Vandaag is het voor de 22ste keer de Dag van de Mantelzorg. Een speciale dag in het jaar voor de 4,4 miljoen Nederlanders die het hele jaar door zorgen voor iemand die zij lief hebben. Dat zorgen lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Een dag om even de schijnwerpers te plaatsen op al die mensen die het hele jaar door zorgen voor een ander.

  • 1 op de 3 Nederlanders (16+) gaven in 2016 mantelzorg (circa 4,4 miljoen mantelzorgers)
  • 750.000 mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp
  •  8,6% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (380.000 mantelzorgers)
  •  Ongeveer vijf of op de zes mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen
  •  1 op de 6 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg

Het is bijzonder

“Je bent mantelzorger, je wordt in de toekomst mantelzorger of je hebt straks zelf een
mantelzorger nodig” vertelt Liesbeth Hoogendijk, bestuurder van mantelzorgorganisatie MantelzorgNL. “Oftewel, iedereen gaat in de toekomst met mantelzorg te maken krijgen. De meeste mantelzorgers ervaren gaandeweg dat intensief zorgen – zeker in combinatie een betaalde baan – zwaar kan zijn. En vaak vinden mantelzorgers het maar gewoon wat ze doen”. Maar het is juist bijzonder, vinden ze bij MantelzorgNL.

Waardering voor mantelzorgers

MantelzorgNL is daarom initiatiefnemer van de Dag van de Mantelzorg. Het hele jaar staat degene voor wie gezorgd wordt centraal. Op de Dag van de Mantelzorg zetten we de mantelzorger zelf in het middelpunt en laten we zo zien hoe we mantelzorgers met z’n allen waarderen. Overal in het land organiseren gemeenten, organisaties voor mantelzorgondersteuning en bedrijven activiteiten en ontvangen mantelzorgers (in welke vorm dan ook) een waardering.

Verras met een kaartje of bloemetje

MantelzorgNL roept iedereen op om de mantelzorgers in je eigen omgeving te verrassen. Vriendin, broer of buurvrouw; iedereen kent wel een mantelzorger die op 10 november even in de schijnwerpers mag staan.

Uitgelichte afbeelding: Caregiver from Shutterstock/BlurryMe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.