Ook dit jaar zijn er geen fysieke Bevrijdingsfestivals, maar gelukkig kunnen we wel online terecht voor spetterende optredens en nog veel meer! Er zijn namelijk maar liefst 14 online Bevrijdingsfestivals, welke je kunt ´bezoeken´ op Bevrijdingsfestivals.nl. Op de website kun je op deze bijzondere dag een timetable vinden, met het programma van alle 14 Bevrijdingsfestivals, gevuld met zang, dans, muziek, theater en gesprekken over vrijheid. De Ambassadeurs van de Vrijheid Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser verbinden de festivals met livestream vanuit een bijzondere locatie.

Bevrijdingsfestival Amsterdam

Ieder jaar op 5 mei staat het Bevrijdingsdans Festival op het Museumplein met als doel het vieren van Bevrijdingsdag door middel van dans. Net als vorig jaar is dat ook nu door Covid-19 weer niet mogelijk. Daarom sluit het festival dit jaar op 5 mei aan bij het Vrijheidsprogramma vanuit Pakhuis de Zwijger dat live wordt gestreamd. Met een bijdrage op een vijftal momenten in het drie uur durende programma, zijn er verschillende dansoptredens te zien, uitgevoerd door bijzondere dansparen en individuen.

Meer informatie vind je hier.

Bevrijdingsfestival Brabant

Honderden muzikanten, één lied. Bevrijdingsfestival Brabant presenteert de grootste rockband van Nederland: The Freedom Band. Een deels digitale, deels fysieke, megaband die samenspeelt voor de vrijheid. Deze rockformatie speelt één lied voor de vrijheid: Iedereen Is Van De Wereld van The Scene.

Meer informatie vind je hier.

Bevrijdingsfestival Den Haag

Bevrijdingsfestival Den Haag kan dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet plaatsvinden op het Malieveld. Het evenement verhuist daarom eenmalig naar poppodium Paard. De optredens en interviews in drie verschillende zalen worden van daaruit – helaas zonder publiek – van 13.00 tot 22.00 uur live uitgezonden op Den Haag TV en online.

Tijdens de live stream van het Bevrijdingsfestival Den Haag zijn optredens te zien van de Belgische zanger MILOW, het zangduo SUZAN & FREEK, hiphopartiest LAUWTJE, zangeres MEROL en de rockbands HANDSOME POETS en VAN WANKO. Ook van de Ambassadeurs van de Vrijheid DAVINA MICHELLE, TINO MARTIN en JONNA FRASER zijn tijdens de uitzending optredens te zien.

Meer informatie vind je hier.

Bevrijdingsfestival Drenthe

Klaar om de vrijheid te vieren rechtstreeks bij jou in de woonkamer. Dit jaar volg je Bevrijdingsfestival Drenthe namelijk live op televisie bij RTV Drenthe. De uitzending op 5 mei zal starten om 12:00 uur en we sluiten af om 00:00 uur.

Meer informatie vind je hier.

Bevrijdingsfestival Flevoland

Voor dit marathon live-evenement hebben Bevrijdingsfestival Flevoland en Omroep Flevoland de handen ineen geslagen om een zo compleet mogelijk programma voor alle thuisblijvers te kunnen bieden. Vanaf 10.00 uur in de ochtend kan op Omroep Flevoland worden afgestemd op radio en tv.

Tijdens de uitzending zijn vanaf het Sena Performers podium bijzondere live optredens te zien van o.a. Trijntje Oosterhuis, Dani (de kersverse winnaar van The Voice of Holland), Shirma Rouse, Kenny B. en vele anderen. Ook van de “Ambassadeurs van de Vrijheid” Davina Michelle, Jonna Fraser en Tino Martin zijn tijdens de uitzending optredens te zien.

Meer informatie vind je hier.

Bevrijdingsfestival Fryslân

Ervaar het festivalgevoel en kies op 5 mei uit twee streams: een muzikale livestream in samenwerking met Neushoorn vanaf 17.00 uur en een televisieprogramma bij Omrop Fryslân vanaf 17.15 uur vanuit De Harmonie.

