Samen koken met kinderen is niet alleen heel erg gezellig, maar ook nog eens heel erg leerzaam. Verder is het bewezen dat kinderen vaak beter eten als ze het zelf hebben gemaakt en/of bij het proces betrokken zijn geweest. Maar hoe begin je hier nou aan? Waar moet je op letten?  En wat kan je wel en niet aan een kind overlaten?

Wat kun je je kind laten doen?
Het is logisch dat je een kind van 2 jaar geen groente laat snijden met een heel erg groot mes, maar wat kan het dan eigenlijk wel doen om te helpen? Je kunt bij de kleintjes beginnen met het laten pellen van een ei, een boterham smeren met een bot mes, groente en fruit wassen en kruiden op het eten laten doen (wel even zelf afmeten…een hele pot peper in je eten is geen goed idee).

Is je kind al wat groter (en vaardiger in de keuken) dan kun je ervoor kiezen om hem/haar bijvoorbeeld groente laten raspen, ingrediënten te laten afwegen, pureren, kneden, husselen, maar ook eten laten snijden (met een bot mes) zoals bijvoorbeeld komkommer.

De ervaren mini-chef weet hoe hij/zij om moet gaan met een warmtebron, zoals bijvoorbeeld de oven en het gasfornuis. Laat het kind dit nooit alleen doen, toezicht is altijd belangrijk om ongelukken te voorkomen. Ook kan hij/zij vaak al groente snijden met een scherp(er) mes. Je kunt het kind uitleggen hoe het kan zien of vlees/vis gaar is en het kind kan dit dan uiteindelijk zelfstandig doen (onder toezicht). Ook keukenmachines zoals een blender en staafmixer zijn het kind niet vreemd. 

Hoe leer je je kind snijden op een veilige manier?
Er zijn twee technieken om te snijden, die je gemakkelijk kunt aanleren aan je kind;

De Klauwtechniek
Bij deze techniek maak je een klauw van je hand en vouw je je vingertoppen naar binnen. Denk erom: je duim moet ook naar binnen zitten. Als je rechts snijdt dan maak je van je linkerhand een klauw en al je met links snijdt maak je van je rechterhand een klauw. Tijdens het snijden doe je je hand steeds een stukje naar achteren.

De Brugtechniek
Je maakt een bruggetje van je duim en wijsvinger. Leg de groente die je wilt snijden op de snijplank. Houd het mes in je rechterhand (als je links bent in je linkerhand) en snijd vervolgens de groente door midden onder het bruggetje dat je gemaakt hebt. Bij zachte groente (zoals een tomaat) kun je het beste eerst de punt van je mes in de schil prikken, anders schiet het weg.

Kies samen een gerecht uit
Samen koken wordt nog leuker als je ook echt samen een gerecht uit kiest. Maak een boodschappenlijstje en doe ook samen de boodschappen. Duik vervolgens de keuken in….eerst is het tijd om even de handen te wassen…en daarna kan het feest beginnen. Het duurt waarschijnlijk allemaal wat langer als je samen met je kind kookt, maar het is wel supergezellig! En ook belangrijk: vergeet niet om het kind complimentjes te geven!

3 van mijn favoriete kookboeken
Ik deel heel erg graag 3 van mijn favoriete kookboeken (voor kinderen) met jullie. Het is namelijk wel handig om een recept te hebben als je gaat koken met kinderen. Ze kunnen dan zelf alle stappen gemakkelijk volgen, met een beetje hulp van jou als ouder.

Koken met Shane – Shane Kluivert
In het eerste kookboek van populaire YouTuber (en voetballer) Shane Kluivert staan 40 van zijn favoriete recepten. Lekker, snel, stap-voor-stap, iedereen kan met gemak dit alles op tafel toveren. Ideaal voor liefhebbers van lekker en gezond eten! Meer informatie vind je hier.

Het grote kookboek voor kinderen – Abigail Wheatley
Toont je kind interesse in leren koken, dan is dit kookboek uitermate geschikt om mee aan de slag te gaan. Alles staat stap voor stap uitgelegd voorzien van duidelijke illustraties en foto’s. Ook kun je veel leren over de basistechnieken en als je een allergie hebt voor een bepaald ingrediënt dan wordt er een alternatief geboden. Meer informatie vind je hier.

Vandaag kook ik – Floor van Dinteren
40 ideeën verdeeld over 6 hoofdstukken om de heerlijkste koekjes, taartjes, cakes, lolly’s, koeken, broden en toetjes te maken. De recepten worden stap-voor-stap en in duidelijke taal uitgelegd. Alles wat je nodig hebt staat erbij vermeldt en ook staat er bij voor welke leeftijd het recept geschikt is en hoeveel tijd het ongeveer kost om het te maken. Het is de bedoeling dat de kinderen een heleboel zelf doen, met een klein beetje hulp van de ouder(s). Meer informatie vind je hier.

Kook jij weleens samen met je kind?

Afbeeldingen: Pixabay & Bol.com

One thought on “Samen koken met kinderen; zo wordt het een succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.