Wanneer je kinderen hebt, kom je er eigenlijk niet omheen. Soms ontstaat er een ongemakkelijke situatie. Achteraf zijn deze vaak alleen maar grappig, we lachen erom of zijn het alweer vergeten. Echter is het wel fijn dat je weet hoe je kunt handelen op het moment zelf. Zo voorkom je dat het ongewenste schaamte of stiekem gedrag kan veroorzaken. Hoe je dit kunt doen, leggen we voor twee veel voorkomende situatie aan je uit.

Wat zeg je nu?

De situatie

Soms komt het voor dat je kind er in gezelschap iets uitfloept, wat eigenlijk niemand had moeten horen. Je hebt een speelafspraakje afgezegd met het excuus dat je naar de dokter moet. Dan baal je als je kind zichzelf in het gesprek mengt, omdat je had gezegd dat jullie naar opa en oma zouden gaan. Dat jokken eigenlijk niet mag, klopt helemaal, maar soms verzinnen we toch een leugentje om bestwil. 

Zo handel je

Spreek je kind niet direct in het openbaar aan, hij of zij weet namelijk vaak niet dat ze iets fout doen. Lach het weg en leg uit dat dat bijvoorbeeld de volgende dag is, of diezelfde dag, maar dan volgende week. Wanneer je alleen bent met je kind, kun je de tijd nemen om de situatie door te nemen. Leg uit dat het op zo’n moment niet netjes is dat hij of zij zich ermee bemoeid, gezien jij een gesprek voert. Het concept van een leugentje om bestwil zou je kunnen uitleggen, echter kan dit kinderen, helemaal op jonge leeftijd, inspireren. Denk dus goed na over hoe je dit wilt benaderen. 

Seksuele ontwikkeling

De situatie

De seksuele ontwikkeling van je kind begint al vroeg. Zo stelt een kleuter bijvoorbeeld vragen over geslachtsdelen, of lopen ze misschien onbewust de slaapkamer in terwijl je net met je partner ligt te knuffelen. Wanneer je kind begint te puberen, krijgt hij/zij ook meer vragen over seksualiteit. Van de eerste verkering en zoen tot sexspeeltjes bestellen en de eerste keer met iemand naar bed gaan. Soms best een beetje confronterend voor jou als ouder, maar natuurlijk absoluut niet gek. Het hoort er allemaal bij!

Zo handel je

In dit soort situaties is leeftijd een belangrijke factor bij het bepalen van de aanpak. Met jonge kinderen zul je eerder geneigd zijn om eerlijke, maar ‘kindvriendelijke’ antwoorden te geven en situaties uit te leggen met synoniemen zoals de bloemetjes en de bijtjes. Wanneer je kind aan het puberen is, zul je wellicht volwassenere antwoorden formuleren. Het is goed om de situatie bespreekbaar te maken. Verwijs ernaar en leg uit dat het normaal is om nieuwsgierig te zijn. Geef ze bijvoorbeeld de tip om te wachten tot er niemand thuis is, of iedereen met een taak bezig is die wel even zal duren. Zo maak je het niet onnodig ongemakkelijk, bespreek je de situatie en laat je zien dat je dit soort onderwerpen absoluut geen taboe zijn.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.