Wulf – trapt de livestream vanuit De Harmonie af! | Mr Weazley – een heerlijke dosis energie verpakt in Hip Hop, Afrobeat & Reggae | Cashmyra – vervreemdende teksten, minimalistische gitaarlijnen en stampende drum | Micah en Julia – talentvol jong duo dat al in veel grote voorprogramma’s stond | Same Old – een frisse dosis outlaw country en een vleug folk | The Memphis Two – spraakmakend akoestisch duo, soms aangevuld met een van straat gepikte gitarist | Sweet God Animals – met Dokkum als thuishaven weet je al hoe laat het is | Moonradio – nicely driven guitars, indie-rock with a great diversity | Boaz – zijn rauwe stem en karakteristieke bos krullen blijven je nog lang bij | Electric Hollers – blaas weg bij een muur van vintage sound en energie | Wiebe Kaspers – laat je meevoeren door gloednieuwe popmuziek van dit pianowonder | De Kift – fanfare-punkband vol tomeloze energie, intimiteit, weemoed en euforie | De Baron – creëren liefdevol anarchisme en storten bakken aan energie uit over het publiek | Noorderlicht – namen de Songs of Freedom single voor het festival op! | Ricardo Silvio & Steff da Campo – sluiten de hekken en spelen het dak eraf bij Neushoorn!

Meer informatie vind je hier.

Bevrijdingsfestival Gelderland

Op 4 en 5 mei staat Wageningen, Stad der Bevrijding, in het teken van herdenken en vieren. Dit jaar doen we dat, vanwege het coronavirus, wederom digitaal op wageningen45.nl om vanuit thuis niets te hoeven missen. Alle programmering is op 4 en 5 mei te volgen via een interactief programma, Wageningen45 LIVE.

Meer informatie vind je hier.

Bevrijdingsfestival Groningen

Bevrijdingsfestival Groningen ‘ON AIR’ presenteert haar line-up voor deze speciale editie met onder andere het Noordpool Orkest, Tiktok Tammo, Myron Hamming, The Vices, Goldkimono, Laura Jansen, Bab Ad-Daar en nog veel meer.

Meer informatie vind je hier.

Bevrijdingsfestival Haarlem

Op 5 mei staan we stil bij onze vrijheid. Ook in 2021! Bevrijdingspop Haarlem komt dit jaar online met een groots, en zoals altijd gratis toegankelijk, festival. Met optredens van onder anderen Typhoon, Eefje de Visser, Altin Gün en Banji. Maar natuurlijk ook met de landelijke Ambassadeurs van de Vrijheid Jonna Fraser, Davina Michelle en Tino Martin. Bevrijdingspop Haarlem wordt gepresenteerd door Giel Beelen. Een marathonuitzending van Haarlem105 is onderdeel van het online programma.

De organisatie van Bevrijdingspop Haarlem heeft voor deze online editie een gevarieerd programma samengesteld, met enkele klinkende namen. Via drie video-streams (online podia) wordt de hele dag via bevrijdingspop.nl een programma geboden met muzikale acts en thematische onderdelen waarin onze vrijheid centraal staat.

Meer informatie vind je hier.

Bevrijdingsfestival Limburg

Tijdens 5 mei zenden ze live het ontsteken van het Vrijheidsvuur uit op Instagram, genieten we samen van de Vrijheidsmaaltijdsoepen, kijken we naar de live

Vrijheidscolleges, wordt de videoclip van Norah Rhodes (winnares Songs for Freedom) ‘Fly Away’ gereleased en vindt de 5 mei-lezing plaats. Daarnaast is er speciaal voor Bevrijdingsdag een samenwerking aangegaan met L1 en zenden ze een live programma uit vanuit Roermond. Samen vieren wij de vrijheid met muziek, verscheidende gasten en verschillende initiatieven. Om 18:30, op 5 mei, is het live programma te zien.
Meer informatie vind je hier.

Bevrijdingsfestival Overijssel

Op 5 mei 2021 kijk je vanaf 13.00 uur naar de stream op de website. We openen met het ontsteken van het Vrijheidsvuur. Daarna volgt er een online programma met Willie Wartaal, Sticks, Pjotr, Micah en Julia, Rico en Guan, Minka, Joya Mooi en meer… Met Typhoon bezoeken we Museum de Fundatie. En natuurlijk gaat hij ook optreden!

Carolien Borgers gaat tijdens 2 talkshows dieper in op het thema vrijheid in. Onder andere Wiliam Coljee, Carlo Duinkerken en Arjan Broers  schuiven aan, stadsdichter Sarah Lucassen draagt voor en Arlette Swartjes kookt de overheerlijke vrijheidssoep van Yvette van Boven en daagt iedereen uit om mee te doen. Willie Wartaal  brengt een bezoek aan het Dominicanenklooster in Zwolle en gaat hier in gesprek met Broeder Jozef. En speel jij mee met de enige, echte Overijsselse Vrijheidsquiz?

Meer informatie vind je hier.

