heel fijn leven te leiden.

AlpacaEiland biedt een prachtige plek om te vertragen, op te laden en om nieuwe inzichten op te doen. Een plek waar er aandacht is voor jezelf én het werken aan de ontwikkeling van mens en maatschappij. Een plek voor als je gewoon even wilt zijn…

De coaching sessies die Arian aanbiedt zijn er o.a. voor mensen die tot de kern van hun eigen vraagstukken willen komen, zingeving zoeken in hetgeen ze doen of een bepaalde richting zoeken in hun leven. De stijl van coachen is intuïtief met humor en vol nieuwsgierigheid en lichtheid. Tijdens de sessies loop je rond, samen met Arian, over het eiland en tussen de dieren. Op bepaalde momenten wordt er gepraat, maar er is ook ruimte voor stilte. Verkennen, verdiepen en vasthouden….allemaal in het prachtige Giethoorn.

Ristorante Fratelli Giethoorn

Het sfeervolle Ristorante Fratelli Giethoorn bevindt zich op een unieke locatie in hartje Giethoorn. Je wordt u warm en enthousiast ontvangen door de broers Davide en Salvatore. Zij nemen je mee in een culinaire reis door Italië, waarbij de Siciliaanse keuken centraal staat. Met veel zorg selecteren ze alleen de beste verse ingrediënten, waar menig Italiaans menu bekend om staat. Eten staat centraal binnen de Italiaanse familie en Ristorante Fratelli is dan ook een echt familie restaurant.

Wij hebben genoten van een heerlijke maaltijd en waren daarna weer helemaal opgeladen (en opgewarmd) om weer verder on tour te gaan. Ik koos voor de tagliatelle met gegrilde ossenhaas, olijfolie, knoflook, peper, verse tomaat, rucola en Parmezaanse kaas en daar heb ik zeker geen spijt van gehad!

Waterfietsen van Aquaverhuur

Met de fietsen van Aqua Verhuur ontdek je onze blauwe aarde als nooit tevoren. Veilig, duurzaam, sportief en uniek. Maak de rit van je leven, op het water!

Foto credits: Mariekeblogt.nl

✔ Hippe primeur ontstaan in San Fransisco, nu in Giethoorn, Zwolle, Assen en Groningen!
✔ Veilig omvallen is onmogelijk, indien gewenst draag je een reddingsvest en live GPS tracking
✔ Makkelijk te besturen zowel vooruit als achteruit
✔ Laagdrempelig gemakkelijk op- en afstappen
✔ Stabiel kan tot wel 400 kg aan
✔ Sportief maximale snelheid van 15 km/u
✔ Milieuvriendelijk geen CO² uitstoot en onderhoudsarm
✔ Voor iedereen van 15 tot 80 jaar oud

Hotel Brasserie de Pergola

De hele dag door bleef Hotel Brasserie de Pergola de plek voor ons om een kopje thee of koffie te drinken en ook organiseerden zij in de avond een rondvaart in een overdekte boot, waar we met z’n allen meer leerden over Giethoorn en zijn historie. Erg leuk om van een inwoner alle ins en outs te leren!

Na de rondvaart namen we plaats aan twee grote tafels waar we een heerlijke shared dining kregen. Complimenten aan de kok, want het was erg lekker!

​Mooi Oldemarkt

Wij verbleven de nacht in groepsaccommodatie Giethoorn Mooi Oldemarkt. Omdat we met z’n 22-en waren en er meer dan genoeg ruimte was, sliep ik in mijn eentje in een vierpersoonskamer met lekkere boxspring bedden. Ik was voornemens om alle bedden uit te proberen, maar toen ik rond 2 uur in de nacht naar bed ging, was ik allang blij dat ik uren daarvoor al mijn bed had opgemaakt. Er zat overigens ook een erg nette badkamer met toilet en douche in de kamer. Voordat ik naar bed ging hebben we met de hele groep gezellig beneden gezeten en gekletst. We hadden allerlei drankjes tot onze beschikking en zelfs aan een lekker hapje was gedacht. In de ochtend zijn Lodi en ik na een goede nacht slapen en een ontbijtje weer richting huis gegaan. We kregen ook nog een mooie bos tulpen mee wat door Tulip Tours Holland voor ons geregeld was. Genoten met een grote G van dit weekend! Dank aan iedereen die het mogelijk heeft gemaakt!

Een gedachte over “Op Persreis naar Giethoorn: een uniek dorp in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.