pestenHet thema van de landelijke Week Tegen Pesten is dit jaar: #Jedoetertoe. Hierbij staat de leraar centraal. Deze heeft namelijk alles in huis om te werken aan een veilige klas. Stichting School & Veiligheid biedt in samenwerking met Respect Education Foundation en Beau Oldenburg (Rijksuniversiteit Groningen) een interactieve test waarmee leraren hun unieke leraarstijl kunnen ontdekken. Bij elke leraarstijl krijgen zij tips en tools om het schooljaar nóg beter van start te gaan. De Week Tegen Pesten is jaarlijks in de vierde week van september. Dit jaar is dat 19 tot en met 23 september 2016.

Groepsdynamica
De eerste weken na de zomervakantie wordt bepaald hoe er de rest van het jaar met elkaar wordt omgegaan.  En dat bepaalt daarmee ook hoe groot de kans is op pestgedrag. Dit geldt niet alleen voor nieuwe klassen op de middelbare school, maar ook voor basisschoolklassen. De Week Tegen Pesten in september sluit aan op deze belangrijke periode in het proces van groepsvorming.

#Jedoetertoe
Als leraar heb je alles in huis om te werken aan sociale veiligheid in de klas. Wát je in huis hebt is bij iedereen anders. Er is niet één manier om het juist te doen; de beste manier is jouw manier. Daarom bieden we tijdens de Week Tegen Pesten een programma waarmee je erachter komt waar jouw sterke punten liggen en hoe je die verder kunt versterken.

Met #Jedoetertoe: 
*ontdek je jouw eigen leraarstijl; 
*krijg je tips van Beau Oldenburg (Rijksuniversiteit Groningen) en tools van Respect Education Foundation die je helpen jouw leraarstijl te versterken; 
*kun je vragen stellen aan Beau Oldenburg: dagelijks wordt een vraag op de website beantwoord; 
*kun je je aanmelden voor de maandelijkse Inspireer Mij Mail met inspiratie voor een positieve sfeer in de klas.  

De Week Tegen Pesten wordt door Stichting School & Veiligheid aangeboden via www.weektegenpesten.com.

Leerlingen
Leerlingen mogen op een eigen manier de #Jedoetertoe-boodschap laten zien en verspreiden. Op www.pestweb.nl staat aan het begin van het nieuwe schooljaar hoe zij mee kunnen doen aan de Week Tegen Pesten. Pestweb is onderdeel van Stichting School & Veiligheid.

mekaarVoor Mekaar!
De Week Tegen Pesten is onderdeel van de gezamenlijke campagne Voor Mekaar! – Samenwerken aan sociale veiligheid. Deze campagne is een initiatief van Stichting School & Veiligheid en Respect Education Foundation.

De campagne ondersteunt leraren met praktische tips en lesmateriaal bij het realiseren van een veilige klas, een omgeving waarin iedereen zich thuis voelt, met: 
4 september  : Kick off Groepsdynamica  
19 – 23 september : Week Tegen Pesten #Jedoetertoe 
7 – 13 november : Week van Respect #Jijmaakthetverschil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.