Bevrijdingsfestival Utrecht

In de ochtend is er speciaal voor de kleine kijkers het kinderprogramma. Samen met Bibliotheek Utrecht wordt er voorgelezen uit het prentenboek Petra van Marianna Coppo. Na het voorlezen is er tijd om met je kind te knutselen. Verder geeft Circus DIEDOM een optreden om je kennis te laten maken met haar Utrechtse circusschool en de verschillende disciplines. Kindertheater de Toverknol speelt de voorstelling ‘Prinses met de dikke bips.’ Muzikanten Freek Zwanenberg en Joost Spanjerberg gaan in een korte liveshow op onderzoek naar wat vrijheid voelen eigenlijk betekent. Het kinderprogramma wordt afgesloten met het interactieve kindercollege ‘’Vrijheden op de weegschaal’’ van professor Antoine Buyse in samenwerking met het Universiteitsmuseum Utrecht.

Om 13.00 uur start het middagprogramma met het ontsteken van het Vrijheidsvuur en ontvangen wij ‘symbolisch’ het vrijheidsvuur van artiest, songwriter en theatermaker Lakshmi. Samen gaan wij onder leiding van presentatrice Brecht van Hulten in gesprek met burgemeester Sharon Dijksma. Hierna volgt een Vrijheidscollege van comedian Soundos El Ahmadi over kansen en vooroordelen en over wat er gebeurt wanneer je als vrouw met een migratieachtergrond hard op het glazen plafond bonkt. Ook de Landelijke Vrijheidsambassadeurs Tino Martin, Davina Michelle en Jonna Fraser treden online op. Met de Utrechtse Vrijheidsambassadeurs gaan we in gesprek over hoe zij zich inzetten voor vrijheid. De middag wordt afgesloten met een documentaire van RTV Utrecht: ‘’Op de Vlucht’’.

Het avondprogramma bestaat uit muzikale optredens van diverse artiesten en stand-up comedy in samenwerking met het Utrechts Internationaal Comedy Festival. De avond wordt afgetrapt met de winnaar van Songs of Freedom, een ‘wedstrijd ‘ waar jonge beginnende artiesten aan mee konden doen. Uit de vele inzendingen zijn door een jury 5 finalisten geselecteerd. Zij hebben een nummer geschreven over vrijheid. Vanaf 1 mei kan het publiek stemmen op hun favoriete nummer en de publiekswinnaar wordt tijdens de livestream bekendgemaakt. De muzikale headliners die tijdens het avondprogramma optreden zijn Josbros, Nana Adjoa, S10 en YIN YIN.

Bevrijdingsfestival Zeeland

Muziek! En wat voor muziek! Samen met SENA zorgen ze ervoor dat de grootste talenten van Nederland op het CCXL podium staan. Hier treden PEER, Goldband, S10, Ruben Annink, Froukje en Altin Gün op. Ook de finale van de Zeeuwse belofte vindt hier plaats. Als klap op de vuurpijl streamt Mainstage Live ook de optredens van de Ambassadeurs van de Vrijheid: Jonna Fraser, Tino Martin en Davina Michelle.
Meer informatie vind je hier.

Bevrijdingsfestival Zuid-Holland

Ook dit jaar viert het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland de vrijheid. In samenwerking met Radio Rijnmond presenteren wij Radio Freedom, een tien uur durende radio- en Tv-show, live vanuit de Euromast! Bereid je voor op een wervelend luister- en kijkspektakel vol liveoptredens, spraakmakende gasten en de capriolen van de vliegende vrijheidsreporters Jack Kerklaan en Rachid Benhammou. Welke bands en gasten kun je verwachten? Dat gaan we nog niet verklappen… Nou vooruit, een paar dan: Sabrina Stark gaat jullie verblijden met een optreden, zangeres, en sidekick van The Kik, Fleur is van de partij en ook Sven Hammond Soul zal de Euromast beklimmen. Ambassadeurs van de Vrijheid Davina Michelle & Tino Martin doen eveneens een duit in het zakje. Sander de Kramer, de vrolijkste filantroop van Nederland, gaat zich vanuit Spanje met de uitzending bemoeien en Diederik Gommers, onze nationale wonderdokter, trakteert alle luisteraars op gratis doktersadvies. Dit is slechts het topje van de vrijberg, de komende dagen gaan we nog veel meer mooie namen bekendmaken.

Stem op 5 mei dus af op Radio Rijnmond of kijk naar TV Rijnmond en vier de vrijheid met Radio Freedom!

Feestelijke afsluiting Bevrijdingsdag 2021

Stef bos, André van Duin, Laetitia Gerards, Claudia de Breij, Shary-An, Hanin, ZO! Gospel Choir, Maan, ISH Dance Collective en het Metropole orkest treden op tijdens het traditionele 5 mei concert vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Samen sluiten zij de nationale viering van Bevrijdingsdag 2021 feestelijk af. De NOS zendt het concert live uit op NPO1.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.