Over 188 dagen is het weer Kerst!!!! Ja, ik besef me heus wel dat de zomervakantie nog moet beginnen, maar toen ik afgelopen weekend in de voorraadkast keek moest ik eventjes denken aan dit gezellige feest. Wij eten namelijk nog steeds dingen uit ons kerstpakket. Ieder jaar worden wij weer verrast met een gigantische doos, waar allemaal etenswaren in zitten. Wij vinden het een feestje om het allemaal uit te pakken, maar zoals jullie wel begrijpen, eten we niet alles in één week op. De lang houdbare producten zoals pasta en ragout maken we vaak op een later tijdstip soldaat. En wat we echt niet gebruiken, geven we altijd weg aan iemand die het heel hard nodig heeft!

De geschiedenis van het kerstpakket
Het kerstpakket stamt uit het begin van de 19e eeuw, toen was namelijk het bewaren van voedsel in de lange wintermaanden nog niet zo eenvoudig. Mensen hadden in die tijd nog geen koelkast. In sommige streken van ons land, was het bij de boerenbevolking de gewoonte om mensen, die langs de deur kwamen om iedereen een zalig kerstfeest te wensen, eten en drinken aan te bieden. Ook de knechten en de meiden kregen dan bijvoorbeeld warme chocolademelk of brood, gebakken met rozijnen en amandelspijs. Dit klinkt voor nu heel gewoon, maar in die tijd wat het niet zo gewoon dat het personeel ook mee at en dronk.

Op Tweede Kerstdag naar huis
Het personeel dat bij de boer en zijn gezin inwoonde, mocht op Tweede Kerstdag naar huis om het kerstfeest met hun eigen familie te vieren. Ze kregen dan van de boer een mand mee met allerlei lekkere en nuttige zaken voor de gehele familie. Op deze manier gaf de boer zijn blijk van waardering. Door deze traditie is het geven van een kerstgeschenk aan de werknemer eigenlijk ontstaan.

Andere ambachtslieden namen deze traditie over en gaven hun personeel en leerlingen een pakket mee naar huis met Kerstmis. Meestal zat er in het pakket enkel voedsel en drank, maar steeds vaker werden het ook nog eens kleine presentjes.

Bedrijven oriënteren zich al vroeg in het jaar
Het is niet voor niks dat de kerstpakketten voor december al vanaf juli verkrijgbaar zijn. Bedrijven beginnen namelijk al vroeg met het oriënteren voor een leuk presentje voor hun medewerkers. En wat moet het een feestje zijn voor de medewerker die dit allemaal mag samenstellen en uitzoeken. Met een zorgvuldig uitgezocht pakket laat je aan je medewerkers zien dat je ze waardeert en dat ze iets moois verdienen. Ik vind persoonlijk een kerstpakket vele malen leuke dan een cadeaubon of een envelop met wat geld. Ook voor de kinderen is het leuk om een pakket uit te pakken. Wij doen dit dan ook altijd samen, met het hele gezin. Mijn oudste zoon zei al eens: “Het lijkt wel Sinterklaas…”, terwijl het dus al bijna Kerst was.

Kerstpakketten en Goede Doelen
Kerstpakketten en Goede doelen zijn eigenlijk  al jaren een onlosmakelijk met elkaar verbonden. Steeds meer bedrijven en instellingen maken een bewuste keuze als het gaat om de inhoud van de kerstpakketten. Er wordt namelijk steeds meer rekening gehouden met mens en milieu. Je kiest voor een combinatie van kwalitatieve, lekkere, originele en verantwoorde artikelen en/of producten in combinatie met het financieel ondersteunen van een Goed Doel. Een betere Kerstgedachte bestaat er toch eigenlijk niet?

Afbeelding: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.