speculaaspopEen speculaas pop hoort er zeker bij met Sinterklaas. Komt hij niet uit de zak, dan wordt hij wel in het schoentje gedaan. En het lekkerste is hij natuurlijk als hij zelf gebakken is!
Er zijn meerdere verklaringen voor het woord speculaas maar die het dichtste bij Sinterklaas ligt is dat het van het Latijnse woord speculator (‘hij die alles ziet’) komt wat tevens de bijnaam is van Sint-Nicolaas. Er is ook gevulde speculaas waar lekkere spijs in zit. Die is nog lekkerder, maar wel anders te maken dan hieronder staat. Want dat is de gewone harde speculaas met een vaste structuur.

Benodigd:
250 g bloem of 250 g zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
zout
125 g boter
150 g lichtbruine basterdsuiker
ca.1 eetlepel speculaaskruiden
ca.2 eetlepel melk of water
50 g koekkruimels
25 g amandelen
rijstebloem of aardappelmeel

Bereidingswijze:
Zeef de bloem en de basterdsuiker en doe de bloem, een snufje zout, de basterdsuiker, de specerijen en de harde boter in een kom. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes. Kneed het deeg tot een samenhangende massa die niet brokkelt. Laat het deeg bij voorkeur een nacht, maar minstens een uur, op een koele plaats rusten. Hoe langer hoe smaakvoller!

Bij gebruik van een speculaasplank:
Bestrooi de plank zorgvuldig met rijstebloem of aardappelmeel. Vul de vorm met het deeg en snijd overtollig deeg weg. Klop de speculaaspop uit de vorm op een ingevet bakblik. Garneer de speculaaspop met gepelde amandelen die je stevig in het deeg drukt.

Zonder speculaasplank:
Rol het deeg uit tot een lap van ca. 8 mm dikte. Steek of snijd er een figuur uit en leg deze op een ingevet bakblik.
Geef met diepe mes indrukken de lijnen van armen en benen enz. aan en garneer de pop met gepelde amandelen die stevig in het deeg worden gedrukt.

Bak de poppen in het midden van een matig warme oven (160°C) in circa 30 min. lichtbruin en gaar.

Bron: http://sinterklaas.101tips.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.