Halloween wordt gevierd op 31 oktober en is van oorsprong een oud Keltisch feest. De Kelten verspreidden zich zo’n 2000-3000 jaar geleden vanuit het midden van Europa ineens door heel Europa. Ze kwamen uiteindelijk terecht in Groot Brittannië en Ierland en daar hebben zij Halloween geïntroduceerd. De naam ‘Halloween’ komt van All Hallows Evening (de avond voor Allerheiligen) maar is in de loop der tijd Halloween geworden.

31 oktober einde van het Keltische kalenderjaar

De Kelten in Groot-Brittannië geloofden dat de doden van het jaar dat ten einde was (volgens hun kalender op 31 oktober), op deze dag uit hun graf zouden komen om bezit te nemen van nog levende mensen. Je kon ze echter bij je weghouden, door voedsel voor je deur te leggen. Om de doden verder af te schrikken, droegen de Kelten allerlei dierenmaskers en huiden. Verder maakten zij grote vuren (bonfires) die waren bedoeld om de boze geesten weg te jagen en om offers te brengen.

Hoe wordt Halloween gevierd?

Hoewel Halloween voornamelijk in Groot Brittannië, Ierland en de Verenigde Staten wordt gevierd, gaat het ook hier in Nederland en België steeds meer leven. In Amerika is het al helemaal een groots gebeuren. Bijna iedereen gaat verkleed langs de deuren, kinderen, volwassenen, het maakt niet uit. De meeste huizen zijn versierd en er staan uitgeholde pompoenen met lichtjes erin voor de deur. In de grote steden zijn er zelfs grote optochten en Halloween-feesten. Vaak worden er zelfs speciale gerechten gemaakt, zodat er griezelig getafeld kan worden.

Trick-or-Treat

Eigenlijk weet niemand waar ‘Trick-or-Treat’ precies vandaan komt. Zowel de Kelten als de Christenen hadden gebruiken die hier een beetje op leken. Tegenwoordig gaan kinderen zo eng mogelijk gekleed langs de deuren en roepen dan ‘Trick-or-Treat!’ Je kunt ervoor kiezen om een snoepje te geven, of om ‘slachtoffer’ te worden van een betovering.

Ga jij verkleed?

Als je nog opzoek bent naar een griezelpak, dan ben je bij Feestkleding 365 aan het goede adres. Ze hebben maar liefst keuze uit bijna 3.000 verschillende kostuums en accessoires. Van heksenkostuums tot totale zombie outfits en schattige pompoen- en vleermuispakjes.

10 thoughts on “Halloween: All Hallows Evening wordt steeds populairder!

  1. Mijn jongste zoon wil dolgraag een scary clown outfit 🙂 !. Net met hem gekeken, maar hij vindt er zo vele leuk, dat hij niet kan kiezen!. Hij gaat er nog even een (paar) nachtje(s) over slapen 🙂 !. Mama heeft de keuze al gemaakt, dus zou leuk zijn mocht ik de keuze voor hem mogen maken en hem te kunnen verrassen!.
    Hij had zich verheugd op halloween op school, maar helaas mogen alleen de klassen 5 en 6 verkleed naar school komen 🙁 voor een middagje griezelen. De groepen 7 en 8 lopen een halloweentocht en mogen dan verkleed. Wij kunnen die avond helaas niet mee, dus erg verdrietig dat hij was. Wel gaan we met de buurt langs de deuren, dus zou te gek zijn, mocht hij dan extra opvallen door een te gek outfit van feestkleding365!.

  2. Deze informatie klopt niet helemaal. Het gaat puur om ‘evil spirits’, niet om doden, laat staan álle doden, laat staan dat ze bezit van je zouden nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.