Kunststof kozijnen zijn een populaire keuze voor veel mensen, vanwege hun duurzaamheid en lage onderhoudskosten. Toch hebben ook deze kozijnen onderhoud nodig om hun uitstraling en functionaliteit te behouden. In dit artikel delen we tips en adviezen voor het onderhoud van kunststof kozijnen.

Kunststof in plaats van hout

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor kunststof kozijnen in plaats van houten kozijnen:

  1. Duurzaamheid: Kunststof kozijnen zijn duurzamer dan houten kozijnen. Ze zijn bestand tegen weersinvloeden, zoals regen, zonlicht en wind, en zijn minder gevoelig voor rotten, schimmels en insecten.
  2. Onderhoud: Kunststof kozijnen vergen minder onderhoud dan houten kozijnen. Houten kozijnen moeten regelmatig worden geschilderd en gebeitst om ze te beschermen tegen weersinvloeden en rotting. Dit is bij kunststof kozijnen niet het geval.
  3. Isolatie: Kunststof kozijnen bieden een betere isolatie dan houten kozijnen. Ze hebben een lagere U-waarde, wat betekent dat ze minder warmte doorlaten. Dit kan leiden tot lagere energierekeningen en een beter binnenklimaat.
  4. Prijs: Kunststof kozijnen zijn doorgaans goedkoper dan houten kozijnen. Ze zijn eenvoudiger te produceren en te installeren, waardoor de kosten lager zijn.

Waarom is onderhoud van kunststof kozijnen belangrijk?

Hoewel kunststof kozijnen zeer duurzaam zijn, betekent dit niet dat ze geen onderhoud nodig hebben. Het regelmatig schoonmaken en onderhouden van kunststof kozijnen kan helpen om hun uitstraling te behouden en de levensduur te verlengen.

Een van de belangrijkste voordelen van kunststof kozijnen is dat ze bestand zijn tegen weersinvloeden en niet snel beschadigd raken. Dit betekent echter niet dat ze volledig onderhoudsvrij zijn. Door regelmatig onderhoud en schoonmaak kunnen kunststof kozijnen hun kleur en glans behouden en blijven ze er als nieuw uitzien. Mocht je geen onderhoud plegen dan kan het zomaar zo zijn dat jouw kunststof kozijn vervangen moet worden.

Hoe kun je kunststof kozijnen onderhouden?

Hier zijn enkele tips en adviezen voor het onderhoud van kunststof kozijnen:

  1. Regelmatig schoonmaken

Het is belangrijk om regelmatig de kunststof kozijnen schoon te maken om  zo het vuil en stof te verwijderen. Gebruik een zachte doek en warm water om de kozijnen af te nemen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals schuurmiddelen of oplosmiddelen. Deze kunnen het kunststof namelijk beschadigen.

  1. Reinig de rubbers

De rubbers in de kozijnen kunnen na verloop van tijd vuil en stof verzamelen, wat kan leiden tot lekkages. Reinig de rubbers daarom regelmatig met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat u de rubbers goed afdroogt na het reinigen.

  1. Controleer de werking van de scharnieren

Controleer regelmatig of de scharnieren van de kozijnen nog soepel werken en of er geen sprake is van roestvorming. Als de scharnieren stroef werken, dan kun je wat siliconenspray aanbrengen om ze weer soepel te laten werken.

  1. Onderhoud het hang- en sluitwerk

Het is belangrijk om het hang- en sluitwerk van de kunststof kozijnen regelmatig te controleren op slijtage en roestvorming. Reinig het hang- en sluitwerk regelmatig met een vochtige doek en breng wat siliconenspray aan om alles soepel te houden.

  1. Vermijd krassen en beschadigingen

Vermijd krassen en beschadigingen aan de kunststof kozijnen door voorzichtig te zijn bij het verplaatsen van meubels en andere voorwerpen.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.