Ieder jaar, op 7 december, vindt de Nationale Vrijwilligersdag plaats. De Dag staat in het teken van de vrijwilliger. Een uitgelezen kans voor vrijwilligersorganisaties om vrijwilligers te bedanken voor hun inzet.

Wat is een vrijwilliger?

Een vrijwilliger, ook wel volontair genoemd, is iemand die uit vrije wil werkzaamheden verricht, buiten een vast dienstverband. In het algemeen zijn deze werkzaamheden onbetaald, of er staat een vergoeding tegenover die lager ligt dan het minimumloon bij betaald werk.

Redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen

 • Het geeft voldoening en het maakt je gezonder
  Anderen helpen geeft voldoening, maakt je gezonder, vrolijker en relaxter. Daarnaast is het ook gezond volgens dokters, die naast sporten en gezond eten, ook vrijwilligerswerk aanraden.
 • Je leert nieuwe mensen kennen
  Door het doen van vrijwilligerswerk kun je je netwerk te vergroten, door nieuwe mensen te leren kennen. Je komt in contact met andere mensen die vaak dezelfde interesses hebben. Ook kun je in contact komen met mensen die je anders nooit zou ontmoeten.
 • Je ontdekt nieuwe plekken
  Vrijwilligerswerk bied je de kans om je (wellicht wel door een verhuizing nieuwe) buurt en buurtgenoten beter te leren kennen of om meer (of beter) bekend te worden in de stad of het dorp waar je woont.
 • Het is een aanvulling op je CV
  Zit je tussen twee banen in of wil je wellicht (extra) werkervaring opdoen in de richting van je droombaan? Dan kun je door middel van het doen van vrijwilligerswerk, je ervaring vergroten op een laagdrempelige manier. Op deze manier ontdek je wat goed bij jou past én ontwikkel je je talenten.
 • Je voelt je nuttig
  Misschien ben je wel met pensioen of zijn de kinderen net uit huis, vrijwilligerswerk is een prima manier om actief te blijven en je maatschappelijk betrokken te (blijven) voelen. 
 • Je hebt af en toe wat tijd over
  Je hebt al genoeg te doen, maar je vindt het ook belangrijk om je af en toe in te zetten voor een maatschappelijk doel. Structureel vrijwilligerswerk zit er niet in, maar zo nu en dan een uurtje of een dagdeel je ergens voor inzetten past wel in je agenda.
 • Je doet het vanuit een geloofs- of politieke overtuiging
  Dit is al heel erg lang een reden om aan vrijwilligerswerk te doen. Vaak is het om minderbedeelden te helpen, de (eigen) gemeenschap te ondersteunen of een overtuiging te helpen uitdragen.

Vrijwilligers bedanken op originele manier

Juist omdat vrijwilligers zich voor de volle 100% en (vaak) belangeloos inzetten, is het des te belangrijker om ze te bedanken. Op 7 december is het dus Nationale Vrijwilligersdag, dé dag om deze mensen eens goed in het zonnetje te zetten. Nu kun je ervoor kiezen om voor het zoveelste jaar op rij een reep chocolade of een bloemetje te (laten) bezorgen, maar nog leuker is het om originele bedankjes voor je vrijwilligers te regelen.

Ik vind zelf deze linnen zakjes van Tuindreef erg leuk en origineel om te geven. Het zaden bedankje kun je helemaal zelf samenstellen. Kies het gewenste soort zaden, maak een keuze uit de soorten handletter kraft labels en een persoonlijke tekst voor achter op het label. Bij een bestelling van boven de 350 stuks laten ze de tekst op de achterkant drukken. Bij een minder grotere oplage wordt er een transparante sticker geplaatst. Je krijgt het pakketje toegestuurd als ‘doe het zelf pakket’, zodat de kosten laag kunnen worden gehouden. Het liever laten inpakken? Dat kan tegen een kleine meerprijs.

Er is keuze uit de onderstaande soorten zaden.

Zaden soort Zaaiperiode Bloeitijd
Vlinderbloemen maart t/m begin juli juni – sept
Zomerbloemen maart t/m begin juli juni – sept
Bijenbloemen maart t/m begin juli juni – sept
zonnebloem april t/m juni juni – oktober
Klaproos mei t/m aug in het volgende voorjaar
Vergeet-me-niet juni t/m sept in het volgende voorjaar
Basilicum en bieslook het hele jaar (binnenshuis) na 2 maanden

Naast zaden is het mogelijk het linnenzakje te vullen met bloembloemen. De beschikbaarheid is afhankelijk van het seisoen en onze voorraad, op=op. Let op: bij de bloembollen worden geen aarde tablet geleverd.

Bloembollen soorten Plantseizoen Bloeitijd
Crocus Sativus (op=op) aug t/m sept okt – nov (na 6-10 weken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.