Het voetbalseizoen is zo goed als afgelopen. De trainingen gaan hier voorlopig nog een aantal weken door, maar de laatste toernooien zijn gespeeld. Tijd om te kijken hoe het ervoor staat met de voetbalschoenen en voetbalkleding. Meneer heeft sinds kort een nieuw tenue (met zijn naam erop) dus dat hoeven we niet te vervangen. Zijn scheenbeschermers zien er ook nog goed uit, dus die slaan we ook eventjes over. De schoenen daarentegen zouden waarschijnlijk wel een maatje groter moeten het volgende seizoen, dus daar ga ik me op focussen. Vorige keer kochten we niet al te dure voetbalschoenen (lees; goedkoopjes dus) omdat we toch niet zeker wisten of hij het allemaal wel leuk zou (blijven) vinden. Achteraf blijkt dat hij zeer fanatiek is en lekker door wil gaan met voetballen. Maarre….hoe kies je eigenlijk de beste voetbalschoenen voor je kind?

Controle, demping en stabiliteit
Heb je mooie voetbalschoenen gezien, dan is het belangrijk om te letten op controle, goede demping en stabiliteit. Dat ze er mooi uitzien wil namelijk niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk goed zijn. Kies nooit te zware voetbalschoenen, deze zullen je vertragen en dat wil je natuurlijk niet tijdens een belangrijke wedstrijd.

Waar je ook zeker op moet letten is dat de schoenen van jouw keuze geschikt zijn voor verschillende ondergronden. Het spelen op kunstgras is heel anders dan het spelen op echt gras (zeker als het nat is). Er moet dus voldoende grip op de zolen zitten en ook de noppen onder de schoen moeten geschikt zijn.

Verschillende voetbalschoenen
Er is een legio aan keus qua voetbalschoenen en hoe feller de kleuren hoe geliefder ze zijn, zeker onder de (jonge) kinderen. Er zijn zelfs voetbalschoenen met klittenband te koop, voor kinderen die nog niet zo goed hun veters kunnen strikken.

Er worden heel veel verschillende materialen gebruikt bij het maken van  voetbalschoenen. Het belangrijkste is altijd om te kijken naar de zoolconstructie. Vaak maakt men gebruik van afkortingen voor de verschillende soorten schoenen. Deze afkortingen hebben voornamelijk betrekking op de noppen en de zoolconstructie;

AG (artificial ground) : geschikt voor op kunstgras
FG (firm ground) : geschikt voor verschillende ondergronden
TF (turf kicksen) : geschikt voor harde ondergronden, bijvoorbeeld tijdens vorst 
SG (soft ground) : geschikt voor natte en drassige velden

Leren voetbalschoenen of kunststof/synthetisch leer?voetbalschoenen
Vaak is het zo dat voetbalschoenen een leren bovenwerk hebben. Duurdere schoenen hebben vaak kalfsleer of runderleer en soms wordt er zelfs kangoeroeleer gebruikt. Kalfsleer en kangoeroeleer is ontzettend soepel en duurzaam, maar ze zijn wel een stuk duurder. Echter krijg je er wel een heleboel comfort voor terug, omdat leren schoenen de vorm van je voet aannemen. Wel moet je er rekening mee houden dat leren schoenen (licht) uitlopen. Is de schoen aan de grote kant, dan kun je wellicht beter voor een maatje kleiner kiezen.

Leren schoen moet je goed onderhouden (tijdens regen zullen ze zich volzuigen, waardoor ze zwaarder aan gaan voelen), maar een waterafstotende onderhoudende spray zal helaas nooit 100% effectief zijn. De schoenen zullen in ieder geval (helaas) sneller slijten op kunstgras, dus houd daar rekening mee. Wanneer je leren schoenen voor het eerst gaat gebruiken kun je ze voor gebruik het beste eventjes onder de kraan houden waardoor ze naar je voet gaan vormen.

Kunststof schoenen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig, bieden een goede balcontrole en zijn vormvast. Dit type voetbalschoenen is er in verschillende prijscategorieën en vaak zijn de instapmodellen niet duur. Wij hebben dus, zoals boven al beschreven, gekozen voor een goedkoper instapmodel. Op zich prima om mee te starten, maar wil je kind graag door, dan zal je voor iets duurdere schoenen moeten kiezen. De schoenen zijn vaak licht en bieden voldoende steun.

Voor de meer ervaren voetballers zijn er voetbalschoenen van synthetisch leer. Deze geven je een goed balgevoel en zijn zelfs nog lichter dan gewoon leer. Een groot voordeel is dat dit materiaal minder onderhoud vereist dan gewoon leer en tijdens de regenachtige dagen zal dit materiaal geen vocht opnemen. De duurdere modellen zijn bijna niet van echt leer te onderscheiden en zijn bijna net zo soepel. Synthetisch leer slijt minder snel dan echt leer maar geeft minder balcontrole.

Decathlon verkoopt goede prijs-kwaliteit voetbalschoenen en heeft zelfs een hele pagina gewijd aan het onderwerp “hoe kies ik voetbalschoenen?”. Erg handig als je er nog niet zo in thuis bent allemaal!

Afbeelding: Pixabay & Decathlon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.