Tegenwoordig kiezen veel bedrijven ervoor om een cadeaukaart oid te geven aan hun werknemers voor de kerst. Jammer, want juist kerstpakketten krijgen is erg leuk…althans dat vind ik. Misschien vind je het wel ouderwets, maar er zit altijd wel iets in dat je kunt gebruiken. En mocht je er echt niets mee willen/kunnen, dan is er altijd nog de mogelijkheid om het hele pakket aan iemand te geven die het heel hard nodig heeft.  

De geschiedenis van het kerstpakket
Het kerstpakket stamt uit het begin van de 19e eeuw, toen was namelijk het bewaren van voedsel in de lange wintermaanden nog niet zo eenvoudig. Mensen hadden in die tijd nog geen koelkast oid. In sommige streken van ons land, was het bij de boerenbevolking de gewoonte om mensen, die langs de deur kwamen om iedereen een zalig kerstfeest te wensen, eten en drinken aan te bieden. Ook de knechten en de meiden kregen dan bijvoorbeeld warme chocolademelk of brood, gebakken met rozijnen en amandelspijs. Dit klinkt voor nu heel gewoon, maar in die tijd wat het niet zo gewoon dat het personeel ook mee at en dronk.

Het personeel dat bij de boer en zijn gezin inwoonde, mocht op tweede kerstdag naar huis om het kerstfeest met hun eigen familie te vieren. Ze kregen dan van de boer een mand mee met allerlei lekkere en nuttige zaken voor de gehele familie. Op deze manier gaf de boer zijn blijk van waardering. Door deze traditie is het geven van een geschenkenpakket aan de werknemer eigenlijk ontstaan.

Andere ambachtslieden namen deze traditie over en gaven hun personeel en leerlingen een pakket mee naar huis met Kerstmis. Meestal zat er in het pakket enkel voedsel en drank, maar steeds vaker werden het ook nog eens kleine presentjes.

Het hedendaagse kerstpakket
Tegenwoordig is het voor veel werkgevers gebruikelijk een kerstpakket door een extern bedrijf samen te laten stellen. Vaak kunnen ze kiezen uit verschillende pakketten en ook uit verschillende thema’s. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld food-pakketten, wellness-pakketten en eigen-keuze-pakketten.

Kerstpakketten en Goede doelen
Kerstpakketten en Goede doelen zijn al jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden binnen de visie van Kerstpakkettenplaza.nl. Steeds meer bedrijven en instellingen maken een bewuste keuze als het gaat om kerstpakketten. Rekening houden met mens en milieu speelt daarbij een steeds groter wordende rol.

Voor Stichting Het Vergeten Kind is pakket Snack time geselecteerd. Je kunt een Goede doelen pakket herkennen aan het gouden 2 euromunt logo in de pakketfoto. Van dit speciale pakket doneert Kerstpakkettenplaza.nl € 2,00 per pakket, namens de betreffende organisatie. Natuurlijk zijn er nog meer Goede doelen…neem snel een kijkje en kies wat er het beste bij jullie past!

Afbeelding: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.