pan1Op vrijdag 18 maart vindt de 10e editie van Nationale Pannenkoekdag plaats. Wat in 2007 begon met 60 scholen is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk feest waar meer dan 850 scholen aan meedoen. Jong bakt voor oud, dus duizenden enthousiaste kinderen van basisscholen gaan vrolijk aan de bak voor enorme stapels oer-Hollandse pannenkoeken en tienduizenden blije ouderen smullen en genieten. Dát is en blijft het beproefde recept van Nationale Pannenkoekdag.

10 jaar voor elkaar
Pannenkoeken bak je voor elkaar, daar draait het om op Nationale Pannenkoekdag, ook bij de 10e editie. Een verjaardag die culinair wordt opgeluisterd met een recept voor een feestelijke jubileumtaart van Siemon de Jong van De taart van mijn tante. Ook sterren chef Niven Kunz van het Rijswijkse restaurant Niven tekent voor een spannend pannenkoekrecept. Hij geeft er zijn eigen draai aan met rode bietenpannenkoeken met geitenkaascrème. Zo inspireert de 10e verjaardag van Nationale Pannenkoekdag heel Nederland om op 18 maart aan de slag te gaan en pannenkoeken te bakken voor elkaar.

pan2Populaire pannenkoeken
Nederland is stapel op pannenkoeken. Populair zijn en blijven pannenkoeken met suiker, stroop, kaas en spek. Naast wereldse pannenkoeken als de Indiase dosa, de Russische syrniki en de Marokkaanse baghrir heeft Nederland zijn eigen Dutch baby, een pannenkoek uit de oven. Da’s heel andere (pannen)koe

Nog een paar pannenkoekweetjes: Rotterdam heeft een Pannekoekstraat, de meeste Pannekoeken (families Pannekoek) wonen in Epe en met een stapel van 101,8 cm werd recent het wereldrecord pannenkoeken stapelen verbroken.

Piece of (pan)cake
Veel pannenkoekenbakkers worstelen met hetzelfde probleem: waarom mislukt de eerste pannenkoek zo vaak? Het geheim voor de perfecte pannenkoek is simpel: laat een goede pannenkoekpan eerst door en door warm worden. De thermo-spot is een prima indicator. Als deze effen rood kleurt, is de temperatuur goed. Daarna olie of boter in de pan doen en vervolgens het beslag. Dan komt het helemaal voor de bakker. Easy as that!

pan3Nationale Pannenkoekdag wordt mogelijk gemaakt door Tefal en Koopmans. Beide initiatiefnemers organiseren Nationale Pannenkoekdag om jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact te brengen en een leuke dag te bezorgen. Naast de communicatie en organisatie richting scholen zorgen Tefal en Koopmans dat de deelnemende basisscholen startpakketten krijgen met de benodigde ingrediënten voor een pannenkoekenmaal voor ouderen, van pannenkoekpannen en pannenkoekmixen tot koksmutsen en tafelkleden.

One thought on “18 maart 2016: Jubileum editie Nationale Pannenkoekdag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.