Spruitjes, de kleine groene kooltjes die bekend staan om hun bittere smaak, zijn niet de meest populaire groenten onder kinderen. Toch zijn spruitjes een zeer voedzame en gezonde groente die veel vitamines en mineralen bevatten. Hoe krijg je kinderen zover om spruitjes toch te eten? Hier zijn enkele tips die je kunt proberen.

 1. Kies de juiste bereidingswijze
  De meeste kinderen houden niet van spruitjes omdat ze te lang gekookt zijn en daardoor een bittere smaak hebben. Probeer eens om spruitjes kort te koken of te roerbakken met wat boter en zout. Op deze manier behouden ze hun frisse smaak en zijn ze niet te bitter.
 2. Voeg een zoete smaak toe
  Veel kinderen houden van zoete smaken. Probeer daarom eens om de spruitjes te combineren met een zoete smaak. Voeg bijvoorbeeld wat honing toe tijdens het roerbakken of maak een zoete saus om over de spruitjes te doen.
 3. Verstop de spruitjes in een gerecht
  Als kinderen echt niet van spruitjes houden, probeer ze dan te verstoppen in een gerecht. Maak bijvoorbeeld een ovenschotel met aardappelen, gehakt en spruitjes of voeg ze toe aan een hartige taart. Op deze manier krijgen kinderen toch de voedingsstoffen binnen zonder dat ze het door hebben.
 4. Maak er een spelletje van
  Kinderen vinden het vaak leuk om betrokken te zijn bij het koken. Maak er daarom een spelletje van om spruitjes te eten. Maak bijvoorbeeld een wedstrijd wie de meeste spruitjes kan eten of bedenk een leuke naam voor de spruitjes zoals ‘minikooltjes’.
 5. Presentatie is belangrijk
  Mooie presentatie kan een groot verschil maken. Maak de spruitjes bijvoorbeeld op een leuke manier op met verschillende kleuren en vormen groenten. Of gebruik een leuke bord of schaal om de spruitjes op te serveren. Hierdoor zullen kinderen eerder geneigd zijn om het te proberen.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.