Genieten van de buitenlucht op een boot, samen met het gezin is een feestje. Of je nou een bootvakantie organiseert of een dagje een sloep huurt, het ‘leven op het water’ is heerlijk ontspannend. Weet je trouwens wel hoe je veilig met kinderen kunt varen? Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten zodat de boottocht soepel en veilig verloopt. Wees sowieso altijd alert op verdrinking bij (kleine) kinderen!

Waarmee ga jij varen?

Heb je een zeilboot of een boot gehuurd (of misschien zelfs wel een nieuwe sloep gekocht), dan is het belangrijk om in de gaten te houden hoeveel personen er volgens het advies van de fabrikant mee kunnen reizen. Te vol is nooit goed, zeker omdat het belangrijk is dat iedereen zich comfortabel voelt en genoeg ruimte heeft om te bewegen. Denk ook aan eventuele spullen die je wilt meenemen.

Veiligheid voorop!

Zorg er altijd voor dat er voor iedere aanwezige een reddingsvest is. Dit moet je van te voren controleren. Mocht het zo zijn dat je onverwachts pech hebt op het water, dan moet je iedereen een reddingsvest kunnen aanbieden. Voor vertrek moet er ook gecontroleerd worden of de reddingsvesten wel in goede staat verkeren. Zorg ervoor dat je voor de kinderen speciale kindervesten hebt. Hang de vesten altijd zodanig op dan een ieder erbij kan, zonder dat ze in de weg hangen. Baby’s moeten ook zwemluiers aan, omdat die geen lucht vasthouden. Mocht er iets misgaan dan kan de combinatie van een zwemluier en reddingsvest de baby uit nood redden. Ken je overigens alle vaarregels al? Zeker de moeite waard om eventjes goed door te nemen!

Een volledige EHBO- kit

Je hoopt het natuurlijk niet, maar ongelukken kunnen zich onverwachts voordoen. Het belangrijkste in zo’n situatie is dat jij weet hoe jij daarop moet inspelen. En dit kun je alleen op de juiste manier doen als je goed voorbereid bent. Daarom is het belangrijk dat je een volledig gevulde EHBO- kit bij je hebt. Denk aan pleisters, gaasjes, plakband, schaar, pincet, aspirine en kinderparacetamol. Ook zonnebrandcrème is essentieel als je het water op gaat. Neem ook doelbewust wat afdekkende kledingstukken mee zoals petten of hoeden, welke je tegen de zon kunnen beschermen.

Zorg voor voldoende voeding en drank

Het is belangrijk dat je voldoende voeding en drank aan boord hebt het voor een ieder, in het bijzonder voor de kinderen. Bovenal is het van belang dat je voldoende drinkwater met je mee draagt. Let er goed op dat de kinderen voldoende drinken (en houd ook zeker ouderen goed in de gaten). Je hebt er misschien geen erg in, omdat je aan het genieten bent, maar goed gehydrateerd blijven is heel belangrijk.

Spelletjes om de kinderen te vermaken

Kinderen houden van bewegen en bezig zijn. Waar voor jou als ouder een boottrip en lekker luieren genoeg is, willen de kindjes vaak actief blijven. Zorg er daarom voor dat je genoeg spelletjes aan boord hebt om ze te vermaken. Neem hun favoriete speeltjes en knuffels mee. Houd je kind van kleuren, neem dan een kleurboekje en kleurpotloden/stiften mee. Je kunt de kinderen natuurlijk ook leren over hoe de boot precies werkt. Zo zijn ze actief bezig en leren ze ook!

Uitgelichte afbeelding: Kids sail on yacht from Shutterstock/FamVeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.