Het is niet altijd gemakkelijk om naar feestjes en partijen te gaan, als je bezig bent met afvallen. Zeker als over een tijdje weer de barbecue wordt aangestoken en je al dat lekkers voorbij ziet komen. Gelukkig hoef je je er niet heel erg rot over te voelen en kun je gerust mee eten. Geniet dus maar lekker van jouw eigen slanke barbecue!

Voorkom erge trek
Je weet zelf ook wel, dat het altijd eventjes duurt voordat de barbecue daadwerkelijk wordt aangestoken. Voordat al het lekkers erop wordt gelegd staan er vaak lekkere broodjes (met kruidenboter!) op tafel om de trek te stillen. Het is verstandig om iets te nemen, maar kies dan niet voor de broodjes, maar liever voor yoghurt of fruit. Dit kun je overigens gerust meenemen als je ergens gaat barbecueën, het is ten eerste heel attent om iets mee te nemen én je bent er zeker van dat er een gezonde optie is!

Kies voor mager vlees
Op de barbecue wordt alles net zo bereid als op een grill, dus dat is in principe prima. Wel is het van belang om te kijken wat voor soort vlees erop gelegd wordt. Kies bij voorkeur voor mager vlees of gevogelte, zoals bijvoorbeeld varkensfricandeau, varkenshaas, biefstuk, entrecote, runderlapjes, kipfilet, kalkoenfilet. Ook een zelfgemaakte hamburger van mager rundergehakt is een prima optie. Het lekkerste is, om het meeste vlees van tevoren te marineren, zo hoef je niet naar een fles saus te grijpen tijdens het eten. Snijd grote stukken vlees in kleinere stukjes, zodat je een klein (of normaal te noemen) portie overhoudt.
Tip: Toch een sausje? Over het algemeen zijn rode sauzen zijn minder vet dan witte. Kies dus voor ketchup, curry of barbecuesaus. Je kunt ook zelf sausjes maken op basis van yoghurt, zoals tzatziki en knoflooksaus. Wil je toch een klein beetje mayonaise, kies dan voor een light variant.

Of kies voor vis
Vis is ook erg lekker op de barbecue! Kies ook hier weer voor mager, zoals bijvoorbeeld tonijn, schol, tong, tilapia, inktvis, pangasius of garnalen. Combineer een stukje vis met wat kruiden en groenten en leg het op een stuk aluminiumfolie. Vouw het folie dicht zodat er een pakketje ontstaat en leg dit op de barbecue.

Neem gerust een heleboel groente
Gegrilde groenten zijn niet alleen lekker, ze bevatten ook nog eens weinig calorieën. Maak bijvoorbeeld eens een groentespies van paprika, ui, champignon, tomaat en ui. Ook hier kun je een pakketje van maken in aluminiumfolie, heerlijk! Voor naast het eten maak je fruitspiesjes met aardbeien, stukjes appel en peer. Overigens kun je een maiskolf, courgette of aubergine in z’n geheel op de barbecue leggen (zorg wel dat het rooster goed ingevet is, anders blijft het natuurlijk plakken.

Geen kant-en-klare salades
Zelfgemaakte salades zijn een beter idee dan kant-en-klare uit de supermarkt (deze bevatten vaak een heleboel mayonaise…en dat zijn vetten die je niet wilt). Maak dus het liefste gewoon de salade zelf!

Schep maar 1 keer op
Je schept tijdens het ‘normale’ avondeten toch ook maar één keer op? Zorg dat je je bord vult met allemaal verschillende dingen (groente, vlees, vis, salade etc). en neem jezelf voor dat dat het is waar je het mee moet doen. Na de barbecue kies je natuurlijk niet voor een ijsje, maar liever wat vers fruit.

Drink water!
Door al het eten krijg je dorst en door de gezelligheid blijf je zitten en drink je dus wel wat drankjes. Beperk je tot 1 glas wijn of fris en drink de rest van de avond water.

Afbeeldingen: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.